Update
IN KAART 340 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen, 232 mensen in het ziekenhuis

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 68.068 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 340 meer in vergelijking met gisteren en 1.823 meer dan een week geleden. Van de 150 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 16 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op donderdag 25 februari – op basis van de cijfers tot en met woensdag 24 februari – zijn er 68.068 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 340 meer dan een dag eerder .

De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 1.823 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 260 nieuwe besmettingen per dag. Een week eerder was dat nog 230, twee weken eerder 237. De besmettingscijfers in West-Vlaanderen zaten dus in dalende lijn, maar die trend is intussen helemaal gekeerd. De cijfers stijgen ook in onze provincie opnieuw.

Bij de dagcijfers moet ook rekening worden gehouden met het feit dat sinds 20 oktober een andere teststrategie van kracht was in België. Enkel wie symptomen vertoonde, werd nog getest. Wie recent in aanraking kwam met een besmet persoon of uit een rode zone in het buitenland terugkeert, werd niet meer getest. Wel moesten die mensen tien dagen in quarantaine. Sinds 23 november worden ook die mensen weer getest.

Tijdens de kerstvakantie werd bovendien echter aanzienlijk minder getest dan in de weken voor de vakantie. Ook daar moet dus rekening mee worden gehouden bij het interpreteren van de besmettingscijfers. Viroloog Steven Van Gucht gaf al aan dat er mogelijks wat ‘ruis op de cijfers’ zit. Kort na de kerstvakantie ging het aantal dagelijks afgenomen testen opnieuw de hoogte in, onder meer door het aantal mensen dat zich na een verblijf in een rode zone in het buitenland liet testen.

Halfweg januari doken ook de eerste de uitbraken met virusvarianten op in onze provincie . Zo was er de Britse virusvariant in het woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst. Als gevolg werden op grote schaal alle leerlingen en leerkrachten van verschillende scholen aan een coronatest onderworpen. In het weekend van 23 januari bleek ook dat verschillende zorginstellingen in Oostende te kampen hadden met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Momenteel geldt een opnamestop in AZ Damiaan in Oostende door een uitbraak van die Zuid-Afrikaanse variant.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg woensdag 1,058 . Dinsdag was dat nog 1,044. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid-19. Ligt dat hoger dan 1, dan wint de epidemie aan kracht. Behalve in het de Duitstalige Gemeenschap ligt de R–waarde in alle provincies boven 1. Vlaams-Brabant en Namen laten de hoogste R-waarden van het land notetren. Het R-getal voor België bedraagt nu 1,126.

In de periode van 14 februari tot 20 februari 2020 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens, red.) werden in West-Vlaanderen 37.214 testen oftewel 3.099 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 6 procent van de testen positief . Het gemiddeld aantal testen per dag zit nu al even in dalende lijn. Het landelijke gemiddelde bedraagt 6,5 procent, opnieuw hoger dan een dag eerder.

Antwerpen (5,5 procent), Vlaams-Brabant (5,8 procent) en Limburg (5,9 procent) tonen een lagere positiviteitsratio. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

232 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 16 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in onze provincie 232 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er drie meer dan dag voordien. Gisteren mochten ook 13 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 43 patiënten op de afdeling intensieve zorgen . Dat zijn er twee minder dan de dag voordien. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 19,5 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In totaal liggen momenteel 1.748 coronapatiënten – 39 meer dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 362 (+7) op intensieve zorgen. Woensdag werden 150 mensen opgenomen in een Belgisch ziekenhuis en mochten 145 patiënten het ziekenhuis verlaten.

In West-Vlaanderen ligt het aantal ziekenhuisopnames in vergelijking met de andere provincies nog altijd hoog . De voorbije week (van 18 februari tot en met 24 februari) werden in onze provincie 115 coronapatiënten opgenomen. In Oost-Vlaanderen ligt het aantal ziekenhuisopnames met 152 hoger. Ook in Brussel (141) werden de voorbije week meer mensen opgenomen. In de andere provincies is dat minder: Antwerpen (113), Henegouwen (114), Limburg (80), Luik (49), Namen (36), Vlaams-Brabant (32), Waals-Brabant (31) en Luxemburg (16).

De voorbije zeven dagen stierven in België 159 mensen aan de gevolgen van of met het virus, dat zijn er gemiddeld 23 per dag. Het totale dodental sinds maart 2020 staat op 21.988 overlijdens, van wie 17.983 (81,78 procent) onder hen ouder waren dan 75 jaar.

6,18 procent is ingeënt

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners. In de ziekenhuizen AZ Delta in Roeselare en AZ Sint-Jan in Brugge zijn op 18 januari gestart met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. AZ Groeninge begon op maandag 25 januari. In een eerste fase zijn enkel medewerkers op de intensieve zorgen en spoeddiensten aan de beurt.

Vanaf de week van 15 februari start het vaccineren in de grote vaccinatiecentra. West-Vlaanderen heeft er 22 over de hele provincie. In eerste instantie kunnen daar enkel mensen uit de eerstelijnszorg terecht: huisdokters, thuisverpleegkundigen en tandartsen bijvoorbeeld. Op donderdag 18 februari is het ook het inenten van mensen met een beperking in instellingen en andere collectiviteiten gestart. Vanaf maart zijn dan de 65-plussers die niet in een woonzorgcentrum verblijven en de groep risicopatiënten aan de beurt.

Over de totale meerderjarige bevolking in West-Vlaanderen is op dit moment 6,18 procent ingeënt. Dat blijkt uit de Vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid . In totaal gaat het om exact 60,957 inwoners, van wie 35.593 al een tweede dosis kregen toegediend. Bij de West-Vlaamse 65-plussers gaat het om 22.067 gevaccineerden, oftewel 7,81 procent. Exact 18.944 onder hen kreeg al de tweede dosis van het vaccin.

6 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 6 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners . Het gaat om Houthulst, Wielsbeke, Mesen, Staden, Nieuwpoort en Ingelmunster..

21 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners : Damme, Dentergem, Oudenburg, Harelbeke, Oostkamp, Lendelede, Ieper, Spiere-Helkijn, Kuurne, Ruiselede, Zwevegem, Vleteren, Alveringem, De Haan, Ardooie, Zonnebeke, Avelgem, Deerlijk, Heuvelland, Koksijde en Zuienkerke.

De overige West-Vlaamse gemeenten tellen tussen de 120 en 240 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners.

We krijgen heel wat opmerkingen van lezers die de kaart in dit artikel niet meer te zien krijgen. De cookies van je webbrowser eens vernieuwen, kan het probleem in veel gevallen oplossen.


Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.