Heuvelland kent fikse stijging coronabesmettingen

In Heuvelland zijn er de laatste 14 dagen 65 nieuwe besmettingen vastgesteld. Daarmee scoort Heuvelland op één gemeente na het slechtst in onze provincie.

Woonzorgcentrum St.-Medard kreeg het zwaar te verduren.© (Foto EF)
Woonzorgcentrum St.-Medard kreeg het zwaar te verduren.© (Foto EF)

“We hebben vooral in ons woonzorgcentrum St.-Medard een zware periode achter de rug. Er waren inderdaad heel wat sterfgevallen en ook heel wat verplegend personeel was thuis. Ondanks alles is het door de flexibiliteit van de medewerkers en externe hulp gelukt alle nodige zorg te kunnen blijven geven aan onze bewoners,” duidt burgemeester Wieland De Meyer de huidige situatie.

Het zwaarste lijkt nu wel achter de rug in Heuvelland. “Maar het is wel nog uitzieken. De vaccinatie in het woonzorgcentrum kan pas starten als er geen besmettingen meer zijn, dat is dus niet voor de eerste 2 weken. We hopen daarna snel aan de beurt te zijn. De vaccinaties zijn besteld, de precieze datum voor de vaccinatie is nog niet gekend. In de eerste plaats worden alle bewoners gevaccineerd, en later de personeelsleden,” weet de Heuvellandse burgemeester die er meteen aan toevoegt dat de vaccinatie voor een normaler regime qua bezoek en werking zou moeten zorgen.

“Over de bereidheid tot vaccinatie van de bewoners en de personeelsleden zijn er nog geen gegevens, maar ik vermoed dat de meesten zich wel willen laten vaccineren nu we meegemaakt hebben wat een golf met coronabesmettingen met iedereen doet.“

De hele crisis weegt natuurlijk op de gemeente. “De toeristische sector, en daar reken ik ook de horeca en de kleinhandel bij, ziet zwaar af, gelukkig hadden we een goede zomer om sommige zaken wat adem te geven na de eerste lockdown. Maar nu is het toch uitkijken naar een versoepeling voor de horeca en toerisme, al zal dat wellicht nog niet voor de eerste weken zijn. Maar ook een sector als de landbouw heeft het momenteel niet gemakkelijk. Door de coronacrisis daalden heel wat prijzen, waardoor landbouwers met verlies moeten verkopen, of soms producten gewoon niet kwijt geraken. Ook voor hen is het nodig dat er snel weer beterschap komt op de markt.”

Burgemeester Wieland De Meyer hoopt ook dat het verenigingsleven zich vlug weer op gang kan trekken. “We hebben in het coronajaar 2020 alle subsidies uitgekeerd en een aantal verenigingen nog wat extra, in de hoop hen allemaal door deze crisis te brengen. Met nog wat exrtra steunmaatregelen in 2021 zoals het gratis zaalgebruik en uitleendienst hopen we dat de verenigingen opnieuw op een veilige manier activiteiten kunnen organiseren. Maar ik vrees wel voor het voortbestaan van sommige verenigingen na zo’n lange inactiviteit. We zullen er in elk geval alles aan doen hen te ondersteunen om opnieuw leven in de brouwerij te brengen.”

(MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.