Dit heeft het overlegcomité beslist: nachtleven drie weken op slot en met zes aan tafel in horeca, thuis geen maatregelen

© BELGA
Philippe Verhaest

De continu stijgende coronacijfers zorgen voor extra beperkingen. Het nachtleven moet drie weken de deuren sluiten en de horecasector krijgt een sluitingsuur opgelegd: om 23 uur moet het licht uit. Thuis gelden evenwel geen verdere beperkingen.

Met de nieuwe maatregelen hoopt de federale regering de stilaan door het dak schietende coronacijfers eindelijk te keren. Op woensdag 15 december mogen we ons opmaken voor een nieuw overlegcomité. Dan worden de net genomen beslissingen geëvalueerd en worden de feestdagen besproken.

“Het overlegcomité is vervroegd samengekomen”, zegt premier Alexander De Croo. “In deze pandemie is het continu rijden en omzien. We hadden, samen met de experten, een andere inschatting gemaakt. We zijn verschalkt door het veel besmettelijkere deltavariant en worden geconfronteerd met een erg pessimistische situatie.”

Collectieve inspanning

“We hebben nu tot 25.000 besmettingen per dag, een cijfer dat we nog nooit haalden. Een veelvoud daarvan blijft waarschijnlijk nog onder de radar. Gelukkig hebben we een hoge vaccinatiegraad, maar de druk op onze ziekenhuizen neemt fors toe. We merken ook dat heel wat zaken stilvallen. Bedrijven zien mensen uitvallen omwille van het virus en moeten hun activiteiten noodgedwongen terugschroeven.”

“Ons gezondheidssysteem begint te wegen en zelfs te kraken. Patiënten moeten ook wachten op andere zorg, dan kunnen we niet anders dan ingrijpen. Ook onze huisartsen bezwijken onder de tsunami aan mensen die moeten getest worden. Er moet dus actie ondernomen worden om de besmettingsketen te breken. Ik ben er me van bewust dat dit een inspanning van ons allemaal zal vergen, maar ze zullen enkel effect hebben als we er ons massaal aan houden.”

De nieuwe maatregelen

De regels voor professioneel georganiseerde events gaan maandag 29 november in, de andere maatregelen gelden vanaf morgen zaterdag 27 november.

– Het nachtleven moet drie weken lang verplicht de pauzeknop indrukken, tot aan het volgende overlegcomité. Discotheken en nachtclubs moeten de deuren sluiten. Ook fuiven kunnen tijdens die periode niet georganiseerd worden.

Privéfeesten zijn eveneens voor drie weken verboden. Een zaal afhuren om een verjaardag te vieren of babyborrel te organiseren, is dus niet aan de orde. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor huwelijken en koffietafels na uitvaarten.

– De horecasector moet opnieuw rekening houden met een sluitingsuur: om 23 uur moeten de deuren gesloten worden. Wie op restaurant gaat, mag dan weer maximaal met zes aan tafel zitten. Een huishouden mag, ongeacht de grootte, wel nog samen aan één tafel plaatsnemen.

Thuis hoef je dan weer geen rekening te houden met extra beperkingen. Al raadt de overheid ten stelligste aan om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken. “We gaan ervan uit dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt. Elkaar buiten ontmoeten is nog steeds veiliger dan binnen”, aldus premier De Croo.

Sportwedstrijden en -trainingen in binnenruimtes moeten vanaf nu zonder publiek plaatsvinden. Buiten zijn supporters wel nog welkom. Ook zelf binnen een sport beoefenen, blijft mogelijk.

Leerkrachten en werknemers in de kinderopvang krijgen prioriteit om hun derde prik te ontvangen. Daarover bereikte het overlegcomité een principeakkoord. De beslissing wordt morgen voorgelegd op de interministeriële conferentie van de ministers van Volksgezondheid om alles te bekrachtigen.

Winkelen hoef je niet alleen te doen. Coronacommissaris Pedro Facon legde dit voorstel op tafel, maar een draagvlak kwam er niet. Er geldt dus geen beperking op het aantal mensen dat samen mag shoppen of naar de supermarkt gaan.

Handelsbeurzen kunnen met een Covid Safe Ticket (CST) blijven georganiseerd worden. Evenementen die binnen doorgaan, kunnen alleen zittend gebeuren.