Gemeente Beernem wil jongeren beschermen tegen tabak en ondertekent charter ‘Generatie Rookvrij’

Raadslid Roos Lambrecht, schepen Vicky Reynaert en schepen Ruben Strobbe.© AVH
Raadslid Roos Lambrecht, schepen Vicky Reynaert en schepen Ruben Strobbe.© AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Beernem ondertekent charter ‘Generatie Rookvrij’ en engageert zich om kinderen en jongeren te beschermen tegen tabaksrook.

De meerderheid van de gemeente Beernem wil zich engageren om jongeren te beschermen tegen tabaksrook. Er roken nog steeds heel wat jongeren. “Het is hoog tijd dat onze gemeente een tandje bijsteekt om de jongere generatie te beschermen en te sensibiliseren”, steekt schepen van Jeugd Ruben Strobbe (CD&V) van wal. “Daarom ondertekenen we dit charter en nemen we een hele reeks maatregelen.”

Niet-roken als norm

Generatie Rookvrij is een brede beweging van burgers en organisaties waaronder Kom Op Tegen Kanker en de Stichting Tegen Kanker die de krachten bundelt om kinderen te beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. “Zien roken, doet roken en dat moeten we doorbreken. De gemeente wil hier, samen met het OCMW, werk van maken.” Schepen van Sociale Zaken & Volksgezondheid Vicky Reynaert (Vooruit) bevestigt dit. “We hebben een stappenplan opgemaakt, waarbij we geleidelijk aan plaatsen rookvrij maken en tegelijkertijd via sensibilisering aan een draagvlak werken.”

Iedereen meekrijgen

Eerst komen de scholen aan bod, dan de plaatsen voor Buitenschoolse Kinderopvang (BKO’s), daarna de speelterreinen, de sportaccommodaties en ten slotte de jeugdverenigingen. “We zetten op deze locaties niet enkel de nodige infoborden, maar gaan ook vooraf in gesprek met alle betrokkenen (schooldirecties, oudercomités, sportverenigingen, jeugdbewegingen, enz.) om hen mee te trekken in ons verhaal. Zo kunnen ze er mee voor zorgen dat kinderen en jongeren niet vroegtijdig in aanraking komen met tabak.”

Rookvrije plaatsen

Het voorstel voor de ondertekening kwam van gemeenteraadslid Roos Lambrecht (Groen) toen ze nog in de oppositie zat. Ze wees het gemeentebestuur toen op het bestaan van het charter en pleitte ervoor om alvast op elk speelplein en sportveld een bord te plaatsen met de oproep om niet te roken. “De luchtwegen van kinderen zijn heel gevoelig voor de schadelijke effecten van tabaksrook”, zei Roos in haar tussenkomst. “We moeten als gemeente een stap verder durven zetten en plekken waar veel kinderen komen rookvrij maken. Dit charter kan als leidraad dienen.“

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten