Bewoners van Ter Linden kijken uit naar vaccinatieprik op 1 maart

Twee maanden na de start van de corona-uitbraak in woon-zorgcentrum Ter Linden in Veurne zijn er de voorbije week voor het eerst geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld. Vijf van de zes residenties hebben de coronawerking al kunnen stopzetten. Nu de situatie weer beheersbaar is kunnen de bewoners en medewerkers uitkijken naar 1 maart, want dan start de vaccinatie!

Nu tachtig procent van de bewoners coronavrij is, kunnen zij op 1 maart een eerste prik krijgen.© Belga
Nu tachtig procent van de bewoners coronavrij is, kunnen zij op 1 maart een eerste prik krijgen.© Belga

Directeur Delphine Lemahieu: “Covid-19 heeft hard uitgehaald in het woon-zorgcentrum. Ondanks alle inspanningen van de medewerkers, het management en de helpende handen van Defensie, AZ West, Maria Troost, Dunecluze Koksijde, I-mens, De Zathe Nieuwpoort, Ter Duinen en het KEI raakten in totaal 127 op 138 bewoners besmet. Bij de medewerkers raakten 62 personeelsleden op 178 besmet met het coronavirus. Corona heeft helaas ook slachtoffers geëist: 24 bewoners verloren de strijd. We betuigen ons medeleven en respect aan de familieleden en kennissen van de bewoners van wie we afscheid hebben moeten nemen.”

Tachtig procent coronavrij

Door deze gunstige evolutie, kan Ter Linden (eindelijk) uitkijken naar de vaccins. De bewoners en medewerkers konden tot nu niet worden ingeënt, omdat 80 procent van het wzc coronavrij moest zijn. Nu is dat wel het geval en dus is er een datum geprikt! Vanaf 1 maart zal iedereen voor het eerst worden gevaccineerd.

Guido Hoste, schepen van Welzijn: “Woorden schieten tekort om de inspanningen van de medewerkers en het management te kunnen duiden. Ze hebben in helse omstandigheden het hoofd moeten koel houden om overeind te blijven voor hun bewoners en collega’s. Er werd telkens snel geschakeld en bijgestuurd om het welzijn te garanderen.”

“Wat we vooral hebben gezien is hoe gevaarlijk het coronavirus is. Zelfs met de strenge maatregelen, zoals de cohortewerking, de astronautenpakken voor de medewerkers of bezoekverbod, verspreidde Covid-19 zich doorheen het gebouw. En helaas, we hebben mensen verloren. Dat doet bij iedereen hier pijn. De medewerkers hebben in erg lastige omstandigheden moeten werken, maar ze bleven ervoor gaan, wetende dat ze ook zelf ziek konden worden. Mijn respect voor alle medewerkers is erg groot.”

(MVP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.