Gedetineerden krijgen volgende week eerste prik

De christelijke vakbond ACV dringt aan op een collectieve vaccinatie. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
De christelijke vakbond ACV dringt aan op een collectieve vaccinatie. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Vanaf volgende week krijgen ook de gedetineerden hun eerste prik. Goed nieuws, lijkt het, al zijn de vakbonden op hun hoede. “Wij dringen aan op een collectieve vaccinatie”, zegt Peter Deketelaere van het ACV.

In de gevangenissen van Ieper, Ruiselede en Brugge worden vanaf volgende week de eerste gedetineerden gevaccineerd. Net zoals in de buitenwereld krijgen daarbij de risicopatiënten voorrang, net als de gedetineerden die ouder zijn dan 65 jaar. Het gaat in totaal om zo’n 400 gevangenen. Als die eerste prikken achter de rug zijn, volgt de rest van de gevangenispopulatie en wordt er verder per leeftijdscategorie gevaccineerd. Goed nieuws op het eerste gezicht, gezien vooral de Brugse gevangenis in het verleden met zware uitbraken van het coronavirus geconfronteerd werd. Toch zijn de vakbonden op hun hoede. “Wij dringen aan op een collectieve vaccinatie van iedereen in de gevangenis. Gevangenen én personeel. Men moet ons aanzien als één collectieve entiteit. We moeten een eventuele nieuwe lockdown in de gevangenis te allen prijze vermijden want de impact daarvan is niet te onderschatten”, zegt Peter Deketelaere van de christelijke vakbond ACV.

In de Brugse gevangenis hebben zo’n vijftig penitentiair beambten al een eerste prik gekregen. Het gaat dan vooral om cipiers die op de covidafdeling werken of vaak in contact komen met mogelijk besmette gedetineerden. De rest van de penitentiair beambten krijgt geen voorrang en moet wachten tot ze in de buitenwereld aan de beurt komen in de vaccinatiecampagne. Het federaal coronacommissariaat heeft de Hoge Gezondheidsraad wel de vraag gesteld om de penitentiair beambten te aanzien als een prioritaire personeelsgroep, zoals bijvoorbeeld ook de interventie-eenheden van de politie, maar een antwoord van de Hoge Gezondheidsraad is er nog niet. (LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.