Eerste spuitje gezet in vaccinatiecentrum Komen-Waasten: “Trip naar Doornik uitgespaard”

Bernard kreeg als eerste een spuitje.© CLL
© CLL
Christophe Lefebvre

De kop is eraf! Klokslag 9 uur dinsdagmorgen werd het eerste vaccin in het vaccinatiecentrum van Komen-Waasten toegediend. Dagelijks zullen meer dan 350 mensen hun eerste prikje krijgen, tot grote tevredenheid van zowel het gemeentebestuur als de bewoners. “Te denken dat we hier bijna geen vaccinatiecentrum hadden kunnen zetten”, klinkt het bij een duidelijk geëmotioneerde Didier Soete, die alles overzag.

De komst van het vaccinatiecentrum in de sporthal van Le Bizet was een lange tijd onzeker, door een kluwen van regionale maatregelen. Het gemeentebestuur van Komen-Waasten trok dan ook alle registers open om de overheid te overtuigen van de noodzaak voor een eigen centrum in de grensgemeente. “En jawel, ik steek niet onder stoelen of banken dat ik hiervoor mijn kennis als arts heb aangewend. Wanneer ik hiermee meer dan 18.000 inwoners kan helpen, dan aarzel ik geen seconde.”

Deze week 1.600 vaccins

Didier Soete, tot vorige week nog waarnemend burgemeester, overzag de installatie en opening van het centrum en was eveneens aanwezig op de eerste vaccinatiedag. “Ik beleef dit als een erg emotioneel moment”, lacht hij. “Dit is de enige manier waarop we onze inwoners kunnen beschermen en dankzij het centrum hier, in eigen gemeente, wordt onze mensen een trip naar Doornik bespaard. Onze mensen hebben prachtig werk geleverd. Vandaag zullen 350 vaccins worden toegediend en mochten we nog tijd hebben, dan bellen we meteen mensen van de reservelijst op. We laten geen enkel vaccin liggen en verspillen geen minuut. Tegen eind deze week willen we afklokken op 1.600 toegediende spuitjes.”

Niet bang van spuitje

De eerste persoon die een spuitje kreeg toegediend was Komenaar Bernard Kreus (74). “Mijn vrouw had me gewaarschuwd dat hier veel volk aanwezig ging zijn, dus ik ben dan maar vroeg gekomen”, grapt de kranige zeventiger. “Of ik schrik heb voor het vaccin? Maar neen! Weet je, ik ben 74 dit jaar en heb al veel gezien. Het is geen spuitje dat me bang zal maken. Trouwens, ik heb een paar vrienden die in een rusthuis zitten en zij kregen hun vaccin al. Allen verkeren ze in uitstekende gezondheid dus zoveel kwaad zal het allemaal niet kunnen.”

Het stadsbestuur hoopt dat het Johnson&Johnson vaccin dan ook snel zal worden geleverd. “Dit zou een meer dan welgekomen plus zijn voor het centrum”, sluit Didier Soete af. “Dan beschikken we over meer dan voldoende voorraad om tot 8 mensen op hetzelfde moment te gaan vaccineren. Hoe sneller ze hun spuitje krijgen, des te sneller ze beschermd zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.