Een bloemetje voor Saar en Romy: “Je hoeft echt geen schrik te hebben van iemand met autisme”

Romy Kerkaert en Saar Gadeyne. (foto CLL)
Romy Kerkaert en Saar Gadeyne. (foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De medewerkers en vrijwilligers die zich dagelijks engageren bij het centrum KVG Vorming hebben als leuze: ‘Autisme is niet zo anders!’ Meer dan voldoende reden om de dames van KVG in de bloemetjes te zetten.

Saar Gadeyne (25), educatief medewerkster bij het KVG, maakt meteen komaf met een hardnekkig vooroordeel. “Autisme is een erg brede aandoening waar er ook sprake is van verschillende gradaties. Vaak gaat het om mensen die gewoon nood hebben aan iets meer structuur om verder te kunnen met hun dagelijkse bezigheden. Het klopt dus niet dat ze continu moeten worden betutteld.”

Samen met Romy Kerkaert (23), een van de vele vrijwilligers die zich hebben geëngageerd, runnen ze onder andere een jeugdwerking voor kinderen met autisme. “Ik heb zelf een verleden in de Chiro”, pikt Romy in. “Daar was het vaak improviseren op het moment zelf. Voor iemand die met autisme te kampen heeft, kan dit voor heel wat verwarring zorgen. In onze jongerenwerking gaan we daarom erg gestructureerd te werk. Uiteindelijk doen die kinderen net hetzelfde als in andere jeugdbewegingen, alleen letten we erop dat we de planning strikt volgen.”

Beide dames benadrukken dat de grootste hindernis nog altijd het sociale contact is. “Onze leden durven zich vaak niet bij een groep aansluiten omdat ze niet weten hoe ze moeten omgaan met anderen”, verklaart Saar. “We zetten daar ook hard op in en proberen ook de maatschappij te stimuleren hetzelfde te doen. Je hoeft echt geen schrik te hebben van iemand met autisme, maak gewoon een praatje!”

Met een prachtige ruiker in handen lanceert Saar dan ook nog een broodnodige oproep. “Onze werking valt of staat met de inzet van vrijwilligers! Wie zich wil engageren, is dan ook steeds welkom. Je hoeft geen speciale vaardigheden te hebben, beschikken over een flinke portie motivatie is meer dan voldoende.”