Gistel en Torhout richten nieuw vaccinatiecentrum op voor derde prik

Redactie KW

De komende maanden zullen de 65-plussers van Gistel, Ichtegem en Oudenburg hun derde prik tegen het coronavirus kunnen krijgen in een pand op het industrieterrein Konijnenbos in Gistel. Inwoners van Torhout, Koekelare en Kortemark zullen dan weer terecht kunnen in Dienstenhuis Groenhove in Torhout. Dit werd zopas afgesproken in een overleg tussen de zes betrokken burgemeesters van de eerstelijnszone Houtland en Polder.

De vorige vaccinatielocaties, De Mast en Zomerloos, konden niet opnieuw dienst doen als vaccinatiecentrum omdat deze zalen opnieuw volop gebruikt worden. Voor de keuze van de locaties golden dezelfde criteria als de vorige keer: de zaal moet voldoende groot zijn, de locatie vlot toegankelijk met voldoende parking en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

“Een ander groot voordeel van de twee locaties is dat ze voor langere duur ingericht kunnen worden als vaccinatiecentrum. We kunnen dus makkelijk inspelen op het aantal prikken dat nog gezet moet worden”, zegt Romina Vanhooren, voorzitter van de Eerstelijnszone Houtland & Polder. “De adressen van die nieuwe locaties zijn de Rochesterlaan 13 in Gistel en Bosdreef 5 in Torhout.”

Logische keuze

“Het was een logische keuze om opnieuw twee vaccinatiecentra op te richten zodat het vaccinatiecentrum voor iedere inwoner dichtbij en vlot bereikbaar blijft”, licht Gauthier Defreyne toe, burgemeester van Gistel. “Hierbij neemt Gistel opnieuw zijn verantwoordelijkheid op. Zomerloos wordt momenteel opnieuw gebruikt door verschillende verenigingen. We vonden een zeer waardig alternatief op het industrieterrein Konijnenbos. Het gaat om de voormalige kantoren van de site Galloo in eigendom van de WVI. Met de nodige opfrissingswerken kunnen we hier een even mooi en goed draaiend vaccinatiecentrum van maken als in de Zomerloos.”

Kristof Audenaert, burgemeester van Torhout, beaamt: “We kijken tevreden terug op de voorbije vaccinatieperiode. Alles verliep vlot dankzij de inzet van heel wat medewerkers en vrijwilligers. Dit leidde tot een hoge vaccinatiegraad. Corona is echter nog niet voorbij. Vandaar de beslissing van de hogere overheid om een derde prik te voorzien, te beginnen met de 65-plussers.”

“Het is afwachten wat hierna nog zal komen. Met Dienstenhuis Groenhove hebben we een waardig alternatief gevonden. Het is een ruime en goed uitgeruste locatie met een grote parking.”

Callcenter

Niet iedereen raakt echter zomaar op eigen houtje in een vaccinatiecentrum, en al zeker niet alsdat zich niet in de eigen gemeente bevindt. “Daarom zullen er ook enkele flankerende maatregelen worden genomen aangezien het de bedoeling is dat mensen veilig, vlot en zoveel als mogelijk in het vaccinatiecentrum geraken. Deze worden in de komende weken verder uitgewerkt en gecommuniceerd naar de brede bevolking”, klinkt het.

“Ook over de startdatum zullen we in de komende weken communiceren.” Alle 65-plussers zullen net als de vorige keer een brief toegestuurd krijgen vanuit het Agentschap Zorg & Gezondheid waar de nieuwe locatie opstaat. Ook het callcenter blijft bereikbaar. “Wij doen opnieuw een beroep op onze poule van vrijwilligers. De medewerkers van het vaccinatiecentrum zullen de nodige mensen contacteren”, besluit Vanhooren.

(TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.