Familie en vrienden van aan darmkanker overleden Karl organiseren Containercup

Rechtstaand: Ann Verschaeve, Jo Vermeulen, Ward Vermeulen en Greet Vermeulen. Zittend: Janne Vermeulen, Hilde Verschaeve, Fien Vangheluwe, Gijs Vermeulen en Elien Vanhaelewyn. © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Karl Vermeulen uit Staden verloor op 26 november 2019 de strijd tegen darmkanker. Familie en vrienden richten gedurende twee weekends ‘Karls Containercup’ in, een sportieve zevenkamp volgens het concept van het alom gekende tv-programma. De Containercup is niet alleen een eerbetoon aan Karl. Via de organisatie hopen familie en vrienden mensen aan te sporen om de stoelgangtest van de Vlaamse overheid uit te voeren.

“Karl overleed eind november 2019 op 54-jarige leeftijd na een hele zware strijd van 17 maanden tegen darmkanker”, vertelt Karls echtgenote Hilde Verschaeve (51). “Niets deed eerder vermoeden dat Karl zo ziek was. Hij had nergens last van, klopte als zelfstandige vele uren en trok jaarlijks op controle naar een cardioloog en een nierspecialist. Tot hij in juni 2018 darmklachten kreeg. Karl kreeg meteen een hele zware diagnose: darmkanker met uitzaaiingen naar de lever en het buikvlies. De kanker had duidelijk de kans gekregen om verder zijn weg te zoeken in zijn lichaam. Een proces dat al jaren bezig geweest moet zijn. Tien dagen na de diagnose zat de stoelgangtest van de Vlaamse overheid in onze brievenbus. Diezelfde avond hadden we een afspraak met de oncoloog om de resultaten van de diverse onderzoeken te bespreken die Karl ondergaan had. Het gevoel dat ik op dat moment bij het bekijken van de post had was vreselijk, moeilijk te beschrijven eigenlijk. 2018 was immers net het jaar waarin Karl als 53-jarige voor het eerst een stoelgangtest toegestuurd kreeg. Die kwam voor Karl echter te laat: geen 10 dagen maar jaren te laat.”

Gevochten als een leeuw

“Karl spoorde veel vrienden aan om zich te laten testen op darmkanker”, gaat Hilde verder. “Hij wilde hen hetzelfde leed van operaties en chemobeurten besparen. Karl vocht als een leeuw en klaagde nooit. Naar het einde toe stelde hij zich de vraag of zijn strijd nu echt voor niets geweest was. Daarom organiseren we met familie en vrienden de Containercup. Met onze actie willen we Karls raad doorgeven: doe de stoelgangtest. Met onze actie willen we mensen wakker schudden om de test te doen. Het is een kleine moeite die veel leed kan besparen.”

“Karl spoorde veel vrienden aan om zich te laten testen op darmkanker”

“Eigenlijk wilden onze kinderen Janne, Ward en Gijs samen met familie en vrienden al in 2019 iets organiseren in het kader vanDe Warmste Week”, weet Hilde. “Ik was daar toen nog helemaal niet klaar voor. In 2020 was er dan corona. Dit jaar gaan we er wel voor en organiseren we samen met familie en vrienden Karls Containercup, gebaseerd op het bekende tv-programma. Deelnemers moeten daarbij 7 sporten uitoefenen in een container. Het gaat om 1.500 meter lopen, 3 kilometer fietsen, golfen, schieten, bench press, monkey bars en 1 kilometer roeien. De proeven moeten in een zo kort mogelijke tijd afgewerkt worden.”

Leeftijdscategorieën

“De container staat opgesteld in de vroegere brandweerkazerne. Supporters kunnen er de prestaties van de atleten via groot scherm volgen. Voor atleten die niet graag gefilmd worden, schakelen we de camera uit. Supporters en deelnemers kunnen ter plaatse iets drinken en kunnen ook aanschuiven aan een frietkraam. Voor de kinderen is er een springkasteel voorzien. De deelnemers worden in vier leeftijdscategorieën opgedeeld: 14 tot 18 jaar, 19 tot 24 jaar, 25 tot 34 jaar en 35 jaar en ouder. De winnaar van elke categorie krijgt een mooie prijs. Elke deelnemer krijgt een goodiebag. Deelnemen kost 15 euro. Inschrijven kan via www.karlscontainercup.be. De opbrengst gaat naar de vzw Stop Darmkanker. Ook giften kunnen via de site overgemaakt worden.

Karls Containercup vindt plaats op 26 (17-22 u), 27 (8-22u. en 28 (8-19.30 u.) november en op 3 (17-22 u), 4 (8-22u. en 5 (8-19.30 u.) december in de vroegere brandweerkazerne in de De Carninstraat 21.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier