De Haan roept 65-plussers via brief op om zich massaal te laten vaccineren

Burgemeester Wilfried Vandaele hoopt dat iedereen zich zal laten vaccineren.© Belga
Burgemeester Wilfried Vandaele hoopt dat iedereen zich zal laten vaccineren.© Belga
Redactie KW

Alle 65-plussers in De Haan krijgen dezer dagen een brief over de vaccinatie in de bus. De gemeente biedt daarin gratis vervoer aan, en roept vrijwillige chauffeurs op om zich te melden.

Maar allereerst raadt burgemeester Wilfried Vandaele iedereen aan om zich te laten vaccineren. “Als je na je prik toch nog besmet geraakt, word je minder zwaar ziek en is de kans dat je in het ziekenhuis terecht komt, veel kleiner”, luidt het.

De Haan koos ervoor om zijn inwoners in het Staf Versluyscentrum in Bredene te vaccineren. “Daar is er parking in overvloed en er zijn geen trappen of liften. Het zou natuurlijk gemakkelijker geweest zijn als de mensen van Wenduine en Harendijke naar Blankenberge hadden gekund en de anderen naar Bredene, maar opsplitsen kon niet”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

In Bredene staat alles ondertussen klaar. “Maar de komende weken krijgen we slechts honderd vaccins per week. Naar verwachting zal alles pas in april-mei goed op gang komen, en zal de vaccinatie tegen de zomer op volle toeren draaien. Maar alles hangt dus af van de levering van de vaccins”, aldus Vandaele.

3.000 brieven

In De Haan is 34 procent van de bevolking ouder dan 65. Alle 65-plussers krijgen een brief in de bus waarin het gemeentebestuur vraagt of zij vervoer hebben om naar het vaccinatiecentrum te gaan. De gemeente hoopt dat zoveel mogelijk inwoners met hun eigen auto, met de fiets of met de tram gaan.

“Maar wie echt geen familie of vrienden heeft om hem of haar te brengen, kan dat laten weten. Wij proberen dan te helpen”, laat burgemeester Vandaele weten. Enkele personeelsleden en auto’s van de gemeente zullen hiervoor worden ingezet, alsook vrijwillige chauffeurs. Wie als vrijwillige chauffeur wil optreden, kan zich aanmelden en krijgt een kilometervergoeding.

In totaal werden 3.000 brieven verstuurd naar de 65-plussers. “Iedereen krijgt nog een brief van de Vlaamse overheid met een afspraak. Vandaag zijn de woonzorgcentra al gevaccineerd en momenteel zijn de medische beroepen aan de beurt”, zegt Vandaele. Er worden in de gemeente op tal van plaatsen wegwijzers geplaatst naar het vaccinatiecentrum. De Haan en Bredene spraken af elk evenveel personeelsleden ter beschikking te stellen voor het centrum (administratie, onthaal, stewards…).

Vijftig vrijwilligers

“In een eerste fase werken we met gemeentepersoneel, later komen daar vrijwilligers bij. Op het hoogtepunt van de vaccinatie moet De Haan veertig medewerkers leveren, naast de mensen die onze ‘vaccinatielijn’ bemannen en die als chauffeur optreden. Reken dus maar op vijftig mensen. Een hele uitdaging.”

Vandaele nuanceert wel dat die nooit allemaal tegelijk zullen moeten worden ingezet. “We maken een groep van veertig aan waaruit we kunnen putten. Die mensen zullen in de periode tussen nu en de herfst elk gedurende een aantal dagen of dagdelen worden ingezet. Vaccineren gebeurt 7 op 7 en tussen 11 uur ‘s morgens en 20 uur ’s avonds. Elke dag zijn er twee ploegen per vaccinatielijn – vier lijnen bij volle benutting”, klinkt het.

De Haan nam ook een speciaal telefoonnummer in gebruik voor de vaccinatie: 059 24 21 00. Het nummer kan elke voormiddag gebeld worden (van maandag tot en met vrijdag). Er is ook en een speciaal mailadres: vaccinatie@dehaan.be .

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.