De Panne optimaliseert coronamaatregelen in de paasvakantie

Eenrichtingsverkeer en mondmaskerplicht zijn van kracht in drukke straten zoals de Zeelaan.©Myriam Van den Putte MVO
Eenrichtingsverkeer en mondmaskerplicht zijn van kracht in drukke straten zoals de Zeelaan.©Myriam Van den Putte MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Na een positieve evaluatie heeft het bestuur van De Panne de coronamaatregelen geoptimaliseerd en hernomen voor de paasvakantie. Er werd ook rekening gehouden met de resultaten van een enquête bij inwoners en bezoekers van de gemeente.

Vorige zomer heeft het lokaal bestuur diverse maatregelen getroffen om de veiligheid van inwoners en bezoekers te garanderen. Na dat toeristische seizoen hield De Panne een online enquête bij inwoners, tweedeverblijvers, bezoekers, ondernemers en mensen die in De Panne werken, om te polsen naar hun bevindingen rond de coronamaatregelen en initiatieven.

“De enquête was een succes”, zegt burgemeester Bram Degrieck. “De algemene conclusie was dat de genomen maatregelen goed onthaald werden. Extra terrassen en een mooie aankleding zorgden voor een gezellige sfeer in de Zeelaan. Er was ook minder verkeer en minder geluidsoverlast, waardoor er meer ruimte was voor wandelaars.”

Uit de enquête kwamen ook enkele aandachtspunten naar voren: “Zo was bijvoorbeeld de doorgang voor fietsers soms te smal. Het eenrichtingsverkeer werd enorm goed onthaald, maar de signalisatie naar het centrum bleek niet voldoende. Door de gewijzigde verkeerssituatie met eenrichtingsverkeer in de Zeelaan vonden mensen minder goed hun weg naar het centrum en onze handelaars. Ook het plan ‘code oranje’ (de Zeelaan werd volledig verkeersvrij gemaakt op drukke momenten, red.) bleek verwarrend.”

Sanitaire blokken

Tijdens de paasvakantie van 3 tot en met 18 april worden in De Panne veel bezoekers verwacht. “Ook nu neemt het lokaal bestuur enkele voorzorgsmaatregelen”, zegt de burgemeester. “Deze zijn een geoptimaliseerde versie van de eerder getroffen maatregelen waarbij rekening werd gehouden met de input uit de enquête.”

De mondmaskerplicht geldt enkel in de Zeelaan en op de Zeedijk tussen 8 en 19 uur voor wandelaars, fietsers, gocarts en steps. Op andere plaatsen in De Panne is een mondmasker niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden op drukbezochte plaatsen.

Het circulatieplan wordt opnieuw gewijzigd vanaf de paasvakantie. Zo wordt de Zeelaan een eenrichtingsstraat om plaats te maken voor extra terrassen. Duidelijke signalisatie zal de omleiding aangeven. Ook werden de terrassen smaller gemaakt om meer plaats te hebben op de rijweg. Opnieuw worden er extra fietsrekken en bloembakken voorzien. Om dit te installeren wordt de Zeelaan tijdelijk afgesloten. Bewoners en handelaars zijn op de hoogte.

Naast de gewone, sanitaire voorzieningen in het gemeentehuis, aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de vijf voorziene toiletblokken op de Zeedijk, komen er nog drie extra locaties bij: ter hoogte van het zeilwagencentrum, aan de Schuilhavenlaan, de Sint-Pieterskerk. Er wordt ook meer ingezet op het reinigen van de toiletten.

Coaches

Alle maatregelen worden duidelijk zichtbaar in het straatbeeld aangebracht. Coaches zullen mensen helpen en indien nodig op de maatregelen wijzen. Daarnaast wordt extra ingezet op het communiceren van de algemene coronaregels: afstand bewaren, mondmasker opzetten en samenscholingen van maximaal vier personen. Dit aan handels- en horecazaken en aan de belangrijkste invalswegen van de gemeente.

Info: www.safeatdepanne.be

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten