IN KAART 315 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen, 250 mensen in het ziekenhuis

Olaf Verhaeghe

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 69.699 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 315 meer in vergelijking met gisteren en 1.631 meer dan een week geleden. Van de 152 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 17 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op donderdag 4 maart – op basis van de cijfers tot en met woensdag 3 maart – zijn er 69.699 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 315 meer dan een dag eerder .

De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 1.631 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 233 nieuwe besmettingen per dag. Een week eerder was dat nog 259, twee weken eerder 230. De cijfers zaten meer dan een week in stijgende lijn, maar die trend lijkt zich opnieuw te keren.

Bij de dagcijfers moet ook rekening worden gehouden met het feit dat sinds 20 oktober een andere teststrategie van kracht was in België. Enkel wie symptomen vertoonde, werd nog getest. Wie recent in aanraking kwam met een besmet persoon of uit een rode zone in het buitenland terugkeert, werd niet meer getest. Wel moesten die mensen tien dagen in quarantaine. Sinds 23 november worden ook die mensen weer getest.

Halfweg januari doken ook de eerste de uitbraken met virusvarianten op in onze provincie . Zo was er de Britse virusvariant in het woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst. Als gevolg werden op grote schaal alle leerlingen en leerkrachten van verschillende scholen aan een coronatest onderworpen. In het weekend van 23 januari bleek ook dat verschillende zorginstellingen in Oostende te kampen hadden met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg woensdag 0,967 . Dinsdag was dat nog 0,988. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid-19. Ligt dat hoger dan 1, dan wint de epidemie aan kracht. Ook in Luik, Limburg, Luxemburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant ligt de R–waarde onder 1. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Waals-Brabant en Henegouwen laten de hoogste R-waarden van het land noteren. Het R-getal voor België bedraagt nu 1,039.

In de periode van 21 februari tot 27 februari 2020 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens, red.) werden in West-Vlaanderen 38.341 testen oftewel 3.193 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 5,9 procent van de testen positief. Het landelijke gemiddelde bedraagt 6,7 procent.

Vlaams-Brabant (5,2 procent) en Limburg (5,4 procent) tonen een lagere positiviteitsratio. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. In Namen zelfs opnieuw boven 10 procent positieve testen. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

250 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 17 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in onze provincie 250 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er tien minder dan dag voordien. Gisteren mochten ook 31 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 56 patiënten op de afdeling intensieve zorgen . Dat zijn er 5 meer de dag voordien, een forse stijging. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 25 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In totaal liggen momenteel 1.901 coronapatiënten – 2 minder dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 434 (+9) op intensieve zorgen. Woensdag werden 152 mensen opgenomen in een Belgisch ziekenhuis en mochten 164 patiënten het ziekenhuis verlaten.

In West-Vlaanderen werden de voorbije week (van 25 februari tot en met 3 maart, red.) 161 coronapatiënten opgenomen. In Oost-Vlaanderen ligt het aantal ziekenhuisopnames met 175 hoger. Ook in Brussel (163) werden de voorbije week meer mensen opgenomen. In de andere provincies is dat minder: Antwerpen (157), Henegouwen (156), Limburg (63), Luik (62), Namen (53), Vlaams-Brabant (29), Luxemburg (25) en Waals-Brabant (22).

De voorbije zeven dagen stierven in België 163 mensen aan de gevolgen van of met het virus, dat zijn er gemiddeld 23 per dag. Het totale dodental sinds maart 2020 staat op 22.169 overlijdens, van wie 18.115 (81,71 procent) onder hen ouder waren dan 75 jaar.

7,54 procent is ingeënt

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners. In de ziekenhuizen AZ Delta in Roeselare en AZ Sint-Jan in Brugge zijn op 18 januari gestart met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. AZ Groeninge begon op maandag 25 januari. In een eerste fase zijn enkel medewerkers op de intensieve zorgen en spoeddiensten aan de beurt.

Vanaf de week van 15 februari start het vaccineren in de grote vaccinatiecentra. West-Vlaanderen heeft er 22 over de hele provincie. In eerste instantie kunnen daar enkel mensen uit de eerstelijnszorg terecht: huisdokters, thuisverpleegkundigen en tandartsen bijvoorbeeld. Op donderdag 18 februari is het ook het inenten van mensen met een beperking in instellingen en andere collectiviteiten gestart. Vanaf eind maart zijn dan de 65-plussers – eerst de 85-plussers en dan volgens leeftijd naar beneden – die niet in een woonzorgcentrum verblijven aan de beurt.

Over de totale meerderjarige bevolking in West-Vlaanderen is op dit moment 7,54 procent ingeënt. Dat blijkt uit de Vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid . In totaal gaat het om exact 74.332 inwoners, van wie 44.485 al een tweede dosis kregen toegediend. Bij de West-Vlaamse 65-plussers gaat het om 22.703 gevaccineerden, oftewel 8,03 procent. Exact 20.060 onder hen kreeg al de tweede dosis van het vaccin.

6 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 6 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners . Het gaat om Staden, Meulebeke, Ledegem, Oostrozebeke, Tielt en Diksmuide.

29 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners : Zonnebeke, Nieuwpoort, Oudenburg, Beernem, Oostende, Kortrijk, Wevelgem, Ieper, Deerlijk, Heuvelland, Koksijde, Lendelede, Zwevegem, Veurne, Damme, Oostkamp, De Haan, Langemark-Poelkapelle, Ruiselede, Zuienkerke, Bredene, Avelgem, Zedelgem, Wingene, Kuurne, De Panne, Blankenberge, Vleteren en Mesen. Met 0 nieuwe besmettingen de laatste zeven dagen duikt Mesen zelfs onder de laagste drempel. De stad kleurt dan ook groen.

De overige West-Vlaamse gemeenten tellen tussen de 120 en 240 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners.

We krijgen heel wat opmerkingen van lezers die de kaart in dit artikel niet meer te zien krijgen. De cookies van je webbrowser eens vernieuwen, kan het probleem in veel gevallen oplossen.