Eerste prikken zijn gezet in vaccinatiecentrum Staf Versluys in Bredene

Stefanie kreeg als eerste een prik met het vaccin van AstraZenica toegediend in Bredene.© Jeffrey Roos
Stefanie kreeg als eerste een prik met het vaccin van AstraZenica toegediend in Bredene.© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Woensdag werd in het vaccinatiecentrum Staf Versluys in Bredene het startschot gegeven van de vaccinaties. Staf Versluys maakt samen met het vaccinatiecentrum in het Kursaal in Oostende deel uit van de eerstelijnszone Oostende-Bredene.

Om 12 uur opende het vaccinatiecentrum in Bredene de deuren voor de eerste 40 prikken. Het gaat om zorgpersoneel uit Bredene en De Haan. De volgende twee dagen worden telkens nog 80 mensen gevaccineerd.

Stefanie De Brabandt (36) is tandarts in Bredene en was de eerste die een prik kreeg tegen het coronavirus. “Hier heb ik hard naar verlangd”, zegt ze. “Het is zo dat wij in een situatie zitten waarbij de kans op besmetting groot is. De grootste kans op overdragen van het virus gaat via het speeksel en laat dat nu net zijn waar wij als tandartsen veel mee in contact komen.”

Met het eerste spuitje is Stefanie deels beschermd. “Het is nu wachten op het tweede spuitje, dat is voorzien in mei”, gaat Stefanie voort. “Dat is lang, inderdaad. Tot nu toe ben ik nog niet besmet geraakt. Ze zeggen dat je na één prik voor 76 procent beschermd bent. De kans om iemand anders te besmetten zou ook 67 procent kleiner zijn dan bij iemand die niet ingeënt is. Dat biedt toch een gevoel van veiligheid.”

Tevreden met opstart

Dokter Raf Langenaekens, voorzitter van de eerstelijnszone Oostende-Bredene, is tevreden met de opstart. “We beleefden een goede opstart, zowel in Oostende als in Bredene”, vertelt de dokter. “Wanneer we de pandemie achter ons zullen kunnen laten? Dat hangt allemaal af van de levering van de vaccins. Die laten nu en dan wat op zich wachten. Nu kregen we er 200. Als alles meezit kunnen we een ietwat normale zomer beleven, al denk ik dat we eerder in het najaar helemaal verlost zullen zijn van het coronavirus. Daar kijken we erg naar uit. Wanneer we de piek verwachten? Ik denk dat we tegen begin mei op kruissnelheid zullen zitten wat betreft het aantal vaccinaties per dag.”

Leerlingen en docenten van ZoWe werken op vrijwillige basis mee aan de vaccinatieronde in zowel het Kursaal als in het Staf Versluyscentrum. “We bemannen vooral tijdens de avonduren één lijn in elk vaccinatiecentrum”, vertelt docent Greet Hindryckx. “Dat gaat dan telkens over een leerling en een docent.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.