Corona zet geen rem op animatieteam van woonzorgcentrum Aksent in Izegem

De ergotherapeuten van het animatieteam in het woonzorgcentrum Aksent moesten het voorbije coronajaar bijzonder creatief zijn om de bewoners in hun beperkte bubbel of individueel aangepaste activiteiten aan te kunnen bieden. “Geen sinecure maar het lukt ons nog altijd”, zeggen ze. “De periodes dat er bewoners corona hebben, zijn voor ons de moeilijkste omdat alle bewoners dan op hun kamer moeten blijven.”

© Frank Meurisse
© Frank Meurisse

Ze zijn met zijn zes, de animatoren van animatieteam Aksent: Marieke Malysse, Sara Verschuere, Ruth Verstyn, Ilse Dekyvere, Lore Demeyere en Fien Delarue Zes ergotherapeuten die sinds de eerste corona-lockdown van halfweg maart 2020, net als de rest van het personeel, een bewogen en moeilijk jaar achter de rug hebben.

In de living

“In een normaal jaar zonder corona organiseren we groepsactiviteiten in de ‘living’ van elke afdeling en groepsactiviteiten in de cafetaria voor alle bewoners”, aldus de animatoren. “Die laatste kunnen al sinds maart vorig jaar niet meer plaatsvinden door de coronamaatregelen. In de periodes zonder besmettingen in ons woonzorgcentrum mochten we activiteiten organiseren in de livings van de afdelingen. Helpen koken, pannenkoeken bakken, artisanale bloemstukken maken, gezelschapsspelletjes spelen, gymnastiekoefeningen. Altijd met inachtneming van voldoende afstand bewaren, handen wassen en ontsmetten, enz… Soms organiseerden we ook iets in de tuin. In het voorjaar van 2020 kwam Marino Punk er nog spelen en konden de bewoners vanop hun kamer of op het terras kijken en luisteren naar hem. We deden in de tuin ook een keer een dansje met ons team…”

IJskoffie

“Als er besmettingen zijn in het wzc moeten de bewoners op hun kamer blijven en dan is het voor ons een stuk moeilijker om voor de nodige animatie te zorgen. Ze hebben weinig bezoek en dan is ons werk uiterst belangrijk om hen toch nog wat afleiding te bezorgen. We peilen altijd eerst naar de individuele interesses zodat we zo goed als het kan voor activiteiten ‘op maat’ kunnen zorgen. Heel eenvoudige en simpele dingen zoals het haar wassen, een voetbad geven, de nagels van handen en voeten verzorgen, boekjes met woordzoekers bezorgen…“

“Na corona volgt een groot feest voor bewoners en personeel”

“We doen ook regelmatig ons ronde met milkshakes, ijskoffie, versnaperingen… In die moeilijke periodes hebben de bewoners een radio op de kamer zodat ze kunnen luisteren naar hun favoriete zender of muziek, we spelen bingo met hen via de intercom en boxen in de gang. De mensen zijn dankbaar voor wat we voor hen doen. Wie nog goed van geest is heeft trouwens écht nood aan die activiteiten.”

Plannen en afgelasten

Volgens de animatoren was het in het voorbije jaar vooral moeilijk om iets lang op voorhand te plannen.

“We planden al enkele keren een activiteit die we dan weer moesten afgelasten omdat er plots weer bewoners besmet waren. Twee weken geleden zou er op vrijdag in de tuin een dame een show met haar paard geven, maar ook die show moesten we door besmettingen opnieuw afgelasten. Dat we geen enkele uitstap meer kunnen doen, is uiteraard ook een zware dobber voor de bewoners. In coronavrije jaren deden we uitstappen naar de kust, de Gavers, de seniorendag op Izegem Kermis… Omdat we geen uitstappen deden, bespaarden we heel wat budget en kochten er een elektrische rolstoelfiets mee die toch 8.000 euro kost en waarmee we de bewoners later om beurten een keer zullen laten fietsen.”

“Voor Valentijnsdag waren we met de bewoners al begonnen met valentijnpakketten samen te stellen die we dan via Facebook wilden verkopen. De pakketten die we al maakten zijn veilig en coronavrij, maar we mochten die niet verder maken door de besmettingen.”

Ondertussen hopen de ergotherapeuten en de rest van het personeel dat, nu iedereen een eerste prik met het coronavaccin kreeg, er geen besmettingen meer binnenkomen en dat alles weer zijn normale gang kan gaan. “Eén ergotherapeut raakte al besmet en werd vrij ernstig ziek. En als alles helemaal coronavrij is, geven we een groot feest voor alle bewoners en personeel.”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.