https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eerste werkjaar eerstelijnszone RITS quasi volledig in het teken van corona

Inge Rots en Jonas Debaveye in het Izegemse vaccinatiecentrum dat net als dat van Tielt door de ELZ RITS medisch omkaderd wordt. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Inge Rots en Jonas Debaveye in het Izegemse vaccinatiecentrum dat net als dat van Tielt door de ELZ RITS medisch omkaderd wordt. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

De eerstelijnszone RITS bestaat op 1 juli net een jaar en zag het levenslicht te midden de corona-uitbraak. Twaalf maanden later heeft RITS al meer dan haar nut bewezen. De eerstelijnszone staat onder meer mee in voor de organisatie van de vaccinatiecentra in Izegem en Tielt.

Vlaanderen en Brussel tellen 60 eerstelijnszones. De vroegere, bestaande samenwerkingsverbanden werden nu geofficialiseerd in eerstelijnszones die kleiner zijn van omvang. De eerstelijnszone RITS (Regio Izegem Tielt Samen) telt naast de twee vernoemde steden ook de gemeenten Dentergem, Pittem, Wingene, Ruiselede, Meulebeke, Oostrozebeke, Ingelmunster en Lendelede.

“We bestaan officieel pas vanaf 1 juli 2020, maar bevonden ons daarvoor te midden een verandertraject. In het bestuur van RITS zijn niet enkel de openbare besturen, maar ook de clusters welzijn (wzc’s, dienstencentra, CAW…), gezondheid (dokters, verpleegkundigen, tandartsen…) en de burgers betrokken. Burgers en dan vooral personen met een zorg- en ondersteuningsvraag zijn onze hoofddoelgroep”, aldus voorzitster Inge Rots, die ook beleidsmedewerker welzijn is bij de stad Izegem.

Contactopsporing

Terwijl de eerstelijnszone werd opgestart kwam corona al op het pad. “We moesten meteen op zoek naar mondmaskers en beschermingsmateriaal voor de eerstelijnsmedewerkers die in de frontlinie stonden. Ondertussen brachten we ook al die medewerkers in kaart. En we moesten van de overheid een schakelzorgcentrum op poten zetten. Die centra zouden uiteindelijk nooit in gebruik genomen worden, maar ondertussen hadden we er wel een maand lang de handen mee vol. Op 1 juli 2020 was de eerstelijnszone RITS dan ook officieel een feit: statuten moesten aangemaakt worden, verzekeringen geregeld, een locatie moest ingewijd worden…”

Rustig de draad weer oppakken na de vakantie was ook geen optie. “We bleven immers in de tang van de pandemie zitten. Ondertussen zetten we ook onze eigen contact- en bronopsporing op punt, iets wat we tot op vandaag nog blijven doen. We kwamen ook al snel tot een intense samenwerking met ELZ Midden-WVL en DVV MidWest. De lokale besturen zorgden voor één aanspreekpunt per gemeente. Al wie positief getest is, krijgt een telefoontje van ons.”

“Die mensen zijn nog altijd actief. In de eindejaarsperiode kregen we te horen dat de ELZ’s een cruciale rol zouden gaan spelen in de realisatie van de vaccinatiecentra. Wij kregen de verantwoordelijkheid om het medische kader binnen deze centra op te zetten. De lokale besturen zorgen voor de logistieke organisatie, alles wat medisch is komt in ons mandje terecht.”

Goede cijfers

Maar ondertussen loopt het in de vaccinatiecentra in Izegem en Tielt van een leien dakje. “Nog nooit hebben dokters, verpleegkundigen en apothekers zo nauw samen gewerkt voor een gemeenschappelijk doel. Het enthousiasme is bij alle medewerkers erg groot. Voor onze centra hebben we de beschikking over 500 verpleegkundigen. Vrijwilligers heb je nooit op overschot, maar we zijn zeker ruim bedeeld.”

De tien gemeenten samen tellen 120.000 inwoners, waarvan 97.500 volwassenen. In de vaccinatiecentra van Izegem en Tielt liet 95,7 procent van de risicopatiënten en 65-plussers zich vaccineren. 72,59 procent van de volwassen bevolking kreeg al minstens één spuitje. “Goede cijfers, maar we streven ernaar om de vaccinatiegraad ook bij de jongere mensen hoog te houden. Hoe meer mensen er gevaccineerd zijn, des te lichter de druk op de ziekenhuizen en het personeel.”

De eerstelijnszone RITS heeft haar uitvalsbasis in het Dorpshuis op het Emelgemseplein in Emelgem. Ann Van Wanzeele en Jonas Debaveye zijn de twee beroepskrachten. “We voelen uit verschillende hoeken bereidheid tot samenwerking. We stellen altijd de burger centraal in alles wat we doen.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten