Corona-uitbraak in WZC De Groene Verte blijkt om Britse variant te gaan

Burgemeester Joris Hindryckx en directeur Jurgen Duyck van De Groene Verte in overleg.© foto ACK
Burgemeester Joris Hindryckx en directeur Jurgen Duyck van De Groene Verte in overleg.© foto ACK
Redactie KW

Het is nu officieel bevestigd: de corona-uitbraak in woonzorgcentrum De Groene Verte blijkt om de Britse variant te gaan. Dat nieuws betekent dat de besmettelijke stam veel meer circuleert dan we voorheen dachten.

Eerder deze week raakte bekend dat het coronavirus uitgebroken was in woonzorgcentrum De Groene Verte. Zondagmorgen werd, na onderzoek door het UZ Gent, bevestigd dat het om de Britse variant van het coronavirus gaat. Die variant is veel besmettelijker. Het goede nieuws is dat deze variant de mensen niet zieker maakt en ook niet meer ziekenhuisopnames en overlijdens veroorzaakt.

Hulp van defensie

Van de 95 bewoners zijn 63 mensen besmet. Zeven van hen liggen in het ziekenhuis. Drie bewoners overleden reeds aan het virus. Ook in de assistentiewoningen zijn negen van 28 bewoners besmet. Van hen zijn er twee naar het ziekenhuis overgebracht. Bij de werknemers testten 38 van de 90 positief.

Het is niet duidelijk hoe de Britse variant het woonzorgcentrum kon binnengeraken. Burgemeester Hindryckx (CD&V) diende vrijdag via de gouverneur een aanvraag in bij Defensie voor extra medisch personeel voor het wzc, want door de vele besmettingen zit een op de drie thuis. “We hebben nog geen officiële goedkeuring, maar gaan ervan uit dat dit dinsdag in orde komt.” Ondertussen springen thuisverpleegkundigen en Care Talent bij.

Van Ranst: “Elkaar zo weinig mogelijk zien”

Deze week telt Houthulst 85 besmettingen, waarvan 31 besmettingen bij mensen boven de 65 jaar. Van die 85 wonen er 29 in de kern van Merkem. De andere 56 positief geteste personen wonen in de andere deelgemeenten van groot-Houthulst. Men mag aannemen dat nagenoeg alle gevallen verbonden zijn aan de uitbraak in WZC De Groene Verte in Merkem , dat het om de Britse variant gaat en dat die zich verder aan het verspreiden is in de gemeenschap.

Marc Van Ranst gaf duiding in Het Journaal van 13 uur over de uitbraak: “Net als hetzelfde met het ‘gewone’ virus, moeten we zorgen dat zo weinig mogelijk mensen elkaar zien. De burgemeester ondernam al de nodige actie om ook het verenigingsleven en sport stil te leggen.” Het wzc stond op de vaccinatieplanning toen de uitbraak er kwam. “Deze case is een bewijs dat het gerechtvaardigd is om de woonzorgcentra eerst te vaccineren. Want die vraag is toch enkele keren gesteld. Als alles weer rustig wordt en er geen nieuwe gevallen meer zijn, kan ook hier gevaccineerd worden . Wellicht zal dat nog enkele weken duren”, reageerde Van Ranst nog.

Contacttracing gestart

Ook burgemeester Joris Hindryckx reageert: “Scholen en winkels kunnen open blijven. Het is wel zo dat er contacttracing is gestart bij alle inwoners die in quarantaine of isolatie zitten. Hierdoor zullen wellicht een aantal leerlingen die een risicocontact hadden, moeten thuisblijven van school.” Intussen zette de burgemeester een videoboodschap op Facebook waarin hij meer duiding geeft. “Alles wordt wat strikter opgevolgd”, vertelt de burgemeester. “De politie zal meer toezien op de quarantaine– en isolatiemaatregelen. Voor de Britse variant gelden er tien dagen quarantaine, in plaats van zeven.”

Burgemeester Hindryckx roept in de videoboodschap ook op om sociale contacten te verminderen. “ Blijf rustig thuis en ga niet wandelen in grote groepen in het bos. Ook al is dat gezond, de verspreiding gaat veel sneller. Er is geen reden tot paniek, maar toch maken we ons wat zorgen. We hopen dat we snel deze bladzijde kunnen omdraaien, samen kunnen we dat.” Klik hier om de videoboodschap van burgemeester Hindryckx te bekijken.

Hulp van buitenaf

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) reageerde in de studio van VTM Nieuws. “ De burgemeester reageert heel goed door kort op de bal te spelen . Dat is cruciaal voor deze besmettelijke mutant. Men heeft daar de goede maatregelen genomen en gaat heel breed testen.”

Wat betreft de zorg naar bewoners van het woonzorgcentrum wordt vooral gerekend op hulp van buitenaf. “We rekenen op de hulp van externen, anders kunnen we niet de zorg geven die nodig is”, aldus directeur Jurgen Duyck. “ We hopen eerstdaags reactie te krijgen van het leger en uiteraard hopen we over enkele manschappen te kunnen beschikken om onze werking verder te kunnen verzekeren.”

Grootschalige screening nodig

De aanwezigheid van de nieuwe Britse variant lijkt zondag door de grootschalige detectie een nieuwe realiteit in ons land. Toch is het nodig om de verspreiding zo goed mogelijk af te remmen. ” Als je dit gewoon loslaat zal de Britse variant bij ons de dominante variant worden. Indien dat te snel gaat, zullen we een overspoeling zien van de intensieve zorgen”, zegt Bart Verhasselt van het labo dat de gevallen heeft vastgesteld.

De Britse variant zal volgens het diensthoofd onvermijdelijk de nieuwe dominante stam worden in ons land. “Het is een normale evolutie dat virussen die binnen komen in een nieuwe gastheer zich steeds beter aanpassen”, legt hij uit. “Ze zullen ons geleidelijk aan minder ziek maken, maar een overdracht zal steeds beter gaan. Dat is natuurlijke selectie.” Verhasselt pleit wel voor een grootschalige screening om de Britse variant snel te detecteren. “We moeten screenen en zoveel mogelijk gevallen ontdekken”, klinkt het. ” Mensen kunnen het virus onbewust overdragen omdat de helft geen symptomen heeft. Het aantal gevallen in Houthulst is ook zeer snel aan het stijgen.”

“Nog uitbraken bezig”

Het diensthoofd gelooft dat de Britse variant al veel meer besmettingen heeft veroorzaakt dan we tot vandaag denken. “We hebben meer dan honderd gevallen ontdekt”, klinkt het. ” Je kan er van uitgaan dat minstens twee keer zoveel mensen besmet zijn, bij wie het nog niet ontdekt is . Als je die niet ontdekt, zullen die op hun beurt het virus verder uitdragen. Er zijn waarschijnlijk nog uitbraken bezig.”

Verhasselt benadrukt dat het belangrijk is om de huidige coronamaatregelen te respecteren en dat de screening van coronabesmettingen snel gebeurt. ” Men moet kort op de bal spelen “, klinkt het. “De federale laboratoria zijn uitgerust om grote stalen te verwerken.”

Moeilijkheden voor vaccinatiecampagne

De Britse variant is gevaarlijker dan de traditionele stam. “We zien dat die variant zeer goed overdraagbaar is”, legt Verhasselt uit. “Mensen zijn er niet zieker van, maar het verspreidt zich gemakkelijker. Je hebt dus ook sneller meer gevallen bij uitbraken en het is moeilijker om in te dijken. Op die manier dreigt opnieuw een probleem van capaciteit , zoals we kunnen zien in Londen of in Ierland.”

Als de nieuwe stam te snel dominant wordt, zal dat ook bij ons tot een nieuwe besmettingsgolf leiden en komen toekomstige versoepelingen onder druk. Een snelle toename van gevallen kan ook moeilijkheden veroorzaken voor de vaccinatiecampagne die in maart een versnelling hoger moet schakelen.

(ACK/API/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier