Hashtag #erdoor wil mentale vermoeidheid bespreekbaar maken

Jens D’Hondt.© Davy Coghe
Jens D’Hondt.© Davy Coghe
Redactie KW

De afgelopen dagen deed de hashtag #erdoor duchtig de ronde op sociale media. Jens D’Hondt uit Knokke-Heist startte samen met enkele kennissen de hashtag om zo de mentale vermoeidheid onder jongeren aan te kaarten. “We richten ons niet enkel op studenten.”

“Onze actie is eigenlijk gestart met een boze tweet die ik had gestuurd na een vergadering van de federale regering. Daarin erkende die wel onze problemen, maar we kregen geen compensatie voor onze geleverde inspanningen en daar was ik heel kwaad over. Zo tweette ik mijn frustraties met onder meer de hashtag fuck off en die werd door heel wat jongeren overgenomen”, begint Jens D’Hondt, student Politieke Wetenschappen aan de VUB.

“Daarna contacteerde ik enkele vrienden met de vraag of we niks konden organiseren om de mentale vermoeidheid aan te kaarten. Uiteindelijk zijn we een beweging gestart onder de naam #erdoor zodat mensen met die hashtag hun verhaal kunnen brengen en daar kwam in de eerste 24 uur al heel wat respons op.”

Achttal oplossingen

Zelf heeft Jens het ook mentaal moeilijk. Vooral de constante focus op zijn studies vindt hij een moeilijke oefening. “Ik ben van nature een enorm sociale persoon maar nu kan ik al lang mijn vrienden van de universiteit niet zien en daar zie ik wel enorm van af.”

“Daarnaast heb ik heel wat verantwoordelijkheden op me genomen waar ik me anders mee kon bezig houden; zo ben ik al drie jaar scoutsleider in Knokke-Heist. Nu staan dit alles op pauze en kan ik me al twee maanden lang enkel focussen op mijn studies. Dat werkt natuurlijk niet echt motiverend. Vanaf deze week kunnen we wel weer activiteiten met de jeugdbeweging organiseren, dus dat is wel al mooi.”

De groep van #erdoor wil volgens Jens D’Hondt niet alleen problemen aanklagen, maar ook oplossingen aanbieden die de mentale vermoeidheid kunnen verhelpen . “Tot nu toe hebben we een achttal concrete oplossingen. Zo pleiten we voor gegarandeerde versoepelingen als er een bepaald percentage van de bevolking gevaccineerd is en er geen stormvloed is in de ziekenhuizen.”

“Dat zouden we een betere maatstaf vinden dan beloftes maken die achteraf worden ingetrokken. Ten slotte kijken we ook naar oplossingen voor jongeren die net op de arbeidsmarkt komen.”

Vaccinatie geen prioriteit

De afgelopen dagen kwam de discussie op gang of jongeren misschien eerst moeten worden gevaccineerd. Jens D’Hondt schaart zich achter de huidige vaccinatiestrategie en ziet de risicogroepen als een prioriteit. “We roepen zeker niet op om jongeren eerst te vaccineren. Het is belangrijk om de meest kwetsbaren eerst te vaccineren.”

“Vanaf dat de risicogroepen gevaccineerd zijn, wordt de druk op de ziekenzorg veel lager en vinden wij wel dat er dan meer versoepelingen mogen komen. We willen ook niet dat jongeren gevaccineerd worden om daarna weer te kunnen feesten of cantussen te organiseren. Wij vragen enkel dat we dan weer vaker buiten mogen en elkaar mogen zien. Het lijkt me wel interessant om jongeren met gezondheidsproblemen voorrang te geven”, besluit Jens. (MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier