IN KAART Meer dan vier op de tien West-Vlamingen al gevaccineerd: hoeveel in jouw gemeente?

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Met 43,55 procent van de meerderjarige bevolking die minstens één prikje tegen het coronavirus kreeg, is West-Vlaanderen veruit de provincie waar de vaccinatiecampagne het snelst gaat. Ruim vier op de tien inwoners is minstens deels ingeënt, bij de 65-plussers is de vaccinatiecampagne volledig achter de rug. Maar hoe is het gesteld in jouw gemeente met het vaccineren?

In heel Vlaanderen kregen tot nu toe 2.104.894 mensen minstens één prikje tegen het coronavirus. Dat komt overeen met 31,75 procent van de totale bevolking. De provincie West-Vlaanderen sleurt daarbij al wekenlang aan de kop. Met 43,55 procent van de +18-jarigen en 35,77 procent van de totale West-Vlaamse bevolking loopt de vaccinatiecampagne in onze provincie voorlopig ver voor op de andere Vlaamse provincies.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat zich baseert op het registratieplatform Vaccinnet. In Vaccinnet moeten de artsen en verpleegkundigen die de coronavaccins toedienen, registreren wie er al ingeënt werd.

128.098 West-Vlamingen kregen al de twee noodzakelijke dosissen van vaccin. Dat is 12,99 procent van de meerderjarige bevolking. Nog eens 301.318 meerderjarige inwoners zijn voorlopig deels beschermd. Bij de 65–plussers kregen 68.337 mensen (24,18 procent) al twee prikjes, 212.213 anderen moeten het voorlopig met één dosis van het vaccin doen. 99,26 procent van de West-Vlaamse 65-plussers kreeg al zeker één prikje. Zowat overal is de eerste vaccinatie van de inwoners ouder dan 65 jaar al volledig achter de rug.

Vooral aan de kust

Op gemeenteniveau steken de kustgemeenten Knokke-Heist en Koksijde er bovenuit. Daar kregen respectievelijk 52,31 en 49,51 procent van de inwoners al minstens één prikje. Ook in Blankenberge (47,01 procent), Nieuwpoort (44,53 procent) en Middelkerke (43,86 procent) gaat het vooruit.

In Kuurne is met 13,58 procent van de bevolking het hoogste aandeel inwoners volledig gevaccineerd. Veurne volgt met 13,49 procent van de totale bevolking, voor Kortrijk (13,32 procent), Beernem (12,82 procent) en Poperinge (12,25 procent).

De hoge vaccinatiegraad in West-Vlaanderen kan deels verklaard worden door de oudere bevolking in onze provincie en de aanwezigheid van veel en grote woonzorgcentra. West-Vlamingen maken 18,5 procent van alle inwoners in Vlaanderen uit, maar de West-Vlaamse rusthuizen zijn wel goed voor ruim 21 procent van alle rusthuisbewoners.

Maar volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn de grote verschillen tussen de provincies niet uitsluitend aan de woonzorgcentra te wijten. De verdeling van de vaccins gebeurt immers evenredig over alle provincies en hub-ziekenhuizen heen. “Het gaat goed bij jullie”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Ik kan alleen maar zeggen: doe zo voort!”

Wie wanneer?

SInds ook de vaccinatiecentra zijn opgestart, is de grootse inentingscampagne tegen het coronavirus echt begonnen. Op dit moment zijn de coronavaccins al in de woonzorgcentra, ziekenhuizen en voorzieningen voor personen met een beperking gepasseerd. In de vaccinatiecentra zijn dan weer zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg aan bod gekomen, denk maar aan huisartsen, tandartsen en thuisverpleegkundigen.

Het inenten van de brede bevolking te beginnen met de 85-plussers is in de week van 15 maart van start gegaan. Daarna wordt volgens leeftijd – de oudsten eerst – gewerkt. De groep Belgen met een risicoprofiel komt samen met de laatste 65–plussers aan bod. Tegen begin mei moeten alle 65-plussers een prik hebben gekregen.

De jonge, gezonde bevolking komt pas eind mei, begin juni effectief aan de beurt. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) maakt zich sterk ‘alle 18-plussers ten laatste op 11 juli met minstens één dosis te hebben ingeënt’. Voor minderjarigen is nog geen streefdatum vooropgesteld, al onderzoekt de vaccinatietaskforce of ook jongeren tussen 16 en 18 jaar in de loop van juli al kunnen aanpikken. Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf in Karrewiet aan dat kinderen ten vroegste na de zomer aan bod komen.

Sinds 6 april kan je je ook aanmelden op een centrale reservelijst via de website www.qvax.be . Die wordt gebruikt naargelang de beschikbare overschotten in de vaccinatiecentra. Ook bij het raadplegen van de reservelijst wordt de vooropgestelde volgorde aangehouden.

Hoe weet ik dat het mijn beurt is?

De komende weken en maanden zullen vanuit de vaccinatiecentra telkens uitnodigingen per brief, per sms en per mail worden uitgestuurd naar de bevolking. Die uitnodiging wordt telkens zo’n twee weken voor het effectieve vaccinatiemoment verstuurd. Via een nieuwe online tool van het Agentschap Zorg en Gezondheid kan je op basis van je leeftijd nagaan wanneer het ongeveer aan jouw beurt is. De week van vaccinatie wordt aangegeven, al zit daar ietwat speling op, afhankelijk van de levering van de vaccins. Het kan ook een week eerder dan wel een week later dan aangegeven aan jou zijn.

Het is de bedoeling om altijd te reageren op de uitnodiging: ofwel bevestig je de afspraak (de voorgestelde dag en uur in het vaccinatiecentrum in jouw buurt, red.) , ofwel verplaats je het vaccinatiemoment naar een andere dag ofwel geef je aan liever geen vaccin te willen. Een keuze maken voor een van de verschillende vaccins is niet mogelijk. Het ritme van de leveringen bepaalt immers het tempo.

Een voorbeeld van hoe de uitnodiging voor het vaccinatiemoment eruit zal zien.© BELGA
Een voorbeeld van hoe de uitnodiging voor het vaccinatiemoment eruit zal zien.© BELGA

Op het moment dat je langsgaat voor je eerste prikje zal je ook meteen een afspraak maken voor je tweede dosis. Bij het Pfizer-vaccin is dat vijf weken na de eerste prik (eerst drie weken, maar ons land besliste om een langere periode tussen te laten om snelheid te maken, red.) , bij Moderna vier weken, bij AstraZeneca gaat het om een periode van twaalf weken. Het op 11 maart goedgekeurde Johnson & Johnson-vaccin gaat uit van één dosis voor een volledige bescherming. In de derde week van april komen de eerste dosissen van dat vaccin aan in ons land. Later volgt nog een vijfde vaccin, dat van CureVac, waar ook twee dosissen nodig zullen zijn. Dat vaccin zit nu in de laatste onderzoeksfase en wordt onder meer op een 1.000-tal Belgen getest.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.