FAVV verscherpt maatregelen rond vogelgriephaard in Waregem

© gf
© gf
Bron: Belga

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft bijkomende maatregelen genomen na de ontdekking van een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij een vogelhandelaar in Waregem. Het vrijdag ingesteld beschermingsgebied van 3 km rond de haard is uitgebreid met een toezichtsgebied van 10 kilometer. In de zones zijn bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders van toepassing, zo meldt het FAVV maandag.

Op 22 april is vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld bij een handelaar in hobbyvogels en hobbypluimvee in de West-Vlaamse gemeente Waregem. Het gaat om een hoogpathogene variant van het virus. Op zeven markten (La Louvière, Zinnik, Waver, Péruwelz, Binche, Charleroi en Gognies-Chausse in Frankrijk) werden vogels – waaronder eenden – verkocht die afkomstig zijn van de getroffen handelaar. Particulieren die daar dieren hebben aangekocht moeten waakzaam zijn en hun dierenarts contacteren wanneer er klinische symptomen (ademhalingsproblemen, sinusitis, tranende ogen, opgezwollen kop met dikke en blauwe kam en lellen, legdaling, sufheid, gebrekkige eetlust, sterfte, enz) optreden, aldus het FAVV.

Niet overdraagbaar op mensen

In het beschermingsgebied (3 km) rond de pluimveehandel dienen pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is er verboden. In het toezichtsgebied (10 km) is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden, doorvoer door de zone is wel toegelaten. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder in deze bufferzone binnen de 72 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Het virus dat momenteel circuleert is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.