Beats, acrobatie en margikledij moeten jongeren naar vaccinatiecentrum lokken: “Feesten mag, maar vanop je stoel”

© TP
Redactie KW

Dj’s, acrobaten en thema margi: de vaccinatiecentra van Ieper en Poperinge halen op respectievelijk 6 en 13 augustus alles uit de kast om zoveel mogelijk jongeren te prikken.

De vaccinatiegraad van inwoners ouder dan 44 ligt al een stuk boven 90 procent. Voor de leeftijdsgroep tussen 18 en 44 werd de drempel van 80 procent overschreden. Dat blijkt uit cijfers van Sarah Bouton, programmamanager van de vaccinatiecentra Eerstelijnszone Westhoek. “Er zijn nog geen complete cijfers voor de groep tussen 15 en 18 jaar, want zij kwamen nog niet volledig aan bod”, zegt ze.

Festivalsfeer

Om zoveel mogelijk jongeren te overtuigen, draaien dj’s nu vrijdag plaatjes op een podium aan de wachtzone in het vaccinatiecentrum van Ieper. Een van de dj’s is Lennert Vintevogel, die eind augustus het Highlight Festival helpt organiseren. “We brengen zo al wat festivalsfeer in het vaccinatiecentrum”, vertelt Lennert. “De jongeren mogen zich ook verwachten aan special acts en acrobaten, want ons jaar staat in het teken van circus. Verwacht natuurlijk niet de mainstage van het festival in het vaccinatiecentrum. De jongeren moeten ook op hun stoel blijven zitten, maar mogen wel met hun handen zwaaien. Het wordt leuk.”

In het Poperings vaccinatiecentrum mogen jongeren een week later op vrijdag de dertiende in margikledij hun ‘lucky shot’ halen in een aangepaste sfeer, die verzorgd wordt door Jeugdhuis Den Couter. “Om toekomstige feestjes nog wat veiliger te maken”, aldus Poperings Welzijnsschepen Bryan Vanderhaeghe (Samen).

Zonder afspraak

Het gaat telkens om ‘Open Prikdagen’, dus een afspraak maken hoeft niet. “Want jongeren op de geplande datum laten komen, blijkt niet eenvoudig in volle vakantie”, aldus Eva Ryde, stuurgroeplid van de vaccinatiecentra en Iepers Welzijnsschepen (N-VA). “De jongeren kunnen met hun vrienden naar de centra komen en zullen mogen kiezen tussen de vaccins Pfizer en Johnson & Johnson. Ons doel: een gelijkaardige vaccinatiegraad bekomen zoals bij de andere leeftijdsgroepen.” (TP)

INFO: om wachtrijen te voorkomen, kan wel gereserveerd worden via 080 03 07 04.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier