Fitnesscentra voeren actie voor heropening

Over het hele land voeren fitnesscentra zondag actie om hun heropening te bepleiten. Zo ook bij fitness Pure Senses in Brugge waar enkele leden buiten kilometers malen op de fitnessfiets. “Een heropening is cruciaal voor de fysieke en mentale gezondheid van de mensen”, zegt manager Ellen Baar.

Bart en Petra zitten op de fiets, met Ellen Baar die toekijkt.© Davy Coghe
Bart en Petra zitten op de fiets, met Ellen Baar die toekijkt.© Davy Coghe

De fitnesscentra in ons land zijn als gevolg van het coronavirus intussen gesloten sinds 29 oktober vorig jaar. En dan hebben we het enkel over de sluiting als gevolg van de tweede coronagolf. Ook in het voorjaar van 2020 moesten ze al enkele maanden de deuren gesloten houden. De sluiting heeft nu lang genoeg geduurd, menen de uitbaters, medewerkers en leden van zo’n 130 fitnesscentra die vandaag actie voeren.

Onder de noemer ‘10.000 kilometer voor 10.000 levens’ wijzen ze niet zozeer op het economische aspect voor de sector maar wel op het belang voor de volksgezondheid. “Zoals je ziet organiseren we deze actie coronaproof in de buitenlucht met maximum vier personen samen”, zegt Ellen Baar van fitness Pure Senses in Sint-Andries bij Brugge.

“In heel deze coronacrisis is er veel te weinig aandacht voor onze sector die toch ook al maandenlang gesloten blijft. We krijgen maar geen perspectief en dat moet veranderen. De coronacrisis is inderdaad een gezondheidscrisis, maar wij als fitness-uitbaters spelen net ook een heel belangrijke rol in de volksgezondheid”, aldus Ellen.

Preventie van ziektes

Elk jaar sterven zo’n 60.000 mensen aan hart- en vaatziekten of kanker en meer dan de helft daarvan is gerelateerd aan ongezonde levensstijl. Zo werd onlangs bevestigd door de World Health Organisation. Fitness speelt dus een hele belangrijke rol in de preventie van deze ziekten met vaak dodelijk afloop. Naar schatting worden zo tienduizend levens per jaar gered. “Vandaar dus de naam van onze actie.”

Pure Senses in Brugge, een van de grotere fitnesscentra in de regio, telt zo’n tweeduizend leden die hun lichaamsbeweging missen. Het fitnesscentrum probeert intussen zoveel mogelijk met de leden in contact te blijven. “We geven vaak online instructies bij het thuis sporten of we sturen mails met aanbevelingen naar onze leden”, vertelt Ellen.

Geen enkele besmetting

“Of we organiseren al eens een wandeling in kleine groepjes. Maar dat is natuurlijk allemaal nog niet hetzelfde als echt op volle kracht te kunnen werken met onze leden. Daar snakken wij naar. Het is hoog tijd dat er ook eens naar onze geluisterd wordt.”

“We hebben al aangetoond dat we coronaproof kunnen werken, met de toestellen ver uit elkaar, ontsmetten van de toestellen, dragen van mondmaskers,… In onze club hier hebben we geen enkele besmetting gehad dus ik zie niet in waarom we nog langer zouden moeten dicht blijven”, besluit Ellen.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.