IN KAART 183 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen, 281 mensen in het ziekenhuis

Olaf Verhaeghe

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 85.700 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 183 meer in vergelijking met gisteren en 2.127 meer dan een week geleden. Van de 201 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 18 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op maandag 19 april – op basis van de cijfers tot en met zondag 18 april – zijn er 85.700 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 183 meer dan gisteren .

De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 2.127 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 303 nieuwe besmettingen per dag. Een week eerder was dat nog 311, twee weken eerder lag dat cijfer op 356.

Halfweg januari doken ook de eerste de uitbraken met virusvarianten op in onze provincie . Zo was er de Britse virusvariant in het woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst. Als gevolg werden op grote schaal alle leerlingen en leerkrachten van verschillende scholen aan een coronatest onderworpen. In het weekend van 23 januari bleek ook dat verschillende zorginstellingen in Oostende te kampen hadden met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Intussen is de Britse variant goed voor zo’n 70 procent van de nieuwe infecties.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg zondag 0,980 . Zaterdag was dat nog 1,054. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid. Ligt dat hoger dan 1, dan wint de epidemie aan kracht. In de Duitstalige Gemeenschap, Henegouwen, Limburg, Luik, Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen ligt het reproductiegetal hoger dan bij ons. Het R-getal voor België bedraagt nu 1,000.

In de periode van 8 tot 14 april 2021 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens, red.) werden in West-Vlaanderen 33.456 testen oftewel 2.786 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 8,2 procent van de testen positief. Het aantal dagelijkse testen ligt opvallend lager dan voor de paasvakantie, de positiviteitsratio daalt voor het eerst opnieuw licht.

Enkel Vlaams-Brabant (7,5 procent) toont een lagere positiviteitsratio. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. In Namen en Henegouwen ligt de positiviteitsratio hoger dan 13 procent. Het landelijke gemiddelde bedraagt 10 procent. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

281 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 18 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in onze provincie 281 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 9 meer dan de dag voordien. Gisteren mochten 8 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 87 patiënten op de afdeling intensieve zorgen . Dat zijn er drie meer dan de dag voordien. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 39 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In totaal liggen momenteel 3.000 coronapatiënten – 84 meer dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 933 (+9) op intensieve zorgen. Zondag werden 201 mensen opgenomen in een Belgisch ziekenhuis en mochten 95 patiënten het ziekenhuis verlaten.

In West-Vlaanderen werden de voorbije week (van 12 april tot en met 18 april, red.) 147 coronapatiënten opgenomen . In Henegouwen ligt het aantal ziekenhuisopnames met 282 hoger. Ook in Brussel (260), Oost-Vlaanderen (239) en Antwerpen (222) werden de voorbije week meer mensen opgenomen. In de andere provincies is dat minder: Luik (158), Limburg (122), Namen (80), Vlaams-Brabant (66), Luxemburg (45) en Waals-Brabant (20).

De voorbije zeven dagen stierven in België 258 mensen aan de gevolgen van of met het virus, dat zijn er gemiddeld 37 per dag. Het totale dodental sinds maart 2020 staat op 23.747 overlijdens, van wie 19.207 (80,88 procent) onder hen ouder waren dan 75 jaar.

29,26 procent is ingeënt

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners. In de ziekenhuizen AZ Delta in Roeselare en AZ Sint-Jan in Brugge zijn op 18 januari gestart met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. AZ Groeninge begon op maandag 25 januari. In een eerste fase zijn enkel medewerkers op de intensieve zorgen en spoeddiensten aan de beurt.

Vanaf de week van 15 februari start het vaccineren in de grote vaccinatiecentra. West-Vlaanderen heeft er 22 over de hele provincie. In eerste instantie kunnen daar enkel mensen uit de eerstelijnszorg terecht: huisdokters, thuisverpleegkundigen en tandartsen bijvoorbeeld. Op donderdag 18 februari is het ook het inenten van mensen met een beperking in instellingen en andere collectiviteiten gestart.

Vanaf eind maart zijn dan de 65-plussers – eerst de 85-plussers en dan volgens leeftijd naar beneden – die niet in een woonzorgcentrum verblijven aan de beurt. Minister Wouter Beke (CD&V), bevoegd voor Volksgezondheid, kondigde zondag aan dat, als de leveringen van de vaccins op schema blijven, iedereen ouder dan 18 jaar ten laatste op 11 juli een prikje krijgt.

Over de totale meerderjarige bevolking in West-Vlaanderen is op dit moment 29,29 procent ingeënt. Dat blijkt uit de Vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid . In totaal gaat het om exact 288.524 inwoners, van wie 91.231 al een tweede dosis kregen toegediend. Bij de West-Vlaamse 65-plussers gaat het om 190.892 gevaccineerden, oftewel 67,54 procent. Exact 36.630 onder hen kreeg al de tweede dosis van het vaccin.

19 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 19 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners . Het gaat om Kuurne, Oudenburg, Staden, Wielsbeke, Diksmuide, Lichtervelde, Mesen, Waregem, Langemark-Poelkapelle, Hooglede, Meulebeke, Damme, Zuienkerke, Roeselare, Ichtegem, Harelbeke, Deerlijk, Moorslede en Ingelmunster.

19 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners : Menen, Houthulst, Avelgem, Ieper, Ledegem, Poperinge, Bredene, Torhout, Koksijde, Lo-Reninge, De Panne, Knokke-Heist, Zonnebeke, Middelkerke, Lendelede, Vleteren, Blankenberge, Heuvelland en Zedelgem.

De overige West-Vlaamse gemeenten tellen tussen de 120 en 240 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners.

We krijgen heel wat opmerkingen van lezers die de kaart in dit artikel niet meer te zien krijgen. De cookies van je webbrowser eens vernieuwen, kan het probleem in veel gevallen oplossen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.