Bijna 11.000 bijwerkingen gemeld na toedienen coronavaccin

©LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA
©LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA
Bron: Belga

Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn er 10.943 bijwerkingen gemeld na een inenting tegen het coronavirus. Dat blijkt donderdag uit het wekelijks overzicht van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het overgrote deel zijn gekende bijwerkingen.

Het gaat om cijfers die gelden tot en met 12 april toen 1.882.040 Belgen ten minste één dosis van een coronavaccin hadden gekregen. Er werden 10.943 bijwerkingen gemeld via het online covid-meldingsformulier.

Gekende bijwerkingen

Hiervan werden er 3.207 in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank EudraVigilance geregistreerd. Van die bijwerkingen ging het in de overgrote meerderheid van de meldingen over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. “Deze reacties zijn gekende bijwerkingen en zijn in de bijsluiter beschreven. Dit zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na een tweetal dagen”, benadrukt het FAGG.

Bij de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna werden deze bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl bij het AstraZeneca-vaccin deze vaker werden gemeld bij de eerste dosis.

Overlijdens

Het FAGG beschouwt 2.014 meldingen als ernstig omwille van tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten.

In 74 gevallen gaat het om overlijdens. Het FAGG benadrukt dat er tot nu toe geen formeel oorzakelijk verband met een coronavaccin werd vastgesteld. Er is geen gemeenschappelijk klinisch beeld en er is een verschillende tijdspanne tussen toediening en overlijden.

Ten slotte onderstreept het FAGG dat het gaat over vermoedelijke bijwerkingen. Dat wil zeggen medische gebeurtenissen die na het gebruik van een vaccin zijn waargenomen, maar die niet noodzakelijk zijn gerelateerd aan of veroorzaakt door het vaccin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.