IN KAART 329 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen, 322 mensen in het ziekenhuis

Olaf Verhaeghe

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 84.040 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 329 meer in vergelijking met gisteren en 2.368 meer dan een week geleden. Van de 258 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 23 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op woensdag 14 april – op basis van de cijfers tot en met dinsdag 13 april – zijn er 84.040 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 329 meer dan gisteren .

De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 2.368 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 337 nieuwe besmettingen per dag. Een week eerder was dat nog 301, twee weken eerder lag dat cijfer op 446. Het paasweekend – waarin aanzienlijk minder werd getest – valt uit de weekcijfers waardoor het gemiddelde opnieuw stijgt.

Halfweg januari doken ook de eerste de uitbraken met virusvarianten op in onze provincie . Zo was er de Britse virusvariant in het woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst. Als gevolg werden op grote schaal alle leerlingen en leerkrachten van verschillende scholen aan een coronatest onderworpen. In het weekend van 23 januari bleek ook dat verschillende zorginstellingen in Oostende te kampen hadden met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Intussen is de Britse variant goed voor zo’n 70 procent van de nieuwe infecties.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg dinsdag 0,941 . Maandag was dat nog 0,926. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid. Ligt dat hoger dan 1, dan wint de epidemie aan kracht. In West-Vlaanderen ligt het reproductiegetal nu het hoogst, geen enkele provincie komt ook maar in de buurt. Het R-getal voor België bedraagt nu 0,887.

In de periode van 3 tot 9 april 2021 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens, red.) werden in West-Vlaanderen 32.324 testen oftewel 2.692 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 8,3 procent van de testen positief. Het aantal dagelijkse testen ligt opvallend lager dan voor de paasvakantie, de positiviteitsratio blijft stijgen.

Vlaams-Brabant (7,6 procent) en Antwerpen (7,9 procent) tonen een lagere positiviteitsratio. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. In Brussel, Luik, Henegouwen, Luxemburg en Namen piekt die zelfs boven 10 procent. Het landelijke gemiddelde bedraagt 9,4 procent. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

322 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 23 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in onze provincie 322 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er elf minder dan de dag voordien. Gisteren mochten 33 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 97 patiënten op de afdeling intensieve zorgen . Dat is er één minder dan de dag voordien. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 44 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In totaal liggen momenteel 3.127 coronapatiënten – 87 minder dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 945 (+26) op intensieve zorgen. Dinsdag werden 258 mensen opgenomen in een Belgisch ziekenhuis en mochten 351 patiënten het ziekenhuis verlaten.

In West-Vlaanderen werden de voorbije week (van 7 april tot en met 13 april, red.) 192 coronapatiënten opgenomen . In Henegouwen ligt het aantal ziekenhuisopnames met 282 hoger. Ook in Brussel (273), Oost-Vlaanderen (273) en Antwerpen (221) werden de voorbije week meer mensen opgenomen. In de andere provincies is dat minder: Limburg (157), Luik (127), Namen (108), Vlaams-Brabant (73), Luxemburg (59) en Waals-Brabant (32).

De voorbije zeven dagen stierven in België 287 mensen aan de gevolgen van of met het virus, dat zijn er gemiddeld 41 per dag. Het totale dodental sinds maart 2020 staat op 23.566 overlijdens, van wie 19.092 (81,02 procent) onder hen ouder waren dan 75 jaar.

24,82 procent is ingeënt

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners. In de ziekenhuizen AZ Delta in Roeselare en AZ Sint-Jan in Brugge zijn op 18 januari gestart met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. AZ Groeninge begon op maandag 25 januari. In een eerste fase zijn enkel medewerkers op de intensieve zorgen en spoeddiensten aan de beurt.

Vanaf de week van 15 februari start het vaccineren in de grote vaccinatiecentra. West-Vlaanderen heeft er 22 over de hele provincie. In eerste instantie kunnen daar enkel mensen uit de eerstelijnszorg terecht: huisdokters, thuisverpleegkundigen en tandartsen bijvoorbeeld. Op donderdag 18 februari is het ook het inenten van mensen met een beperking in instellingen en andere collectiviteiten gestart.

Vanaf eind maart zijn dan de 65-plussers – eerst de 85-plussers en dan volgens leeftijd naar beneden – die niet in een woonzorgcentrum verblijven aan de beurt. Minister Wouter Beke (CD&V), bevoegd voor Volksgezondheid, kondigde zondag aan dat, als de leveringen van de vaccins op schema blijven, iedereen ouder dan 18 jaar ten laatste op 11 juli een prikje krijgt.

Over de totale meerderjarige bevolking in West-Vlaanderen is op dit moment 24,82 procent ingeënt. Dat blijkt uit de Vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid . In totaal gaat het om exact 244.788 inwoners, van wie 81.247 al een tweede dosis kregen toegediend. Bij de West-Vlaamse 65-plussers gaat het om 149.392 gevaccineerden, oftewel 52,85 procent. Exact 28.343 onder hen kreeg al de tweede dosis van het vaccin.

20 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 20 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners . Het gaat om Meulebeke, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Lichtervelde, Hooglede, Spiere-Helkijn, Oostrozebeke, Oudenburg, Wielsbeke, Ardooie, Roeselare, Moorslede, Harelbeke, Waregem, Kuurne, Staden, Zwevegem, Avelgem, Tielt en Koekelare.

13 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners : Houthulst, De Haan, Zedelgem, Knokke-Heist, Ruiselede, Heuvelland, Kortemark, Lendelede, Poperinge, Zuienkerke, Middelkerke, Blankenberge en Lo-Reninge.

De overige West-Vlaamse gemeenten tellen tussen de 120 en 240 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners.

We krijgen heel wat opmerkingen van lezers die de kaart in dit artikel niet meer te zien krijgen. De cookies van je webbrowser eens vernieuwen, kan het probleem in veel gevallen oplossen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.