Als het bloed kruipt waar het niet gaan kan: gepensioneerde dokters helpen in vaccinatiecentrum

Dokters Leo Allemeersch (links) en Lieven Allaert: “We zijn het gewoon om complexere zaken aan te pakken.”© TOGH
Dokters Leo Allemeersch (links) en Lieven Allaert: “We zijn het gewoon om complexere zaken aan te pakken.”© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Leo Allemeersch (71) en Lieven Allaert (67) werden aangesteld als coördinerende artsen voor het vaccinatiecentrum in Ieper. Beide dokters waren al even met pensioen, maar twijfelden geen minuut om zich als vrijwilliger op te geven. “We hebben wel wat vrije tijd en dit is een zinvolle tijdsbesteding. Het is onze basisopdracht om de maatschappij te helpen”, aldus dokter Allaert.

Na weken van voorbereiding stond zowel het medisch als het niet-medisch personeel klaar in de startblokken om vorige week vrijdag de deuren van de beide vaccinatiecentra binnen de Eerstelijnszone Westhoek te openen. In Ieper tekenden Lieven Allaert en Leo Allemeersch present als coördinerende artsen. Dokter Allemeersch stopte zes jaar geleden als huisarts in huisartsenpraktijk Ypris. Dokter Allaert was dertig jaar chirurg en zes jaar hoofdgeneesheer in het Jan Yperman Ziekenhuis. Hij stopte anderhalf jaar geleden.

Als coördinerende artsen hadden ze al een belangrijke rol in de voorbereidingen voor het vaccinatiecentrum. “We staan in voor de operationele vertaling van alles wat het medische aspect is”, vertelt dokter Lieven Allaert. “Zo stelden we een reanimatiekar samen en maakten we een toelichtende PowerPointpresentatie voor de toezichthoudende artsen. De organisatie ‘Help de Helpers’ deed een oproep naar vrijwilligers en een 80-tal artsen is daarop ingegaan. Er zitten daar vrij veel actieve artsen bij. De opdracht was uitgebreider dan we dachten. In die zin vraagt dat wel een forse inzet voor diegenen die hier toezichthoudend arts zullen zijn.”

Shifts

“Als je een shift hebt van 11 tot 15 uur moet je er zijn van 10.45 uur tot de laatste het vaccinatiecentrum verlaat. Dan is er weer een shift van 16 tot 20 uur”, vult dokter Leo Allemeersch aan. “Voor praktiserende artsen is dat niet evident. Je moet al in een groepspraktijk zitten om dat te kunnen organiseren.”

“Het belangrijkste wat een dokter hier moet doen, is optreden als er eventuele bijwerkingen zijn”

“Wij zullen dit coördineren of superviseren zodat alles vlot kan verlopen”, gaat dokter Allaert verder. “Het belangrijkste wat een dokter hier moet doen, is optreden als er eventuele bijwerkingen zijn en die registreren.”

Vrijwilligers

“Of als er problemen zijn met de anamnese, de bevraging waarbij er wordt nagegaan of er eventueel contra-indicaties zijn”, vervolgt dokter Allemeersch. “Het kan dat het vaccin niet mag toegediend worden omwille van medische redenen, bijvoorbeeld een zware allergische reactie op bepaalde producten die aanwezig zijn in het vaccin. Of als er problemen zouden zijn bij de vaccinatie zelf, bijvoorbeeld iemand die geen prik mag krijgen in een of andere arm. Je weet nooit hoe het zal uitdraaien en welke klachten de mensen zullen hebben.”

De dokters hadden zich als vrijwilliger opgegeven. “Leo en ik zijn gewoon om complexere zaken aan te pakken”, vervolgt dokter Allaert. “Een huisdokter moet zijn werk heel goed kunnen regelen, een chirurg moet ook zeer goed weten wanneer hij wat moet opereren en dat in een schema gieten. Het gaat vooral daarover: inzicht krijgen in het ganse proces en dat proces implementeren op de werkvloer. Als hoofdgeneesheer heb ik dat ook gedaan in het Jan Yperman Ziekenhuis.”

Geen leken

Niettemin is het voor beide dokters een uitdaging. “Het is voor iedereen nieuw, ook voor actieve artsen. Mocht ik nu opnieuw actief worden in een praktijk, daar zou evenveel inlooptijd voor nodig zijn”, zegt dokter Allemeersch. “Je kent die administratie niet meer, de medicatie is veranderd… Een diagnose stellen is geen probleem, het probleem stelt zich wanneer je in een praktijk staat en er veel administratie bij komt kijken. Hoewel we met pensioen zijn, hebben we wel alles wat met de pandemie te maken heeft toch goed gevolgd. We zijn geen leken.”

“Het is een dienstbetoon dat we doen voor de bevolking”, pikt dokter Allaert in. “We willen natuurlijk wel dat het kwalitatief gebeurt, op een correcte en veilige manier. Zodat we achteraf tegen de burgemeester kunnen zeggen dat we trots zijn op ons artsenteam en op onszelf en blij dat het goed verlopen is. We hebben ook wel wat vrije tijd en voor ons is dit een zinvolle tijdsbesteding. We kunnen niet blijven werken in onze tuin. We kunnen net zo goed onze kennis doorgeven ten dienste van de maatschappij.”

Dienstbetoon

“De meeste dokters die stoppen op 65 jaar werken toch nog een beetje voort. Ze hebben heimwee naar de contacten met de mensen, het werk…”, vervolgt dokter Allemeersch. “Dienstbetoon zijn we ook gewend, want niet elk uur werken werd gehonoreerd.”

Dokter Lieven Allaert doet nog één dag per week kwaliteitsondersteuning in een ziekenhuis en is nog actief in de gevangenis van Brugge als toezichthoudend arts. “Eigenlijk zijn we niet echt op rust. Wel met pensioen, maar vlug activeerbaar. Het is onze basisopdracht om de mensen, de maatschappij, te helpen. Onze vragen worden ook goed opgevolgd. De samenwerking is goed. We worden gerespecteerd en het doet wel eens deugd dat je je nog gerespecteerd voelt”, besluit dokter Allaert.