Coronacijfers dwingen Izegems stadsbestuur ertoe om alle grote evenementen tot eind januari te schrappen

Burgemeester Bert Maertens: “Deze evenementen op een verantwoorde manier organiseren, is helaas onmogelijk of het neemt gewoon alle charme van het evenement weg.” © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Ook in Izegem zijn de coronabesmettingscijfers momenteel alarmerend. De stad besliste daarom om alle eigen grote evenementen uit voorzorg te annuleren of te verplaatsen naar het voorjaar.

Midden-West-Vlaanderen, waaronder ook Izegem, wordt momenteel zwaar getroffen door het coronavirus. “De recent verscherpte regels maken het vrijwel onmogelijk om enkele grote evenementen die de stad jaarlijks organiseert te laten doorgaan”, duidt schepen van Evenementenbeleid Lisbet Bogaert (N-VA). “Zo moeten we terreinen afsluiten om controle op het Covid Safe Ticket mogelijk te maken. Als organisator ben je ook verantwoordelijk voor het naleven van de mondmaskerplicht, wat lang niet altijd evident is.”

Het stadsbestuur heeft ook een voorbeeldfunctie, vindt burgemeester Bert Maertens (N-VA. “In deze periode veel mensen samenbrengen, is geen goed idee. Daarom annuleert de stad alle eigen evenementen tot eind januari.”

Geen kerstmarkt of nieuwjaarsdrink

De kerstmarkt van zondag 19 december en de nieuwjaarsdrink op de Grote Markt van zondag 9 januari zijn van de agenda verdwenen. “We vinden het bijzonder jammer dat we onze inwoners opnieuw geen nieuwjaarsreceptie kunnen aanbieden. Maar mensen mogen enkel eten en drinken wanneer ze aan tafel zitten, iets wat de sfeer van zo’n fijn evenement helemaal wegneemt. Daarom vervangen we de nieuwjaarsdrink door een lentereceptie later volgend jaar.”

Daarnaast moet de Sint ook dit jaar verstek geven voor het aansteken van de lichtjes van de Vredesboom. De lichtjes zullen de Melkmarkt vanaf vrijdag 3 december opnieuw sfeervol verlichten, maar dan zonder de geplande randactiviteiten.

Gouden Merletjes naar voorjaar 2022

Ook het Gala van de Gouden Merletjes, dat dit jaar voor het eerst zou plaatsvinden, wordt verplaatst naar het voorjaar van 2022. Hetzelfde geldt voor de activiteiten rond de aanplanting van de geboorteboom en de Dag van de natuur, die komend weekend gepland stonden. Die zullen nu plaatsvinden op 26 maart. Alle ouders krijgen dan ook het geboortecertificaat van hun kindje overhandigd.

“Ik vind het zelf bijzonder spijtig dat we deze heel leuke activiteiten moeten schrappen. Maar deze evenementen op een verantwoorde manier organiseren, is helaas onmogelijk of het neemt gewoon alle charme van het evenement weg. De cijfers zijn vandaag niet goed, als we allemaal voorzichtig zijn én ons massaal laten inenten met de derde prik, kunnen we snel weer de draad van het normale leven oppikken”, besluit burgemeester Bert Maertens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.