Epidemioloog Pierre Van Damme: “Hopen jongeren te kunnen vaccineren voor de zomervakantie”

Pierre Van Damme, epidemioloog en lid van de task force die beslist over de vaccinstrategie tegen het coronavirus in ons land, kwam zondag met een sprankeltje hoop voor de jongeren. “De start van vaccinaties bij Belgische jongeren is momenteel ergens in de zomervakantie voorzien, maar we zouden er alles aan willen doen om dat te vervroegen, afhankelijk van de goedkeuring en de levering van vaccins”, verklaarde Van Damme op Radio 1.

Epedemioloog Pierre Van Damme.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Epedemioloog Pierre Van Damme.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA

Maandag start ons land met de eerste vaccinaties tegen Covid-19. Daarbij komen de bewoners van woonzorgcentra als eerste aan de beurt. Afgelopen dagen raakte ook de verdere uitrol van vaccins bekend. Er is sprake dat de vaccinatie in de woonzorgcentra tot eind februari zou duren en dat vanaf maart het ziekenhuispersoneel en het personeel van de eerstelijnszorg aan de beurt zou komen, net als de tehuizen voor gehandicapten. Voor mensen met chronische ziektes en 65-plussers wordt gemikt op de maand mei.

Op sociale media kwam heel wat kritiek op de trage aanpak van ons land. Maar Van Damme nuanceert zondag en wijst erop dat als er meer vaccins beschikbaar zijn, we misschien wel sneller zullen kunnen schakelen. “We hebben nu Pfizer, de goedkeuring van het Moderna-vaccin verwachten we in de eerste helft van januari, de goedkeuring van het vaccin van Janssen Pharmaceutica in maart. Verloopt dat allemaal vlot, en verloopt ook de productie en levering van die vaccins vlot, dan kunnen we in onze eigen planning en organisatie beginnen kijken en eventueel schuiven”, zegt hij op Radio 1. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.