IN KAART 324 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen, 201 mensen in het ziekenhuis

Olaf Verhaeghe

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 90.861 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 324 meer in vergelijking met gisteren en 1.919 meer dan een week geleden. Van de 145 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 12 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op vrijdag 7 mei – op basis van de cijfers tot en met donderdag 6 mei – zijn er 90.861 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 324 meer dan gisteren .

De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 1.919 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 274 nieuwe besmettingen per dag. Een week eerder was dat 287, twee weken geleden lag dat cijfer op 291. Het aantal nieuwe besmettingen zit dus in dalende lijn, ondanks het hogere aantal dagelijkse testen.

Halfweg januari doken ook de eerste de uitbraken met virusvarianten op in onze provincie . Zo was er de Britse virusvariant in het woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst. Als gevolg werden op grote schaal alle leerlingen en leerkrachten van verschillende scholen aan een coronatest onderworpen. In het weekend van 23 januari bleek ook dat verschillende zorginstellingen in Oostende te kampen hadden met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Intussen is de Britse variant goed voor zo’n 70 procent van de nieuwe infecties. Sinds kort is ook de Indiase variant in ons land.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg donderdag 0,955 . Woensdag was dat 0,926. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid. Ligt dat hoger dan 1, dan wint de epidemie aan kracht. In Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en de Duitstalige Gemeenschap ligt dat getal hoger dan bij ons. Het R-getal voor België bedraagt nu 0,924.

In de periode van 26 april tot 1 mei 2021 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens, red.) werden in West-Vlaanderen 37.387 testen oftewel 3.113 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 6,2 procent van de testen positief. Enkel in Limburg worden meer testen per 100.000 inwoners uitgevoerd. Het aantal testen stijgt de jongste dagen overal in België, de positiviteitsratio zit in dalende lijn.

Enkel Vlaams-Brabant (6 procent) toont een lagere positiviteitsratio dan West-Vlaanderen. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. In Henegouwen is meer dan 10 procent van de afgenomen testen positief. Het landelijke gemiddelde bedraagt 7,2 procent. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

201 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 12 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in onze provincie 201 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 11 minder dan de dag voordien. Gisteren mochten 21 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 68 patiënten op een afdeling intensieve zorgen . Dat zijn er zeven minder dan de dag voordien. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 31 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In totaal liggen momenteel 2.402 coronapatiënten – 80 minder dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 744 (-13) op intensieve zorgen. Donderdag werden 145 mensen opgenomen in een Belgisch ziekenhuis en mochten 220 patiënten het ziekenhuis verlaten.

In West-Vlaanderen werden de voorbije week (van 30 april tot en met 6 mei, red.) 113 coronapatiënten opgenomen . In Henegouwen ligt het aantal ziekenhuisopnames met 215 hoger. Ook in Brussel (190), Antwerpen (175), Oost-Vlaanderen (125), Luik (122) en Limburg (114) werden de voorbije week meer of evenveel mensen opgenomen. In de andere provincies is dat minder: Vlaams-Brabant (60), Namen (39), Luxemburg (27) en Waals-Brabant (20).

De voorbije zeven dagen stierven in België 217 mensen aan de gevolgen van of met het virus, dat zijn er gemiddeld 31 per dag. Het totale dodental sinds maart 2020 staat op 24.444 overlijdens, van wie 19.630 (80,31 procent) onder hen ouder waren dan 75 jaar.

10 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 10 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners . Het gaat om Ledegem, Meulebeke, Wervik, Bredene, Zuienkerke, Deerlijk, Menen, Pittem, Wevelgem en Langemark-Poelkapelle.

21 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners : Anzegem, Damme, Lendelede, Nieuwpoort, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem, Ardooie, Brugge, Lo-Reninge, Ichtegem, Torhout, De Panne, Lichtervelde, Gistel, Beernem, Ruiselede, Alveringem, Blankenberge, Koksijde en Mesen. In Mesen werd de voorbije geen enkele besmetting vastgesteld: de stad kleurt dan ook groen.

De overige West-Vlaamse gemeenten tellen tussen de 120 en 240 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners.

42 procent is ingeënt

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners. In de ziekenhuizen AZ Delta in Roeselare en AZ Sint-Jan in Brugge zijn op 18 januari gestart met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. AZ Groeninge begon op maandag 25 januari. In een eerste fase zijn enkel medewerkers op de intensieve zorgen en spoeddiensten aan de beurt.

Vanaf de week van 15 februari start het vaccineren in de grote vaccinatiecentra. West-Vlaanderen heeft er 22 over de hele provincie. In eerste instantie kunnen daar enkel mensen uit de eerstelijnszorg terecht: huisdokters, thuisverpleegkundigen en tandartsen bijvoorbeeld. Op donderdag 18 februari is het ook het inenten van mensen met een beperking in instellingen en andere collectiviteiten gestart.

Vanaf eind maart waren dan de 65-plussers – eerst de 85-plussers en dan volgens leeftijd naar beneden – die niet in een woonzorgcentrum verblijven aan de beurt. Momenteel worden de mensen tussen 45 en 65 met onderliggende aandoeningen gevaccineerd. Minister Wouter Beke (CD&V), bevoegd voor Volksgezondheid, kondigde eerder aan dat, als de leveringen van de vaccins op schema blijven, iedereen ouder dan 18 jaar ten laatste op 11 juli een prikje krijgt. De Taskforce Vaccinatie bekijkt intussen of ook jongeren tussen 16 en 18 jaar deze zomer gevaccineerd kunnen worden. Dankzij een nieuwe online tool kan je zelf nagaan wanneer ongeveer het aan jouw beurt is.

Over de totale meerderjarige bevolking in West-Vlaanderen is op dit moment 42 procent ingeënt. Dat blijkt uit de Vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid . In totaal gaat het om exact 414.170 inwoners, van wie 115.167 al een tweede dosis kregen toegediend. Bij de West-Vlaamse 65-plussers gaat het om 278.190 gevaccineerden, oftewel 98,42 procent. Exact 56.438 onder hen kreeg al de tweede dosis van het vaccin.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.