Dierenrechtenorganisatie GAIA voert kippenactie op zeedijk van Blankenberge

Michel Vandenbos, voorzitter van GAIA verorbert een vegan kippetje. © GAIA
Stefan Vankerkhoven

Op vrijdagnamiddag 5 augustus doet dierenrechtenorganisatie GAIA de Zeedijk in Blankenberge aan tijdens haar Zomertoer, die in het teken staat van de 30ste verjaardag van de dierenrechtenorganisatie. De GAIA TASTE TRUCK trekt het land door en trakteert op vegan vol-au-vent om de mensen te bedanken voor hun steun aan GAIA en hun inzet voor het dierenwelzijn. Daarbij wordt hen via een enquête meteen ook gevraagd naar hun prioriteiten betreffende dierenwelzijn.

Tussen 22 juli en 12 augustus houdt de GAIA teste truck halt in twaalf Belgische steden, waar GAIA de mensen een 100 procent plantaardige en dus diervriendelijke vol-au-vent zal laten degusteren. We zullen de mensen ook vragen naar hun specifieke bekommernissen en wensen betreffende het dierenwelzijn in ons land.

Op welke thema’s hoort GAIA zich vooral of nog meer te richten? Dat wil de dierenrechtenorgansiatie graag te weten komen van de bevolking. Daarom steken ze hun voelsprieten maximaal uit deze zomer.

Vol-au-vent op GAIA’s wijze

Met de keuze voor heerlijke plantaardige vol-au-vent wil GAIA de aandacht nogmaals vestigen op de dieronwaardige omstandigheden waarin vleeskippen gehouden worden. “Met 300 miljoen vleeskippen die jaarlijks aan hun einde komen in de slachterij zijn dit de meest geslachte dieren in België.”

“Vleeskippen leiden een uitermate kort en treurig bestaan, waarin ze zo snel mogelijk moeten groeien in erbarmelijke omstandigheden. Dergelijke uitermate snel groeiende rassen bereiken hun slachtgewicht van bijna 2,5 kg in 42 dagen”, hekelt woordvoerder Hans Moyson.

Plofkippen

“Omdat ze zo snel groeien, lijden ze voortdurend gewrichtspijnen. Hun poten kunnen hun abnormale lichaamsgewicht niet dragen. Deze kreupele kippen, in feite zijn het abnormaal grote kuikens die nog amper kunnen bewegen, lijden ook aan buikzucht, dat is opgehoopt vocht rond de organen. Zo’n vleeskip wordt ook ‘plofkip’ genoemd. Geschat wordt dat 47 procent van de kippen in Vlaanderen kreupel loopt.”

“Tienduizenden kippen leven bovendien met 15 à 23 per vierkante meter. Dat betekent 1 kip per A4’tje. Naarmate de kippen groeien, wordt bewegen steeds moeilijker en pijnlijker. Hun levenskwaliteit gaat voortdurend achteruit, tot ze finaal geslacht worden”, aldusde communicatieverntwoordelijke van GAIA.

Better Chicken Commitment

GAIA is er het afgelopen jaar in geslaagd om de meerderheid van de supermarktketens in België het Better Chicken Commitment (BCC) te doen ondertekenen. Met dat Commitment verbinden de supermarkten zich ertoe om vanaf 2026 geen plofkip meer aan te bieden in hun rekken, maar vlees van kippen die een beter leven krijgen.

“Alleen: de Belgische supermarktketens hebben het BCC vooralsnog niet ondertekend voor de door hen verkochte producten waarin kip verwerkt zit, bijvoorbeeld kipsalade, kip curry, chicken nuggets, enz. Voor die producten zullen zij ook na 2026 nog steeds plofkippen gebruiken. Dat willen we koste wat het kost vermijden”, besluit Hans Moyson.

Lees ook andere artikels over GAIA: Jean Claude Van Damme steunt GAIA en Strafklacht tegen West-Vlaamse kalkoenkwekers

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier