Eerste zomerkamp voor kinderen van ouder(s) met jongdementie was een groot succes: “Drie enorm waardevolle dagen”

12 jongeren en 8 volwassenen konden gedurende drie dagen uit hun comfortzone treden en even alle zorgen van zich afschudden.
Phebe Somers

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen organiseerde samen met de Alzheimer Liga Vlaanderen deze zomer voor het eerst een kamp speciaal voor kinderen wiens mama of papa kampt met jongdementie. De organisaties kozen voor een West-Vlaamse locatie, waar ze van 13 tot 16 augustus verbleven. Een heel waardevol initiatief, besluit directeur Jurn Verschraegen na afloop: “Dit is zeker voor herhaling en uitbreiding vatbaar.”

Wanneer een gezin geconfronteerd wordt met de diagnose jongdementie is dat niet enkel enorm zwaar voor de patiënt zelf, maar ook voor diens partner en kinderen. Jongdementie uit zich, in tegenstelling tot het stereotiepe beeld, niet enkel in geheugenverlies, maar ook in gedragsveranderingen, spraakproblemen, cognitieve stoornissen en tal van andere symptomen. In België zijn er zo’n 7.000 mensen die de aandoening hebben.

Onherkenbaar

“De diagnose jongdementie bij een ouder is enorm zwaar voor een kind. Er zijn twee problematieken die steeds naar boven komen. Enerzijds hebben ze steevast het gevoel dat ze er alleen voor staan, dat ze met hun schoolvrienden en zelfs met de andere ouder niet kunnen praten over wat er allemaal gebeurt. Daarbij komt dan natuurlijk het feit dat ze de rol van mantelzorger tegen wil en dank moeten opnemen. Tieners zien vaak hun jeugd aan zich voorbij gaan, ze willen uitgaan met vrienden, maar kunnen soms niet omdat ze moeten zorgen voor mama of papa“, verklaart Jurn Verschraegen. (lees verder onder de foto)

© Herlinde Dely

Het verschil met een fysieke aandoening is dat de kinderen na een tijdje niet meer in gesprek kunnen treden om hun verdriet en zorgen te delen. De patiënt heeft vaak geen ziektebesef en verandert volledig als persoon, iets wat bij vb. een kankerpatiënt zelden voorkomt. Het wegvallen van communicatie blijft één van de grootste pijnpunten voor de familie.

Mix van spel en educatie

In totaal namen 12 kinderen tussen 10 en 21 jaar deel aan het kamp. Samen met hun ‘gezonde’ ouder verbleven ze drie dagen lang in de vierkantshoeve De Maalderie in Houthulst. Het programma bestond uit een mix van educatieve en ontspannende elementen.

De kookploeg bestaande uit vijf vrijwilligers verzorgde elke dag heerlijke maaltijden.
De kookploeg bestaande uit vijf vrijwilligers verzorgde elke dag heerlijke maaltijden.

“De kinderen kregen op een laagdrempelige manier informatie over de ziekte zelf en de impact daarvan op het gedrag van hun zieke ouder. Die sessies werden verzorgd door prof. Vandenbulcke van UZ Leuven. Voor de ouders werd er ook ingegaan op het financiële, juridische en psychologische aspect”, klinkt het. Daarnaast was er ruimte voor tal van leuke activiteiten: paardrijden, dauwtrip, kubbtoernooi, Baekelandt Games, reeën spotten in het Vrijbos… Ook werd er tijd voorzien om met elkaar in gesprek te gaan, zowel de kinderen als de ouders apart in groep, onder begeleiding van een psycholoog.

Het weekend stond in het teken van verbinding, onbezorgd genieten en ervaringen delen

Volledig gratis

Het idee van zo’n zomerkamp hebben ze gepikt van Noorwegen, vertelt Jurn ons. Het project heeft tevens een Europese dimensie, het maakt deel uit van het project ‘Monument’ dat innovatie stimuleert. Volgend jaar zal ook in Frankrijk, Nederland en Engeland zo’n kamp georganiseerd worden. Het doel is vooral dat het kamp vooral heel toegankelijk blijft. De kostprijs werd daarom dit jaar volledig gedekt door giften in natura van bepaalde bedrijven en particulieren, bijvoorbeeld via de Warmste Week en inspanningen vanuit het Expertisecentrum en de Alzheimer Liga.

Via sociale media werd een oproep verspreid, daarnaast werden alle artsen die in contact komen met patiënten met jongdementie in kennis gesteld van het initiatief. Zo hadden gezinnen over heel Vlaanderen de kans om in te tekenen. Ook Maud (21) en Eva (19) Dehullu uit Anzegem waren aanwezig, in onderstaand filmpje vertellen ze over hun papa met jongdementie. (lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Intensief en emotioneel

De datum en plek voor volgend jaar ligt al vast, want de evaluatie van de deelnemers wijst uit dat het eerste kamp een groot succes was. “Je zag de deelnemers heel snel openbloeien. Bij aankomst bleef iedereen halsstarrig in z’n eigen bubbel, maar tegen de zaterdagmiddag was er al enorm veel interactie. Ze hebben zelfs op eigen initiatief een WhatsAppgroep gemaakt, om in de toekomst nog met elkaar in contact te kunnen blijven. Het weekend stond echt in het teken van verbinding, onbezorgd genieten, eventjes ontlast zijn van hun problemen, waardevolle informatie verzamelen, ervaringen delen… We kregen ook de feedback dat de groep zeker niet groter mag zijn, omdat de intimiteit van de intensieve en emotionele gesprekken anders verdwijnt”, besluit een enthousiaste Jurn.

Wil jij er mee helpen voor zorgen dat er volgend jaar opnieuw een gratis zomerkamp voor kinderen en partners van mensen van jongdementie kan doorgaan? Dat kan! Je kan vrijblijvend een gift doen aan het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen op het rekeningnummer BE39 7350 3203 2519. Als je in de mededeling ‘GIFT zomerkamp 2022’ vermeldt, gaat het bedrag gegarandeerd integraal naar het bekostigen van het kamp. Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest.

Meer info over jongdementie vind je hier.

Maud (21) en Eva (19) Dehullu uit Anzegem (eerste en derde van links op de foto, met witte t-shirt) waren ook aanwezig, hun papa kampt met jongdementie.
Maud (21) en Eva (19) Dehullu uit Anzegem (eerste en derde van links op de foto, met witte t-shirt) waren ook aanwezig, hun papa kampt met jongdementie.
© Herlinde Dely
© Herlinde Dely

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.