IN KAART Drie op de vier West-Vlamingen al gevaccineerd: hoeveel in jouw gemeente?

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Met 75,67 procent van de meerderjarige bevolking die minstens één prikje tegen het coronavirus kreeg, is West-Vlaanderen veruit de provincie waar de vaccinatiecampagne het snelst gaat. Drie op de vier inwoners ouder dan 18 jaar is minstens deels ingeënt, bij de 65-plussers is de vaccinatiecampagne een eerste keer achter de rug en kreeg drie kwart al een tweede dosis. Maar hoe is het gesteld in jouw gemeente met het vaccineren?

In heel Vlaanderen kregen tot nu toe 3.839.221 mensen minstens één prikje tegen het coronavirus. Dat komt overeen met 57,71 procent van de totale bevolking. De provincie West-Vlaanderen sleurt daarbij al wekenlang aan de kop. Met 75,67 procent van de +18-jarigen en 61,16 procent van de totale West-Vlaamse bevolking loopt de vaccinatiecampagne in onze provincie voor op de andere Vlaamse provincies.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat zich baseert op het registratieplatform Vaccinnet. In Vaccinnet moeten de artsen en verpleegkundigen die de coronavaccins toedienen, registreren wie er al ingeënt werd.

416.844 West-Vlamingen kregen al de twee noodzakelijke dosissen van vaccin. Dat is 43,19 procent van de meerderjarige bevolking. Nog eens 330.674 meerderjarige inwoners zijn voorlopig deels beschermd. Bij de 65–plussers kregen 218.716 mensen (76,43 procent) al twee prikjes, 53.494 anderen moeten het voorlopig met één dosis van het vaccin doen.

Alle West-Vlaamse 65-plussers die dat willen, kreeg al zeker één prikje: officieel ligt de vaccinatiegraad op 95,13 procent. 272.210 mensen die op 1 januari 2021 65 jaar of ouder waren, kregen al minstens één dosis. Drie op de vier onder hen kreeg al een tweede dosis.

Op woensdag 2 juni voerde Zorg en Gezondheid een correctie op de berekening van de vaccinatiegraad door: om te kijken tot welke leeftijdscategorie iemand behoort wordt je leeftijd op 1 januari van 2021 als graadmeter genomen en niet meer je reële leeftijd op het moment van vaccineren. Wie bijvoorbeeld in april 65 jaar werd en in mei een vaccin kreeg, werd bij de 65-plussers gerekend. Dat is niet langer het geval. Tot voor kort kon je dus als het ware een leeftijdsgroep ‘springen’ na je verjaardag omdat de effectieve leeftijd werd vergeleken met de bevolkingscijfers die op 1 januari van dit jaar werden vergeleken. Zo ontstonden situaties waar er meer dan 100 procent mensen van een bepaalde leeftijdsgroep gevaccineerd werden.

Vooral aan de kust

Op gemeenteniveau steken de kustgemeenten Koksijde en Knokke-Heist er bovenuit. Daar kregen respectievelijk 74,29 en 72,57 procent van alle inwoners al minstens één prikje. Ook Middelkerke en Nieuwpoort ronden de kaap van 70 procent: Middelkerke heeft nu 71,76 procent, Nieuwpoort 70,26 procent. De Haan (69,91 procent) sluit de top vijf.

In Koksijde is met 45,83 procent van de bevolking het hoogste aandeel inwoners volledig gevaccineerd. Blankenberge volgt met 44,82 procent van de totale bevolking, voor De Haan (43,84 procent), Nieuwpoort (42 procent) en Diksmuide (41,36 procent).

De hoge vaccinatiegraad in West-Vlaanderen kan deels verklaard worden door de oudere bevolking in onze provincie en de aanwezigheid van veel en grote woonzorgcentra. West-Vlamingen maken 18,5 procent van alle inwoners in Vlaanderen uit, maar de West-Vlaamse rusthuizen zijn wel goed voor ruim 21 procent van alle rusthuisbewoners.

Wie wanneer?

Sinds ook de vaccinatiecentra zijn opgestart, is de grootse inentingscampagne tegen het coronavirus echt begonnen. Op dit moment zijn de coronavaccins al in de woonzorgcentra, ziekenhuizen en voorzieningen voor personen met een beperking gepasseerd. In de vaccinatiecentra zijn dan weer zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg aan bod gekomen, denk maar aan huisartsen, tandartsen en thuisverpleegkundigen.

Het inenten van de brede bevolking te beginnen met de 85-plussers is in de week van 15 maart van start gegaan. Daarna wordt volgens leeftijd – de oudsten eerst – gewerkt. De groep Belgen met een risicoprofiel komt samen met de laatste 65–plussers aan bod. Intussen is meer dan 90 procent van de mensen met een onderliggende aandoening minstens één keer gevaccineerd.

De jonge, gezonde bevolking komt sinds eind mei, begin juni effectief aan de beurt. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) maakt zich sterk ‘85 procent van de 18-plussers ten laatste op 11 juli met minstens één dosis te hebben ingeënt’. Eerder was het de bedoeling om de eerste vaccinatieronde voor alle meerderjarigen af te hebben in de week van 11 juli, maar dat lukt door onzekerheden rond het Johnson & Johnson-vaccin niet.

Voor minderjarigen is nog geen streefdatum vooropgesteld, al zullen ook jongeren tussen 16 en 18 jaar in de loop van juli al kunnen aanpikken. Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf in Karrewiet aan dat kinderen ten vroegste na de zomer aan bod komen.

Sinds 6 april kan je je ook aanmelden op een centrale reservelijst via de website www.qvax.be . Die wordt gebruikt naargelang de beschikbare overschotten in de vaccinatiecentra. Ook bij het raadplegen van de reservelijst wordt de vooropgestelde volgorde aangehouden.

Hoe weet ik dat het mijn beurt is?

De komende weken zullen vanuit de vaccinatiecentra telkens uitnodigingen per brief, per sms en per mail worden uitgestuurd naar de bevolking. Die uitnodiging wordt telkens zo’n twee weken voor het effectieve vaccinatiemoment verstuurd. Het is de bedoeling om altijd te reageren op de uitnodiging: ofwel bevestig je de afspraak (de voorgestelde dag en uur in het vaccinatiecentrum in jouw buurt, red.) , ofwel verplaats je het vaccinatiemoment naar een andere dag ofwel geef je aan liever geen vaccin te willen. Een keuze maken voor een van de verschillende vaccins is niet mogelijk. Het ritme van de leveringen bepaalt immers het tempo.

Een voorbeeld van hoe de uitnodiging voor het vaccinatiemoment eruit zal zien.© BELGA
Een voorbeeld van hoe de uitnodiging voor het vaccinatiemoment eruit zal zien.© BELGA

Op het moment dat je langsgaat voor je eerste prikje zal je ook meteen een afspraak maken voor je tweede dosis. Bij het Pfizer-vaccin is dat vijf weken na de eerste prik (eerst drie weken, maar ons land besliste om een langere periode tussen te laten om snelheid te maken, red.) , bij Moderna vier weken, bij AstraZeneca gaat het om een periode van acht weken (eerder was dat twaalf weken, red.). Het op 11 maart goedgekeurde Johnson & Johnson-vaccin gaat uit van één dosis voor een volledige bescherming. Later volgt nog een vijfde vaccin, dat van CureVac, waar ook twee dosissen nodig zullen zijn. Dat vaccin zit nu in de laatste onderzoeksfase en wordt onder meer op een 1.000-tal Belgen getest.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten