https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Coronamaatregelen worden weer iets losser

©TOBIAS SCHWARZ AFP
©TOBIAS SCHWARZ AFP
Bron: Belga

Vanaf vandaag worden de coronamaatregelen opnieuw iets soepeler. Vooral voor de horeca is dat goed nieuws: het maximumaantal mensen aan een tafeltje gaat van vier naar acht en het sluitingsuur schuift op naar 1 uur ‘s nachts.

De federale regering en de deelstaten beslisten vorige week op het Overlegcomité dat de tijd rijp is om opnieuw een deel van de strenge coronamaatregelen los te laten. Omdat het aantal coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg goed door blijft dalen, is zelfs beslist om de versoepelingen al op 27 juni in te laten gaan. Dat is vier dagen vroeger dan aanvankelijk voorzien, al zit ook de achtste finalewedstrijd van de Rode Duivels op het EK van zondagavond daar voor iets tussen.

Met 8 aan tafel

Vooral voor de horeca verandert er vandaag een en ander. Het sluitingsuur schuift op van 23.30 uur naar 1 uur ‘s nachts en er mogen weer 8 mensen aan een tafel zitten in plaats van 4. Daarnaast mogen hoercauitbaters voortaan ook plexiglas gebruiken op hun terrassen. Zo kunnen de tafels iets dichter bij elkaar worden gezet. Tot slot zijn cafésporten en kansspelen opnieuw toegelaten, al moeten klanten daarbij wel een mondmasker dragen.

Ook voor privébijeenkomsten verandert er een en ander. Vanaf zondag mogen er thuis 8 mensen worden uitgenodigd, bovenop het eigen gezin en met uitzondering van kinderen onder de 12 jaar . Dat geldt ook voor gezinsvakanties in toeristische logies. In grotere vakantiehuizen – vanaf meer dan 15 personen – vervallen de beperkingen, al gelden daar dan wel specifieke coronaprotocollen. Buiten vervalt het samenscholingsverbod van meer dan 10 mensen overdag en 4 mensen ‘s nachts, net als de beperkingen op betogingen. Deelnemers moeten daar nog wel een mondmasker dragen en voldoende afstand houden.

Kermissen en rommelmarkten

Evenementen binnen kunnen vanaf zondag dan weer met 2.000 personen plaatsvinden, 4.000 als het om een testevenement gaat. Dat laatste zal echter maar mogelijk zijn wanneer het COVID Safe Ticket – zeg maar het intra-Belgische coronacertificaat – beschikbaar is. Buiten kunnen evenementen met maximaal 2.500 bezoekers plaatsvinden. Ook kermissen, braderijen en rommelmarkten kunnen weer, al moet daar nog altijd een mondmasker gedragen worden en gelden er extra regels vanaf 5.000 aanwezigen, zoals een eenrichtingsverkeersplan met afzonderlijke in- en uitgangen.

Erediensten kunnen binnen plaatsvinden met 200 aanwezigen, buiten met 400. Voor banketten en recepties vervallen de maximumaantallen, maar daar gelden wel de regels van de horeca. Een groot dansfeest zit er voor trouwende koppels dus nog niet meteen in.

Uitkijken naar 16 juli

Tot slot vallen nog een aantal andere beperkingen weg. Telewerk is niet langer verplicht, al blijft het wel aanbevolen , en teambuildings kunnen opnieuw. Jongeren kunnen vanaf zondag dan weer op kamp met maximaal 100, mét overnachting. En de regels rond winkelen vervallen, al blijft een mondmasker daar wel verplicht.

Het Overlegcomité komt op 16 juli opnieuw samen om te bekijken wat er in augustus mogelijk moet zijn. Op dit moment is enkel duidelijk dat grote festivals vanaf 13 augustus kunnen doorgaan met behulp van het COVID Safe Ticket, maar dat werd eerder al afgeklopt om organisatoren de tijd te geven alles in orde te krijgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.