Huisartsenvereniging wil dat Overlegcomité aangekondigde versoepelingen uitstelt

© Getty Images

Huisartsenvereniging Domus Medica roept het Overlegcomité op om de nodige maatregelen te nemen om het aantal besmettingen in te dijken. Zo pleit ze voor een strengere controle op de huidige versoepelingen en om enkele aangekondigde versoepelingen uit te stellen. Het Overlegcomité was gepland voor vrijdag, maar na overleg met de deelstaten heeft premier Alexander De Croo beslist om het uit te stellen naar volgende week.

Nu de besmettingscijfers opnieuw stijgen tot meer dan duizend per dag, is het belangrijk om in te grijpen, klinkt het. Hoewel het aantal ziekenhuisopnames beperkt blijft, zal de druk op de huisartsgeneeskunde en bij uitbreiding de eerste lijn zeer groot worden.

“Verschillende huisartsen en test- en triagecentra signaleren Domus Medica vandaag al een toegenomen aantal patiënten met symptomen. En jammer genoeg zijn we vaak een heel betrouwbare kanarie in de kolenmijn gebleken”, zegt Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.

Strengere controles

Het is volgens de huisartsenvereniging echter niet nodig om alle versoepelingen terug te draaien. “De evolutie van de epidemie laat toe dat er bepaalde versoepelingen mogelijk zijn. Alleen moeten we ons daaraan houden en ze controleren”, klinkt het.

“Er zijn dus veel strengere controles nodig op terugkerende reizigers, maar men dient ook dringend te controleren of de afstandsregels gerespecteerd worden, in bijvoorbeeld de horeca.”

Massa-events

Bepaalde aangekondigde versoepelingen zullen wel teruggedraaid moeten worden, meent Domus Medica. Concreet haalt de vereniging de massa-events aan die vanaf half augustus zullen plaatsvinden. “In deze fase van de epidemie is dit jammer genoeg niet mogelijk en de mensen begrijpen dat ook”, klinkt het.

“Het is nu aan de politiek om de moed te hebben om hun vergissing tijdig recht te zetten. We moeten absoluut vermijden dat we versoepelingen moeten terugdraaien eenmaal dat ze zijn ingevoerd, zoals dat nu in onze buurlanden gebeurt. Deze jojo-bewegingen zijn mentaal pas echt slopend.”