Asielzoekers willen aan de slag als vrijwilliger in vaccinatiecentrum Ieper

Shaghayegh Ale Hafttan studeert verpleegkunde in Ieper.© TP
Shaghayegh Ale Hafttan studeert verpleegkunde in Ieper.© TP
Redactie KW

Wanneer de nood hoog is, willen ook asielzoekers vrijwillig meehelpen in onze vaccinatiecentra. Dat blijkt in het opvangcentrum van Poelkapelle, waar enkele jonge bewoners in de zorg studeren en graag hun steentje zouden bijdragen.

Nadat de mama van Shaghayegh Ale Hafttan (20) zich bekeerde tot het christendom, moesten ze hun thuisland Iran ontvluchten. Shaghayegh verblijft intussen een jaar en zeven maanden in het opvangcentrum van Fedasil in Poelkapelle. In afwachting van de uitkomst van haar asielprocedure studeert ze voor verpleegster. Ze loopt stage in een woonzorgcentrum en wil zich ook nuttig maken in de vaccinatiecentra. “In een afdeling van Vives in Ieper volg ik de opleiding verpleegkunde”, vertelt ze. “Ik zit nu in de eerste module en loop stage in woonzorgcentrum De Boomgaard in Langemark. Ik vind het leuk om mensen te helpen en veel mensen hebben hulp nodig in deze coronatijden. Mijn HBO5-opleiding duurt normaal drie jaar. Daarna kan ik beginnen te werken en verder studeren in een bacheloropleiding. Ik wil me nu al inzetten als vrijwilliger in de vaccinatiecentra. Dat is leerrijk én nuttig.”

Werkervaring

Shaghayegh is een van de 230 bewoners van Fedasil Poelkapelle. “Bij de aankomst van elke bewoner polsen we naar hun werkervaring en eventueel diploma in het land van herkomst om na te gaan hoe we hen binnen en buiten ons centrum nuttig kunnen inzetten”, vertelt Lien Van der Wulst, buurtwerkster in het opvangcentrum.

Ze nemen deel aan regelmatige zwerfvuilacties en heel wat bewoners gaan aan de slag in de lokale landbouw- en voedingssector. “Het gaat vooral om seizoensarbeid bij landbouwers en nabijgelegen bedrijven als Westvlees, Ysco en Milcobel”, aldus Van der Wulst. “We hebben ook een aantal bewoners die momenteel studeren in de zorg. Ook zij zijn bereid om hun steentje bij te dragen. Daarom dragen we hen voor als vrijwilliger in de vaccinatiecentra.”

In de zomer

Als de nood hoog wordt, kan dit misschien in het vaccinatiecentrum van Ieper. “We hadden contact met het asielcentrum”, zegt Iepers schepen van Welzijn Eva Ryde (N-VA). “Een vijftal mensen volgt een opleiding in het volwassenenonderwijs in een zorgrichting. Langs beide kanten zijn we enthousiast om samen te werken. Dat gebeurt wellicht pas in de zomerperiode, zodat dit hun opleiding niet doorkruist die loopt tot eind juni. Voorlopig is er ook geen tekort in het vaccinatiecentrum.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier