Eerste versoepelingen gaan in: scholen opnieuw open en niet-essentiële reizen mogen weer

Op basis van het Passenger Locator Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen.© BELGA/JASPER JACOBS
Op basis van het Passenger Locator Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen.© BELGA/JASPER JACOBS

Na de paasvakantie gaan de eerste versoepelingen in. Maandag start het onderwijs opnieuw op en zijn niet-essentiële reizen niet langer verboden. Dat is woensdag beslist op het Overlegcomité.

De scholen kunnen hun paaspauze stopzetten. Vandaag, maandag, hernemen de lessen, zij het volgens het regime van voor de vakantie. Dat betekent dat de leerlingen van de tweede en derde graad in het secundair onderwijs de helft van de tijd afstandsonderwijs blijven volgen.

Fysieke examens

Leerlingen van deeltijds beroepsonderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs kunnen wel voltijds naar school. In het hoger onderwijs is sprake van één dag fysieke aanwezigheid per week. Examens mogen fysiek plaatsvinden.

Daarnaast gaat het verbod op niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie op de schop. Iedereen kan in principe weer reizen, maar de overheid raadt het wel nog steeds af. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing.

Rode zone

Wie terugkeert uit een rode zone, momenteel een groot deel van Europa, zal nog steeds twee testen moeten ondergaan en zeven dagen in quarantaine moeten. Daarop zal streng gecontroleerd worden. Op basis van het Passenger Locator Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een coronaboete van 250 euro.

Voor een tweede reeks versoepelingen is het nog een week wachten, want de paaspauze eindigt pas op 26 april. Dan mogen mensen opnieuw samen buitenkomen in groepen van tien, in plaats van vier. De niet-essentiële winkels kunnen dan weer klanten ontvangen zonder afspraak en ook de niet-medische contactberoepen kunnen heropenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier