Houthulst gelast gemeentelijke feesten af en sluit gemeentelijke kinderopvang

Redactie KW

Burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) van Houthulst kondigde op Facebook de sluiting van de gemeentelijke kinderopvang aan. Ook twee gemeentelijke feesten in november gaan niet door door de stijgende coronabesmettingen.

Ook in Houthulst kenden de besmettingscijfers de afgelopen dagen een zorgwekkende stijging. “We hebben de snelst stijgende curve in West-Vlaanderen”, zegt burgemeester Joris Hindryckx (CD&V). “Zaterdag hadden we al meer dan 50 mensen die in quarantaine of isolatie zitten, zondag was dat cijfer alweer geklommen naar 76 mensen en de verwachtingen zijn dat dat cijfer de komende dagen nog verder zal stijgen. Sommige mensen zijn heel ziek geworden.”

Filmpje op Facebook

De burgemeester kondigde in een filmpje op de Facebookpagina van de gemeente dan ook bijkomende maatregelen aan. “We zitten ondertussen volop in de vierde golf van de coronacrisis en het voelt een beetje als een nederlaag. Vanaf maandag gaat ook de gemeentelijke kinderopvang dicht omdat we meer besmettingen hebben dan wettelijk toegelaten”, legt de burgemeester uit. “Dat is dus geen beslissing vanuit de gemeente maar een automatische federale maatregel die in voege gaat vanaf dat je meer dan vier besmettingen hebt in een groep. Het gaat ook niet om alle kinderen, maar om de kinderen vanaf de derde kleuterklas.”

Houthulst Soept

“We hebben als gemeente wel beslist om in het voordeel van iedereen de grote evenementen die door de gemeente georganiseerd worden in november, het Seniorenfeest en het feest Houthulst Soept op 21 november niet te laten doorgaan. Dat is heel jammer. We beschouwden dit als een soort bevrijdingsfeest, maar dat is het niet geworden. Veel mensen gingen gekomen hebben, ook uit sympathie voor de gemeente maar we kunnen dit nu echt niet aan hen vragen. Voor het Seniorenfeest was de verwachting dat er 500 à 1.000 mensen gingen komen, Houthulst Soept ging wellicht meer dan 1.000 mensen samengebracht hebben. Ook de verschillende medewerkers gingen moeten met een mondmasker werken en zo’n Covid Safe Ticket moeten vragen aan iedereen. We zouden ook de zaal moeten ventileren voor beide evenementen, dus het zou relatief koud zijn. Het is ook kort voor de feestdagen Kerstmis en Nieuwjaar en het risico dat we dat niet zouden kunnen vieren is te groot is.”

Andere activiteiten

“Wat de rest van de feesten, georganiseerd door verenigingen en dergelijke meer, betreft, wij zullen nauwlettend opvolgen wat de overheid daarin beslist maar we hopen dat alles positief evolueert. Maar we zijn absoluut geen voorstander van om die feesten aan banden te leggen. Dan annuleren we veel liever onze eigen evenementen dan dat bijvoorbeeld de voorstellingen van de toneelvereniging of kaartingen van kaartersclubs in gedrang zouden komen. Uitstel betekent ook geen afstel. We zullen het zeker opnieuw doen. We hopen in het voorjaar een feest te kunnen houden die dan écht het einde van de coronacrisis zou kunnen betekenen.” (TOGH)