Gezocht: 23.000 nieuwe bloeddonoren om kritieke bloedvoorraad op te krikken

De campagne ‘Geef voor elkaar’ waarbij je op 35 unieke erfgoedlocaties en aan de kust bloed kon doneren heeft niet het aantal nieuwe donoren opgeleverd als gehoopt. © Rode Kruis Vlaanderen
Phebe Somers

Rode Kruis Vlaanderen zit met de handen in het haar. Hun zomeractie ‘Geef voor elkaar’ met bijhorende extra kust- en cultuurbloedinzamelingen moest 50.000 nieuwe donoren opleveren voor het einde van het jaar. Voorlopig werd slechts een ruime helft van dat doel behaald. “Het voorraadniveau om ziekenhuizen vlot te kunnen beleveren met bloedproducten en dus mensenlevens te redden staat veel te laag”

Geen succesvolle campagne

De bloedvoorraad staat veel te laag. vooral de bloedgroepen A-positief, A-negatief, O-positief en O-negatief baren zorgen. “De zomermaanden zijn elk jaar een moeilijke periode om bloed in te zamelen. Zeker door de versoepelingen van de coronamaatregelen stond bloed geven laag op het prioriteitenlijstje van de meeste mensen”, klinkt het in het persbericht. Door het wegvallen van de grote events het afgelopen jaar werden er een pak minder nieuwe donoren gerekruteerd dan normaal, waardoor er deze zomer extra inspanningen werden geleverd om die verliezen te compenseren. De campagne ‘Geef voor elkaar’ heeft echter niet het gewenste resultaat opgeleverd.

In juni telde het Rode Kruis 17.000 nieuwe donoren, in september waren dat er 10.000 meer. “We zijn iedereen dankbaar die zich de afgelopen maanden voor het eerst heeft aangemeld, maar we hebben er nog een pak meer nodig”, aldus woordvoerder Jan Poté. Een bijkomend ‘probleem’ is dat de achterstand van operaties in de ziekenhuizen wordt ingehaald als gevolg van een daling van coronabesmettingen. Meer operaties betekent een grotere vraag naar bloed.

Rode Kruis-Vlaanderen doet nogmaals een warme maar ook een heel dringende oproep om zich aan te melden om bloed te geven. In onze provincie kan dat dagelijks in één van de donorcentra in Brugge, Kortrijk en Roeselare of tijdens één van de lokale inzamelingen. Wanneer die in jouw buurt langskomt kun je nagaan op de website van Rode Kruis Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.