Alle leerlingen van basisschool Moorsele worden dinsdag getest na besmetting in opvang

Olaf Verhaeghe

Dinsdag zullen alle leerlingen van de basisschool BAMO in de Wevelgemse deelgemeente Moorsele getest worden op het coronavirus. De directie en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding Leieland namen die beslissing nadat twee kleuters en vier kinderen van de lagere school vorige week positief testten.

In basisschool Moorsele is een mini-uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Na een besmetting bij de medewerkers van de naschoolse opvang werd vorige week al beslist om 75 kinderen in quarantaine te plaatsen. Intussen bleken ook zes leerlingen, onder wie twee kleuters, positief te testen. Veel ouders vroegen zich dan ook luidop af waarom de school niet volledig op slot ging. Omdat er voldoende personeel was om les te blijven geven, zowel in de klas als voor de kinderen thuis, bleek dat niet nodig.

Na veelvuldig overleg tussen directie en het CLB Leieland werd wel beslist om dinsdag een algemene testronde te organiseren. Ook het schoolbestuur en het gemeentebestuur van Wevelgem zijn vragende partij voor een brede testing op de school. “De school neemt hiermee zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op, zodat de omvang van de mogelijke besmetting volledig in kaart gebracht wordt”, benadrukt coördinerend directeur Hans Seynhaeve. “Zo kan ook verdere besmetting vermeden worden tijdens activiteiten in de krokusvakantie.”

Deze testing gebeurt op dinsdagnamiddag, met één testlijn voor de kleuters en vier voor de lagere schoolkinderen. Donderdag zullen de resultaten gekend zijn. Kinderen die al getest werden bij hun huisarts naar aanleiding van een hoog risicocontact worden verder bij de huisarts opgevolgd. De testing in BAMO zal worden uitgevoerd door een deskundig team van het UZ Gent.