Eerste vaccinatiedag in wzc Ter Linden in Veurne verliep vlot

Inge Devlaeminck, verpleegster van residentie Oasis, krijgt de prik van arbeidsarts Sabine Maeyaert.©Myriam Van den Putte
Inge Devlaeminck, verpleegster van residentie Oasis, krijgt de prik van arbeidsarts Sabine Maeyaert.©Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte

Eindelijk schijnt er licht aan het einde van de coronatunnel en doorprikt de lentezon letterlijk en figuurlijk het hardnekkige coronavirus. Dinsdagmorgen 2 maart kregen de eerste bewoners van wzc Ter Linden in Veurne hun eerste dosis met het Pfizer-BioNTech-vaccin. Woensdag- en vrijdagnamiddag is het de beurt aan de overige bewoners en personeelsleden.

Directeur Delphine Lemahieu slaakt een zucht van verlichting: “We zijn door een diep dal gegaan, maar naar deze dag heeft iedereen ontzettend uitgekeken! Dat deden we eigenlijk al in december toen de overheid aankondigde dat bewoners van woon-zorgcentra het eerst aan de beurt zouden komen voor de vaccins…”

“We hoopten toen bij de eersten te mogen zijn, maar dan keerde het tij plotseling en kregen we half december te maken met een corona-uitbraak die van kwaad naar erger evolueerde.”

Helse weken

“Het zijn helse weken geweest, voor onze bewoners, voor onze medewerkers… Toen is gebleken hoe groot de solidariteit was: iedereen is in de bres gesprongen en heeft zich uit de naad gewerkt! Dat was een hartverwarmende vaststelling!”

“Helaas hebben een aantal van onze bewoners de strijd tegen het virus verloren. We moesten van 20 bewoners afscheid nemen en hebben ons medeleven betuigd aan hun familie, naasten en kennissen.”

80 % van de bewoners en het personeel moest gedurende twee weken coronavrij zijn

Gelukkig is het tij beginnen keren… De testresultaten gingen weer de goede richting uit. De voorwaarde om het vaccineren te mogen starten was dat 80 % van de bewoners en het personeel gedurende twee weken coronavrij moest zijn. Het werd zelfs nog beter: de testafnames van de voorbije twee weken tonen aan dat er geen nieuwe besmettingen meer zijn in het woon-zorgcentrum.

Zodra dat nieuws bekend was, werd er een datum ‘vastgeprikt’… en vanmorgen werd er gestart met vaccineren. Residentie La Luna mocht om 10 uur de spits afbijten. Daar kregen alle bewoners hun inenting tegen het coronavirus.

Voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers

Morgen en vrijdag wordt de algemene vaccinatiecampagne binnen het volledige woon-zorgcentrum afgewerkt. Zo’n 140 bewoners en 180 medewerkers krijgen hun eerste dosis van het Pfizer-vaccin. Ook een aantal vrijwilligers en medewerkers zoals de kappers staan op de lijst. Binnen 21 dagen volgt dan de tweede prik.

“Iedereen keek ernaar uit en op enkele uitzonderingen na – om medische redenen – was iedereen bereid om zich te laten vaccineren”, zegt directeur Delphine. “Eindelijk kunnen we hier in alle residenties weer ‘back to normal’. Tien dagen nadat iedereen de tweede dosis van het vaccin heeft gekregen, zullen we weer bezoek toelaten.”

Weer toekomstperspectieven

Sabine Maeyaert, arbeidsarts bij Liantis, was vanmiddag alvast niet aan haar eerste patiënt toe. Inge Devlaeminck, verpleegster van residentie Oasis, kneep even haar ogen dicht toen het haar beurt was voor de prik. “Maar ik heb er helemaal niks van gevoeld”, lacht ze.

“Ik ben in elk geval heel blij dat we eindelijk weer toekomstperspectieven hebben! Hoewel ik 23 jaar in Libanon heb gewoond en daar de oorlog heb meegemaakt, waren de voorbije weken hier niet te onderschatten!”

Het kwartiertje verplicht nablijven werd beloond met een kop dampende chocomelk of koffie en een lekker gebakje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.