Brusselse stijging heeft ook gevolgen voor West-Vlaamse ziekenhuizen: “Niet het nieuws dat we willen horen”

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Ook de ziekenhuizen in West-Vlaanderen moeten tegen 15 september minstens een kwart van hun bedden op intensieve zorgen vrijhouden voor covidpatiënten. Dat heeft de FOD Volksgezondheid woensdag gevraagd nadat de druk op vooral de Brusselse, Antwerpse en Luikse gezondheidsdiensten verder toeneemt. “Wat moet, dat moet”, klinkt het in onze provincie. “Maar de impact op ons personeel en de rest van de zorg is natuurlijk groot.”

Gert Van Assche, hoofdarts van het UZ Leuven, spaarde zijn kritiek in De Ochtend op Radio 1 niet. Het feit dat alle Belgische ziekenhuizen opnieuw een kwart van hun bedden op intensieve zorg moeten reserveren voor covidpatiënten noemt het hoofd van het universitair ziekenhuis ‘een onbegrijpelijke beslissing’. “Dit gaat de reguliere zorg opnieuw achteruitstellen, en bovendien valt in werkelijkheid méér dan een kwart van de bedden weg. De overheid houdt bijvoorbeeld geen rekening met het personeelstekort”, zei hij.

Verplichte vaccinatie

Vooral het feit dat gevaccineerde mensen de dupe dreigen te worden zit dokter Van Assche hoog. “De toename van ernstig zieken patiënten in bepaalde regio’s als Brussel was te vermijden”, klonk het vrij geagiteerd. “Coronavaccinatie is momenteel een persoonlijke keuze in België, maar dat heeft implicaties. De gevolgen voor de overgrote meerderheid gevaccineerde landgenoten zijn groot.” De oplossing? De invoering van een verplichte vaccinatie. “Wettelijk niet evident, maar we moeten iets doen. Als het niet lukt met een vriendelijk verzoek, dan zal een verplichting uiteindelijk toch moeten.”

Als de overheid zegt dat we moeten opschalen, dan zullen we dat ook doen – Stefaan Lammertyn, AZ Groeninge

In de West-Vlaamse ziekenhuizen is men een stuk milder over de beslissing, al gaat de opschaling naar de hogere fase van alertheid op intensieve zorgen gepaard met een frisse tegenzin. “Als de overheid zegt dat we dat moeten doen, dan zullen we dat ook doen”, aldus Stefaan Lammertyn, woordvoerder van AZ Groeninge in Kortrijk. “Uiteraard heeft het opschalen invloed op de rest van ons ziekenhuis en is deze situatie voor niemand leuk. Maar we moeten wel voorbereid zijn op wat kan komen.”

Mentaal zwaar

“Dit is nieuws dat we absoluut niet hadden willen krijgen”, zegt ook Kevin Mollet van het Oostendse AZ Damiaan. “Iedereen weet dat covid een plaats zal blijven hebben, maar het verplicht vrijhouden gaat om meer dan enkel de bedden. Je moet ook je medewerkers opnieuw anders gaan organiseren. We juichen deze beslissing zeker niet toe.”

Hans Rigaut, algemeen directeur van het AZ Sint-Jan in Brugge, deelt die mening. “Ons ziekenhuis zal de covidpatiënten opvangen zoals van ons wordt verwacht, maar dat dit voor de artsen en medewerkers opnieuw een bijkomende belasting dreigt te worden, is duidelijk. Na meer dan anderhalf jaar voortdurend bijsturen en aanpassen, is dit opnieuw moeten doen uiteraard moeilijk. Dat er geen eindpunt te zien is, weegt mentaal op onze mensen.”

Nog geen transfers

In West-Vlaanderen liggen er op dit moment amper 40 patiënten in een ziekenhuisbed. Elf onder hen hebben nood aan intensieve zorgen. Een fractie van hoe hoog de druk op de ziekenhuizen in Brussel (230 patiënten, 74 op ICU), Luik (98 patiënten, 32 op ICU) of Antwerpen (95 patiënten, 32 op ICU) vandaag ligt. Op dit moment worden nog geen covidpatiënten getransfereerd naar West-Vlaanderen uit andere provincies, iets wat tijdens de tweede golf wel frequent gebeurde. Zo nam het AZ Sint-Jan de voorbije 18 maanden 163 patiënten van andere zorginstellingen over.

Het leeuwendeel van de coronapatiënten is niet of niet volledig gevaccineerd. Wij kunnen alleen maar oproepen om de prik echt wel te nemen - Kevin Mollet, AZ Damiaan

“De situatie in ons ziekenhuis is vrij stabiel en het aantal patiënten valt goed mee”, zegt Stefaan Lammertyn van AZ Groeninge. “Alle patiënten die er liggen, zijn niet of niet volledig gevaccineerd, dat klopt. De vraag om mensen uit Brussel of elders over te nemen is op vandaag nog niet gekomen, maar dat sluit niet uit dat dat in de nabije toekomst wel kan. Maar iedere patiënt blijft welkom. Gevaccineerd of niet, uit Brussel, Aarlen of Kortrijk: wij zorgen dat ze de best mogelijke zorg krijgen.”

“Vaccineren is en blijft de boodschap, die invloed op de ziektecijfers is duidelijk”, oppert Kevin Mollet van het AZ Damiaan nog. “Het leeuwendeel van de coronapatiënten bij ons is niet of niet volledig gevaccineerd. Wie wel gevaccineerd is en toch in het ziekenhuis belandt, is meestal ofwel van echt hoge leeftijd of heeft een zware medische achtergrond. Wij kunnen alleen maar blijven oproepen om de prik echt wel te nemen.”

Lieven Wostyn, medisch directeur AZ Delta: “Verplichte vaccinatie? Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen”

Dokter Lieven Wostyn, medisch directeur van het AZ Delta met campussen in Roeselare, Rumbeke, Menen en Torhout, is het naar eigen zeggen eens met professor Van Assche van het UZ Leuven. “Andere mensen zijn de dupe van wie zich niet laat vaccineren”, is hij stellig. “Niet alleen de patiënten die zorg nodig hebben, maar ook de verpleegkundigen en de artsen. Onze dokters en medewerkers moeten zich opnieuw opladen om wéér dat werk te doen. Covidzorg mag je absoluut niet onderschatten.”

Een verplichte vaccinatie, zoals verschillende experten en ziekenhuizen eerder al opwierpen, lijkt dokter Wostyn een mogelijkheid. “Iedereen moet zijn verantwoordelijk opnemen in deze. Het vaccin maakt effectief het verschil. Dat we in West-Vlaanderen geen bijzondere stijging van de covidopnames in de ziekenhuizen zien, is te danken aan de hoge vaccinatiegraad. Dat kan je niet ontkennen.”

“Ik hoorde Steven Van Gucht recent al de vrees voor een nieuwe coronagolf in het najaar uitspreken”, aldus de directeur nog. “Ik hoop, voor alle inspanningen die in Vlaanderen zijn gebeurd, echt dat het zover niet hoeft te komen. Als het echt nodig is, zullen wij weer klaar staan en doen wat we kunnen. Maar het is tijd dat iedereen nu echt die verantwoordelijkheid neemt.” AZ Delta kreeg recent overigens wél de vraag om een Brusselse coronapatiënt op te nemen. Daar was het ziekenhuis uiteraard toe bereid, maar uiteindelijk bleek het niet nodig.