Bellen om op wachtlijst Vaxpo te geraken onnodig: “We laten geen druppel vaccin verloren gaan”

Er werd afgelopen week al druk gevaccineerd in Vaxpo.© AN
Er werd afgelopen week al druk gevaccineerd in Vaxpo.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het callcenter van Vaxpo, het vaccinatiecentrum voor Kortrijk, Kuurne en Harelbeke werd de afgelopen dagen overstelpt met telefoontjes van mensen die hopen op de wachtlijst of reservelijst te geraken. “Maar dat is onnodig, wij stellen onze eigen lijsten op met mensen die net uit de boot vallen zoals kinesisten en diëtisten”, aldus algemeen coördinator Hilde Verschaeve. “Zij worden door ons gecontacteerd en hoeven dus zelf niets te doen.”

Sommige gemeenten zoals Wevelgem legden de afgelopen dagen reservelijsten aan voor hun vaccinatiecentra. Bedoeling is dat er geen vaccins verloren gaan als mensen niet komen opdagen. “Om zeker te zijn dat geen enkele prik verloren gaat, leggen we een reservelijst aan. Op deze manier kan iemand binnen zijn doelgroep wat vlugger gevaccineerd worden”, liet burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) daar optekenen.

Geen vriendjespolitiek

“Maar dat doen we in Kortrijk dus niet”, benadrukt Hilde. “Mensen hoeven daarvoor dus niet te bellen of te mailen.” Wil dat dan zeggen dat er vaccins in de vuilnisbak belanden in Vaxpo? “Natuurlijk niet. Het is wel zo dat we je plekje bewaren als je een uitnodiging hebt gekregen, ook al heb je niet bevestigd. Zo willen we de drempel laag houden voor mensen die minder goed overweg kunnen met technologie. Maar als je toch niet komt gaat dat vaccin natuurlijk niet verloren, we bewaren het gewoon voor de volgende dag.”

Daarnaast wordt er in Vaxpo ook met twee reservelijsten gewerkt. “Ten eerste is er een lijst van de Vlaamse overheid”, aldus Hilde. “Eens we daardoor zijn voorzien we een eigen lijst. Daar zullen vooral mensen opstaan die net uit de boot vielen in de eerste ronde. Denk aan mensen die poetsen bij ouderen, brandweermannen, vrijwilligers bij het Rode Kruis,…”

“Zo willen we te veel willekeur vermijden. Het is niet de bedoeling dat iemand van achttien die zich toevallig heeft ingeschreven op de reservelijst een vaccin krijgt, terwijl zijn grootmoeder bij wijze van spreken nog moet wachten. We willen niemand een voorkeursbehandeling geven, daar gaan we heel streng op zijn.”

Nul vaccins in vuilnisbak

Voor de duidelijkheid, er zijn tot nu toe nul vaccins in de vuilnisbak beland in Kortrijk. “Integendeel, sommige van onze dokters en verpleegkundigen halen een extra portie vaccin uit een flacon. Ook die dienen we uiteraard toe. Het vaccin van AstraZeneca kan je bovendien nog een maand in de frigo bewaren. Dat van Pfizer moet sneller gebruikt worden. Daar hadden we er vorige week vijf van over. Na even rondbellen stonden hier binnen het kwartier vijf mensen.”

Vanaf 15 maart écht van start

Ondertussen werden 661 van de 700 vaccins die geleverd werden aan Vaxpo al toegediend. Dat brengt het totaal aantal gevaccineerde mensen (de meeste kregen een prik in het ziekenhuis of een wzc red.) op 8.415 in onze regio, van wie 5.711 Kortrijkzanen. Bijna 3.500 van hen kregen ook al een tweede prik.”

“Vanaf 15 maart starten we met de brede bevolking”, vult burgemeester Ruth Vandenberghe nog aan. “Daarvoor werden 2.000 AstraZenecavaccins geleverd en 2.200 uitnodigingen verstuurd. Zo hebben we een beetje marge. Om al die vaccins toe te dienen gaan vier vaccinatielijnen open.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier