Update
IN KAART 172 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen, 258 mensen in het ziekenhuis

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 69.075 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 172 meer in vergelijking met gisteren en 1.698 meer dan een week geleden. Van de 127 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 26 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op maandag 1 maart – op basis van de cijfers tot en met zondag 28 februari – zijn er 69.075 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 172 meer dan een dag eerder .

De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 1.698 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 243 nieuwe besmettingen per dag. Een week eerder was dat ook 249, twee weken eerder 220. De cijfers zaten meer dan een week in stijgende lijn, maar die trend lijkt zich opnieuw te keren.

Bij de dagcijfers moet ook rekening worden gehouden met het feit dat sinds 20 oktober een andere teststrategie van kracht was in België. Enkel wie symptomen vertoonde, werd nog getest. Wie recent in aanraking kwam met een besmet persoon of uit een rode zone in het buitenland terugkeert, werd niet meer getest. Wel moesten die mensen tien dagen in quarantaine. Sinds 23 november worden ook die mensen weer getest.

Halfweg januari doken ook de eerste de uitbraken met virusvarianten op in onze provincie . Zo was er de Britse virusvariant in het woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst. Als gevolg werden op grote schaal alle leerlingen en leerkrachten van verschillende scholen aan een coronatest onderworpen. In het weekend van 23 januari bleek ook dat verschillende zorginstellingen in Oostende te kampen hadden met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg zondag 1,037 . Zaterdag was dat nog 1,079. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid-19. Ligt dat hoger dan 1, dan wint de epidemie aan kracht. Behalve in Limburg en de Duitstalige Gemeenschap ligt de R–waarde in alle provincies boven 1. Waals-Brabant, Henegouwen en Namen laten de hoogste R-waarden van het land notetren. Het R-getal voor België bedraagt nu 1,140.

In de periode van 18 februari tot 24 februari 2020 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens, red.) werden in West-Vlaanderen 38.380 testen oftewel 3.196 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 6,2 procent van de testen positief . Het gemiddeld aantal testen per dag zit nu al even in dalende lijn. Het landelijke gemiddelde bedraagt 6,8 procent, opnieuw hoger dan een dag eerder.

Limburg (5,5 procent), Vlaams-Brabant (5,6 procent) en Antwerpen (5,9 procent) tonen een lagere positiviteitsratio. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

258 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 26 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in onze provincie 258 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 10 meer dan dag voordien. Gisteren mochten ook 14 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 43 patiënten op de afdeling intensieve zorgen . Dat zijn er evenveel als de dag voordien. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 19 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In totaal liggen momenteel 1.898 coronapatiënten – 57 meer dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 408 (+9) op intensieve zorgen. Zondag werden 127 mensen opgenomen in een Belgisch ziekenhuis en mochten 60 patiënten het ziekenhuis verlaten.

In West-Vlaanderen gebeurden de voorbije week (van 22 februari tot en met 28 februari) 152 ziekenhuisopnames. In Oost-Vlaanderen ligt het aantal ziekenhuisopnames met 176 hoger. Ook in Brussel (162) en Antwerpen (156) werden de voorbije week meer mensen opgenomen. In de andere provincies is dat minder: Henegouwen (140), Limburg (71), Luik (57), Namen (47), Vlaams-Brabant (37), Waals-Brabant (26) en Luxemburg (24).

De voorbije zeven dagen stierven in België 139 mensen aan de gevolgen van of met het virus, dat zijn er gemiddeld 20 per dag. Het totale dodental sinds maart 2020 staat op 22.077 overlijdens, van wie 18.050 (81,76 procent) onder hen ouder waren dan 75 jaar.

6,61 procent is ingeënt

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners. In de ziekenhuizen AZ Delta in Roeselare en AZ Sint-Jan in Brugge zijn op 18 januari gestart met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. AZ Groeninge begon op maandag 25 januari. In een eerste fase zijn enkel medewerkers op de intensieve zorgen en spoeddiensten aan de beurt.

Vanaf de week van 15 februari start het vaccineren in de grote vaccinatiecentra. West-Vlaanderen heeft er 22 over de hele provincie. In eerste instantie kunnen daar enkel mensen uit de eerstelijnszorg terecht: huisdokters, thuisverpleegkundigen en tandartsen bijvoorbeeld. Op donderdag 18 februari is het ook het inenten van mensen met een beperking in instellingen en andere collectiviteiten gestart. Vanaf maart zijn dan de 65-plussers die niet in een woonzorgcentrum verblijven en de groep risicopatiënten aan de beurt.

Over de totale meerderjarige bevolking in West-Vlaanderen is op dit moment 6,61 procent ingeënt. Dat blijkt uit de Vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid . In totaal gaat het om exact 65.130 inwoners, van wie 40.706 al een tweede dosis kregen toegediend. Bij de West-Vlaamse 65-plussers gaat het om 22.277 gevaccineerden, oftewel 7,88 procent. Exact 19.1 onder hen kreeg al de tweede dosis van het vaccin.

6 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 6 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners . Het gaat om Staden, Meulebeke, Oostrozebeke, Ledegem, Houthulst en Waregem.

Vooral Staden krijgt het momenteel hard te verduren met 51 nieuwe besmettingen de voorbije week, of 443 per 100.000 inwoners. Een specifieke uitbraak is niet meteen op te sporen. “De cijfers zijn zeker niet goed, maar we zien geen duidelijke oorzaak voor het hoge aantal besmettingen”, zegt burgemeester Francesco Vanderjeugd.

28 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners : Knokke-Heist, Langemark-Poelkapelle, Harelbeke, Ieper, Wevelgem, Beernem, Wingene, De Haan, Hooglede, Avelgem, Zedelgem, Oostende, Oostkamp, Blankenberge, Veurne, Damme, Ruiselede, Zwevegem, Bredene, Heuvelland, Kuurne, Vleteren, De Panne, Deerlijk, Spiere-Helkijn, Koksijde, Zuienkerke en Mesen. Met 0 nieuwe besmettingen de laatste zeven dagen duiken Mesen en Zuienkerke zelfs onder de laagste drempel. Zij kleuren allebei groen.

De overige West-Vlaamse gemeenten tellen tussen de 120 en 240 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners.

We krijgen heel wat opmerkingen van lezers die de kaart in dit artikel niet meer te zien krijgen. De cookies van je webbrowser eens vernieuwen, kan het probleem in veel gevallen oplossen.


Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.