Eerste vaccins toegediend in vaccinatiecentrum Kursaal

Vandaag kregen zo’n zestig zorgverleners hun eerste vaccin in het vaccinatiecentrum. Vanaf nu is het Kursaal Oostende zeven op zeven geopend. “Dit is een belangrijke start”, klinkt het.

Zo'n 60 zorgverleners kregen vandaag hun eerste prik in het Kursaal.© GLO
Zo’n 60 zorgverleners kregen vandaag hun eerste prik in het Kursaal.© GLO

Vandaag gingen de vaccinaties voor zorgverleners van start in het Kursaal, het vaccinatiecentrum voor Oostende en Middelkerke. Het was er nog rustig, want slechts zestig mensen kregen hun eerste inenting.

“Maar dit is een belangrijke start”, zegt schepen voor Volksgezondheid Natacha Waldmann (Groen). “Vandaag zijn vooral tandartsen en thuisverpleegkundigen aan de beurt. De komende weken volgen de andere zorgprofessionals.”

Drie minuten

Vanaf vandaag is het vaccinatiecentrum zeven op zeven open. In maart is het de beurt aan mensen met chronische aandoeningen en 65-plussers. Vanaf dan zal het dus drukker worden in het centrum. “Normaal gezien voorzien we drie minuten per vaccinatie, nu hebben we voor de zekerheid 5 minuten voorzien”, gaat Waldmann verder.

“Zo kunnen we nog bijsturen waar nodig. Uit de eerdere dry-runs zijn enkele aanpassingen gekomen. Zo hebben we bijvoorbeeld de signalisatie bijgestuurd.”

Verpleegkundigen

De vaccins worden gegeven door studenten verpleegkunde van ZoWe en verpleegkundigen. Tien vrijwilligers waren vandaag aan de slag als stewards. “Deze week kregen we 300 vaccins”, zegt de coördinator van het centrum Sarah Vandekerckhove. “Volgende week volgen er nog eens 200.” De vaccins die vandaag werden toegediend, zijn van AstraZeneca.

Francine Boone uit Zarren is een van de verpleegkundigen die de vaccins toedient. “Ik ben thuisverpleegkundige en ben ook aan de slag in de vaccinatiecentra”, vertelt ze. “Ik ben al volledig gevaccineerd; dat is een van de voorwaarden om hier zelf te mogen toedienen. Het is dus goed mogelijk dat ik nog naar andere centra ga. Ik ben blij dat ik deel kan uitmaken van de vaccinatieronde.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.