AZ Zeno bouwt ‘Warm Nest’ huis in één dag

Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Warm Nest, het inloophuis voor kankerpatiënten op de site van AZ Zeno, is zo goed als klaar. De firma Ark Shelter bouwde het huis in één dag! Warm Nest is een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en hun naasten. Terwijl een ziekenhuis de tumor aanpakt (cure), is Warm Nest er voor de mens achter de patiënt (care).

“Voor het nieuwe project van AZ Zeno werd samen gewerkt met de firma Ark Shelter. Deze creatieve architecten zijn gespecialiseerd in het bouwen van Arks: woonunits met een houtskeletconstructie. De units worden vooraf gebouwd in een fabriek en worden ter plaatse aan elkaar gekoppeld. Het resultaat is een prachtig Warm Nest, volledig geïntegreerd in de natuur als healing environment”, weet woordvoerster Julie Dewaele.

Warm nest!

“De ervaring leert dat de confrontatie met de diagnose van kanker zo traumatiserend en verlammend werkt dat noch de patiënt, noch zijn/haar naasten in staat zijn om meteen de info betreffende de diagnose en het verdere ziekteverloop te verwerken. Wanneer de patiënt op een later tijdstip klaar is om bijkomende info te ontvangen, is de arts niet altijd beschikbaar en nemen de zorgen, de onzekerheid en de twijfel toe. Op zo’n ingrijpend moment is het van belang dat de patiënt en zijn/ haar naasten in een veilige omgeving terecht kunnen. Warm Nest biedt die.” Aldus prof. dr. Duyck, medisch directeur van AZ Zeno. Vandaar het Warm Nest. Warm Nest is een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en hun naasten. Terwijl een ziekenhuis de tumor aanpakt (cure), is Warm Nest er voor de mens achter de patiënt (care).

Vrijwilligers bieden, samen met ervaringsdeskundigen, en in samenspraak met de klinisch psycholoog verschillende soorten ondersteuning aan, in de verschillende fases van het traject. We denken hierbij aan psychologische begeleiding, relaxatie- en ontspanningsmogelijkheden, yoga, mindfulness, voetreflexologie, kookinitiaties, wandelingen,… Daarnaast kan je er ook terecht voor een babbeltje, een kopje koffie of met een vraag.

Voor iedereen

Warm Nest ligt op de campus van AZ Zeno in Knokke-Heist en is voor iedereen toegankelijk. Ook patiënten die in een ander ziekenhuis worden behandeld en zorgvragers van buiten Knokke zijn welkom. De architectuur van het gebouw ligt in één lijn met het ziekenhuis en speelt maximaal in op de ‘healing environment’. Het ontwerp is warm, duurzaam, innovatief en het interieur is functioneel ingericht rekening houdend met de fysieke beperkingen en noden van sommige zorgvragers. Een bibliotheek met zicht op de tuin, een gezellige leefruimte en een landelijke keuken maken deel uit van het huis. Natuurlijke materialen, een huiselijke sfeer waar iedereen zich welkom voelt en de lichtrijke ingang nodigen uit om binnen te komen. De energie van het gebouw werkt inspirerend, biedt troost, vermindert de stress en creëert verbondenheid.”

De opening van Warm nest is gepland in het voorjaar van 2022.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier