https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Harelbeekse vrijwilligers in vaccinatiecampagne aan het woord: “Wat we doen is zinvol”

Agnes Siedharta en Rosita Desimpelaere: een barista en een gepensioneerde.© Klaas Verdru/Stad Harelbeke
Agnes Siedharta en Rosita Desimpelaere: een barista en een gepensioneerde.© Klaas Verdru/Stad Harelbeke
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vrijwilligers Rosita Desimpelaere en Agnes Siedharta helpen mee in de strijd tegen covid-19. Rosita springt bij in het vaccinatiecentrum Vaxpo Kortrijk, Agnes is ambassadeur van de vaccinatiecampagne in Harelbeke. Hun engagement doet hen deugd, zeggen beide vrouwen, op meer dan één manier.

Rosita Desimpelaere (65) is sinds 1 februari met pensioen. Zij was chef Exploitatie in Carrefour en houdt van koken, fietsen en wandelen, kruiswoordraadsels en sudoku’s. Zij helpt als vrijwilliger mee in het vaccinatiecentrum Vaxpo. “Na mijn oppensioenstelling zocht ik naar mogelijkheden om buiten te komen en mensen te ontmoeten. Ik moest niet lang nadenken om me in te schrijven voor helper bij Vaxpo”, vertelt ze.

Agnes Siedharta (40) is barista in Viva Sara Kaffee Kortrijk en ondervoorzitter van Sahabat Indonesia in Kortrijk. Zij is onderwijsambassadeur in Kortrijk en Ambassadeur van Diversiteit en Integratie in het Huis van Welzijn Harelbeke.

Vrijwilligers helpen graag en bezoekers worden graag geholpen

“Het is leuk om contact te leggen met nieuwe mensen ,en mensen te helpen waar dat kan”, zegt Agnes, die ook ambassadeur is van de vaccinatiecampagne in Harelbeke. “Ik wilde direct meewerken. Net als iedereen wil ik opnieuw normaal kunnen werken en genieten van het leven. Je laten vaccineren is tot nu toe de enige manier om dat te bereiken.”

Alleenstaande

Rosita is naar eigen zeggen zinvol bezig. “Als vrijwilliger bij Vaxpo kom je weer onder de mensen. Als alleenstaande ben ik daar blij om: ik ben zinvol bezig en tegelijk ontmoet ik heel veel mensen. Dat sociaal contact geeft me veel voldoening. Vrijwilligerswerk is een zeer goed alternatief voor wandelingen en fietstochten.”

Agnes is ook die mening toegedaan. “De pandemie hakt er bij iedereen in, ook bij mij. Sinds oktober zit ik thuis en dat is moeilijk voor mij”, vertelt Agnes. “Ik ben uit Indonesië afkomstig en zet me daarom vrijwillig in voor de vereniging Sahabat Indonesia: een dans-, praat- en vriendengroep. Aangezien mijn familie in Indonesië woont, zijn de leden van de vereniging niet alleen vrienden, maar een tweede familie geworden.”

Anderstaligen

“Mijn inzet als vrijwilliger bestaat er onder meer in om nieuwkomers wegwijs te maken in de voorzieningen, maar vooral ook in de administratieve molen. Voor anderstaligen is dat een echt struikelblok”, gaat Agnes verder. “Als ambassadeur ben ik de schakel tussen anderstalige nieuwkomers en de lokale overheid. Als ik iemand kan helpen, geeft me dat een warm gevoel.” Ook bij Rosita is dat zo. “Mensen zijn zeer dankbaar. De vrijwilligers helpen graag en de bezoekers worden graag geholpen.”

Harelbeke, Kuurne en Kortrijk werken samen in één vaccinatiecentrum voor de drie steden/gemeenten, onder de naam Vaxpo. Op www.vaxpo.be vind je alle informatie die je nodig hebt om het vaccineren vlot te laten verlopen.

Je bereikt het callcenter van Vaxpo op het nummer 056 244 000.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.