IN KAART 155 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen, 178 mensen in het ziekenhuis

Olaf Verhaeghe

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 2020 al 91.870 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 155 meer in vergelijking met gisteren en 2.014 meer dan een week geleden. Van de 133 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 8 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op dinsdag 11 mei – op basis van de cijfers tot en met maandag 10 mei – zijn er 91.870 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 155 meer dan gisteren .

De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 2.014 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 272 nieuwe besmettingen per dag. Een week eerder was dat 271, twee weken geleden lag dat cijfer op 316. De daling van het aantal vastgestelde besmettingen vertraagt de jongste dagen.

Halfweg januari doken ook de eerste de uitbraken met virusvarianten op in onze provincie . Zo was er de Britse virusvariant in het woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst. Als gevolg werden op grote schaal alle leerlingen en leerkrachten van verschillende scholen aan een coronatest onderworpen. In het weekend van 23 januari bleek dat verschillende zorginstellingen in Oostende te kampen hadden met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Sinds eind april is ook de Indiase variant in ons land, begin mei werd die voor het eerst gesignaleerd in West-Vlaanderen.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg maandag 1,021 . Zaterdag was dat 0,956. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid. Ligt dat hoger dan 1, dan wint de epidemie aan kracht. In Luik en de Duitstalige Gemeenschap ligt dat getal hoger dan bij ons. Het R-getal voor België bedraagt nu 0,986.

In de periode van 29 april tot 6 mei 2021 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens, red.) werden in West-Vlaanderen 39.707 testen oftewel 3.306 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 5,8 procent van de testen positief. In geen enkele andere provincie worden meer testen per 100.000 inwoners uitgevoerd. Het aantal testen stijgt de jongste dagen overal in België, de positiviteitsratio zit in dalende lijn.

Enkel Waals-Brabant (5,7 procent) en Vlaams-Brabant (5 procent) toont een lagere positiviteitsratio dan West-Vlaanderen. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. Het landelijke gemiddelde bedraagt 6,6 procent. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

178 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 8 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in onze provincie 178 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er drie minder dan de dag voordien. Gisteren mochten 5 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 61 patiënten op een afdeling intensieve zorgen . Dat is er één minder dan de dag voordien. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 27 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In totaal liggen momenteel 2.255 coronapatiënten – 80 meer dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 711 (+11) op intensieve zorgen. Maandag werden 133 mensen opgenomen in een Belgisch ziekenhuis en mochten 48 patiënten het ziekenhuis verlaten.

In West-Vlaanderen werden de voorbije week (van 4 tot en met 10 mei, red.) 106 coronapatiënten opgenomen . In Henegouwen ligt het aantal ziekenhuisopnames met 232 hoger. Ook in Antwerpen (173), Brussel (157) en Oost-Vlaanderen (116) werden de voorbije week meer of evenveel mensen opgenomen. In de andere provincies is dat minder: Luik (105), Limburg (100), Vlaams-Brabant (47), Namen (37), Luxemburg (29) en Waals-Brabant (17).

De voorbije zeven dagen stierven in België 217 mensen aan de gevolgen van of met het virus, dat zijn er gemiddeld 31 per dag. Het totale dodental sinds maart 2020 staat op 24.583 overlijdens, 19.697 (80,12 procent) onder hen ouder waren dan 75 jaar.

10 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 10 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners . Het gaat om Ledegem, Staden, Meulebeke, Bredene, Avelgem, Wervik, Menen, Wevelgem, Poperinge en Oostende.

20 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners : Kortemark, Torhout, Nieuwpoort, Beernem, Jabbeke, Ichtegem, Brugge, Oostkamp, De Haan, Ardooie, Vleteren, Koksijde, Gistel, Lo-Reninge, Blankenberge, Veurne, Ruiselede, De Panne, Mesen en Alveringem.

In Mesen en Alveringem werden de voorbije geen enkele besmetting vastgesteld: allebei kleuren ze dan ook groen. Ook Ruiselede en De Panne hebben besmettingsgraden onder de laagste alarmdrempel. Voor het eerst in lange tijd hebben we vier gemeenten die groen kleuren.

De overige West-Vlaamse gemeenten tellen tussen de 120 en 240 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners.

43,55 procent is ingeënt

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners. In de ziekenhuizen AZ Delta in Roeselare en AZ Sint-Jan in Brugge zijn op 18 januari gestart met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. AZ Groeninge begon op maandag 25 januari. In een eerste fase zijn enkel medewerkers op de intensieve zorgen en spoeddiensten aan de beurt.

Vanaf de week van 15 februari startte het vaccineren in de grote vaccinatiecentra. West-Vlaanderen heeft er 22 over de hele provincie. In eerste instantie kunnen daar enkel mensen uit de eerstelijnszorg terecht: huisdokters, thuisverpleegkundigen en tandartsen bijvoorbeeld. Op donderdag 18 februari is het ook het inenten van mensen met een beperking in instellingen en andere collectiviteiten gestart.

Vanaf eind maart waren dan de 65-plussers – eerst de 85-plussers en dan volgens leeftijd naar beneden – die niet in een woonzorgcentrum verblijven aan de beurt. Momenteel worden de mensen tussen 45 en 65 met onderliggende aandoeningen gevaccineerd. Minister Wouter Beke (CD&V), bevoegd voor Volksgezondheid, kondigde eerder aan dat, als de leveringen van de vaccins op schema blijven, iedereen ouder dan 18 jaar ten laatste op 11 juli een prikje krijgt. De Taskforce Vaccinatie bekijkt intussen of ook jongeren tussen 16 en 18 jaar deze zomer gevaccineerd kunnen worden. Dankzij een nieuwe online tool kan je zelf nagaan wanneer ongeveer het aan jouw beurt is.

Over de totale meerderjarige bevolking in West-Vlaanderen is op dit moment 43,55 procent ingeënt. Dat blijkt uit de Vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid . In totaal gaat het om exact 429.416 inwoners, van wie 128.098 al een tweede dosis kregen toegediend. Bij de West-Vlaamse 65-plussers gaat het om 280.550 gevaccineerden, oftewel 99,26 procent. Exact 68.337 onder hen kreeg al de tweede dosis van het vaccin.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.