Drukker dan ooit in Brugse KISS-kliniek: erectieproblemen en verschillen in libido zijn meestvoorkomende klachten

Bij de meeste seksuele disfuncties speelt de geestelijke gezondheid een rol. © Carol Yepes Getty Images
Phebe Somers

Op twee jaar tijd is het aantal aanmeldingen in de Brugse Kliniek voor Intimiteit en Seksuele Stoornissen minstens verdubbeld. Dat vertelt seksuologe Marjoke Van Coillie. De coronacrisis zit daar voor iets tussen. “Tijdens de lockdown kwamen libidoverschillen bij koppels meer dan ooit naar boven.”

Zaterdag 4 september is de Werelddag van de Seksuele Gezondheid. Een dag om seksuele problemen bespreekbaar te maken. Exacte cijfers zijn moeilijk te vinden, maar volgens bepaalde bronnen zou een kwart van de bevolking er ooit mee kampen.

De KISS-kliniek is een onderdeel van het AZ Sint-Lucas in Brugge en ontstond 15 jaar geleden als een initiatief van de ondertussen gepensioneerde uroloog Ludo Vanden Bussche. Sinds de komst van Marjoke Van Coillie in 2014 bestaat het team inmiddels ook uit een huisarts, gynaecoloog, endocrinoloog, neuroloog, cardioloog, fysiotherapeut, psycholoog en psychiater. “Zo proberen we zo goed mogelijk te beantwoorden aan de noden van onze patiënten.”

Aanvragen verdubbeld

Toch verdwijnt het thema steeds meer uit de taboesfeer, merkt ook Marjoke Van Coillie (32) van de Brugse Kliniek voor Initimiteit en Seksuele Stoornissen, kortweg KISS. “Het is een zeer ondergerapporteerde problematiek, zelfs in onze kliniek. Toch kunnen we wel met zekerheid zeggen dat het aantal aanvragen de afgelopen twee jaar is verdubbeld”, verduidelijkt de seksuologe. “Enerzijds is die stijging toe te wijzen aan het feit dat seksualiteit stilaan uit de taboesfeer verdwijnt en er openlijker over wordt gepraat, mede door de media en het internet. Anderzijds sluit ik zeker niet uit dat er gewoon meer mensen kampen met klachten.”

Tijdens de coronacrisis kwamen libidoverschillen bij koppels meer dan ooit naar boven

De patiënten die langskomen in de Brugse sekskliniek, zijn van zeer diverse pluimage: zowel mannen als vrouwen, van tieners tot negentigplussers. De klachten zijn al even uiteenlopend, maar de top vier bleef de voorbije jaren stabiel: te veel of te weinig zin in seks staat op één, gevolgd door erectieproblemen, pijn tijdens het vrijen en orgasmemoeilijkheden.

“Tijdens de coronacrisis kwamen libidoverschillen bij koppels meer dan ooit naar boven”, weet Marjoke Van Coillie. “Veel heeft te maken met onrealistische verwachtingen, maar het is belangrijk om te weten dat niets abnormaal is. Tijdens de lockdown zat iedereen thuis en was ‘te weinig tijd’ vaak geen geldig excuus meer, waardoor de echte problemen zichtbaar werden.”

Vicieuze cirkel

Bepaalde seksuele stoornisen hebben een medische of lichamelijke oorzaak, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen speelt de geestelijke gezondheid een (grote) rol. Depressies, angstgevoelens, burn-out, slaapproblemen, stress, laag zelfbeeld, trauma’s… Allen kunnen ze ervoor zorgen dat je tussen de lakens problemen ervaart. “We merken heel duidelijk een wisselwerking. Een fysiek probleem heeft psychologische gevolgen en omgekeerd”, weet Marjoke.

Het orgasme van de vrouw wordt helaas vaak als ondergeschikt beschouwd

“Daarnaast zie ik nog een andere trend geregeld opduiken, waarbij vooral mannen na een eenmalige dip – bijvoorbeeld niet in staat zijn om een erectie te krijgen – zodanig panikeren dat ze blokkeren en zo het probleem erger maken. Zo beland je in een vicieuze cirkel. Maar daarmee wil ik zeker niet zeggen dat het tussen de oren zit; een positieve mindset lost lang niet alle problemen op.”

Praat erover

Opvallend: niet alle seksuele stoornissen worden door de patiënt als problematisch ervaren. “Een op tien vrouwen zou kampen met anorgasmie (niet in staat zijn om een orgasme te krijgen, red.). Die verhouding zien we bij ons echter niet terug. Dat zou kunnen zijn omdat het orgasme van de vrouw nog altijd als ondergeschikt wordt beschouwd en dus geminimaliseerd. Maar ik hoor ook vaak dat vrouwen dat simpelweg niet als een probleem ervaren. Het is heel dubbel. Ik kan mensen alleen maar aanraden om te praten over hun twijfels en kwaaltjes. Je bent sowieso nooit de enige met je probleem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier