https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De Haan schrapt mondmaskerplicht op openbaar domein

De corona-situatie ziet er steeds beter uit voor burgemeester Wilfried Vandaele.© WK
De corona-situatie ziet er steeds beter uit voor burgemeester Wilfried Vandaele.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Omdat er vrijdag maar twee besmettingen meer zijn op zijn grondgebied, besloot burgemeester Wilfried Vandaele een aantal coronamaatregelen te versoepelen. De mondmaskerplicht die nu nog geldt in enkele winkelstraten, wordt opgeheven. Ook de wachtzones bij de winkels en de looprichtingen in de straten en op de dijk verdwijnen en de markten worden weer georganiseerd zoals vroeger.

Vaccinaties gaan hard

De Haan doet het overigens ook uitstekend wat het aantal vaccinaties betreft: de gemeente staat op de derde plaats in Vlaanderen. “81% van onze 18-plussers heeft al minstens één prik gehad, de helft is volledig gevaccineerd. Daarmee zitten we vooraan in de kopgroep”, aldus Vandaele. De burgemeester wijst er wel op dat het nog steeds verplicht is om een mondmasker bij te hebben en dat te dragen op drukke plaatsen. Ook in winkels en openbare gebouwen blijft het dragen van een mondmasker verplicht.

Wat met evenementen?

Ondertussen bekijkt het gemeentebestuur ook welke evenementen er deze zomer kunnen. “Geen gemakkelijke oefening. Aan de ene kant willen wij de veiligheid van onze mensen verzekeren en nieuwe besmettingen voorkomen. Aan de andere kant moet wie van die evenementen moet leven, weer zijn boterham kunnen verdienen. En mensen moeten zich weer eens goed kunnen amuseren”, aldus burgemeester Vandaele.

Vooral evenementen waarvoor de gemeente weinig of geen personeel moet inzetten, krijgen groen licht. “Deze zomer moeten immers nog steeds dertig tot veertig personeelsleden ter beschikking blijven voor het vaccinatiecentrum. Dat blijft de prioriteit voor het schepencollege”, klinkt het.

We hadden Trammelant graag georganiseerd, maar de veiligheidsvoorschriften voor zo’n groot evenement maken het echt niet haalbaar

Het eerste evenement dat plaatsvindt in juli, is de viering van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, op 9 juli om 20 uur in de Potinière met een optreden van Willy Sommers. Voorts zijn er eind juli-begin augustus het wereldmuziekfestival Yeke Yeke in Vosseslag en Retro sur Mer in Wenduine. Telkens voor een beperkt aantal aanwezigen, met inschrijvingen en registratie. Het grote volksfeest Trammelant kan helaas ook dit jaar niet doorgaan. Vandaele: “We hadden dat graag wel georganiseerd, maar de veiligheidsvoorschriften voor zo’n groot evenement maken het echt niet haalbaar. Zo zou iedereen een vaccinatiepas of negatieve test moeten voorleggen, en we hebben ook te veel gemeentepersoneel nodig voor zo’n grote organisatie. Volgend jaar maken we dat goed met een super-Trammelant.” (WK)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.