https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Diksmuide hoopt vaccinatiecentrum op 1 oktober te sluiten: “Echt huzarenstukje”

We zien burgemeester Lies Laridon en schepenen Marc De Keyrel en Katleen Winne samen met de bestuursleden van Eerstelijnszone Westhoek & Polder en enkele vrijwilligers aan het Diksmuidse vaccinatiecentrum. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Als alles volgens plan verloopt, dan hoopt Diksmuide op 1 oktober het vaccinatiecentrum in het oude zwembad De Kupe te kunnen sluiten. Meer dan 93 procent van alle volwassenen in Diksmuide liet zich ondertussen vaccineren.

Een team van 100 niet-medische vrijwilligers en een 70-tal medische medewerkers onder leiding van Bieke Vanslembrouck, verantwoordelijke voor het vaccinatiecentrum in Diksmuide, hebben er samen hun schouders onder gezet om de vaccinatiecampagne in het oude zwembad De Kupe vlot te laten verlopen. Katleen Winne (Idee Diksmuide), schepen van Volksgezondheid, reageert tevreden: “Als stadsbestuur zijn wij trots dat we de vaccinatiecampagne voor onze burgers zelf in Diksmuide hebben kunnen organiseren. En hoe! Ons zwembad werd door onze technische dienst in een recordtempo omgetoverd van een pop-up-cultuurcentrum naar een volwaardig vaccinatiecentrum. Zowel onze dienst communicatie, sociaal huis, dienst cultuur voor de aankleding, lokaal dienstencentrum met de mindermobielencentrale, de callcenters) werkten als één team samen om iedereen mee te krijgen, en er was ook een vlotte samenwerking met Eerstelijnszone (ELZ) Westkust en Polder.

Hoge vaccinatiegraad

Aan de hoge vaccinatiegraad hebben we gemerkt dat in Diksmuide de ratio en gemeenschapszin primeert. De vaccinatiegraad bij alle volwassenen bedraagt 93,82 procent. 78,11 procent van alle leeftijden ofwel 13.134 burgers is volledig gevaccineerd en 82,48 procent daarvan ofwel 13.869 kreeg minstens 1 dosis. Er werden 23.456 prikken gezet op 63 vaccinatiedagen (combinatie van halve en volle dagen) en we hebben nog 7 halve vaccinatiedagen te gaan. Aan de huisartsen hebben we 54 prikken meegegeven voor thuisvaccinaties. Het was een huzarenwerk, maar het is gelukt.”

Er komt nog een bedankingsfeest voor al onze medewerkers

“Er is in ons vaccinatiecentrum quasi geen enkel vaccin onbenut gelaten”, vervolgt Katleen. “De meerderheid van de Diksmuidse burgers reageerde correct en stipt op de uitnodigingen. Iedereen werd vriendelijk behandeld, wachttijden waren nihil, problemen werden opgelost. Intussen werden alle uitnodigingen verstuurd. Vanuit Vlaanderen vragen ze om niet later dan 9 september eerste prikken te zetten waardoor we kunnen afronden op 1 oktober. Voor Diksmuide zou dit betekenen dat mensen nog tot woensdag 8 september een eerste prik kunnen krijgen. De tweede shot zou dan gezet worden op 29 september. Dit wil zeggen dat ‘tweedekansers’ nog tot 8 september kunnen beslissen om zich te laten vaccineren. Er wordt nog overleg gepleegd om binnen onze ELZ een vaccinatiepunt te houden. Waar dit zal zijn, is nog niet beslist. Laten we hopen dat het einde in zicht is… Voorlopig wordt een derde booster shot voorzien voor mensen met een verminderde weerstand, maar hoe we dit zullen organiseren, is nog niet duidelijk.”

Fin de Vaccin

“Wat wel al duidelijk is: we zullen een bedankingsfeest ‘Fin de vaccin’ organiseren voor al onze medewerkers. Dat hebben ze verdiend! Ook onze vaccinatieverantwoordelijke Bieke Vanslembrouck, die normaal instaat voor evenementen in onze stad, heeft haar taak met bravoure volbracht. Ons vaccinatiecentrum werkte uitstekend: 13.869 burgers kunnen dit beamen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.