Alarm op trein naar Kortrijk na melding van treinreizigers met apenpokken

© BELGA

In Gent is het vooralarm van het medisch interventieplan woensdagnamiddag afgekondigd na een melding dat drie reizigers op een trein naar Kortrijk besmet zouden zijn met apenpokken. “We zoeken uit wat er precies aan de hand is”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Volgens de eerste informatie had een treinbegeleider na een ticketcontrole gemeld dat er bij een groep jongeren mogelijk een besmetting met het apenpokkenvirus zou zijn. De melding werd ernstig genomen en de trein in kwestie werd opgehouden. De drie personen zouden naar het ziekenhuis gebracht zijn, maar hun toestand is onduidelijk.

“We hebben via de federale gezondheidsinspecteurs inderdaad een melding gekregen dat een aantal passagiers besmet zouden zijn met het apenpokkenvirus, maar we zoeken uit wat er precies aan de hand is”, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. “Als het effectief om apenpokken gaat, is het risico op besmetting van andere reizigers laag. Het gaat vooral om nauwe contacten zoals huid-op-huid-contact, of langdurig contact op korte afstand, maar dat betekent langer dan drie uur.”

De NMBS bevestigt het incident, dat gebeurde op een trein van Welkenraedt naar Kortrijk. “Bij een ticketcontrole op de trein van deze namiddag is vastgesteld dat een aantal mensen niet over een transportbewijs beschikten. Deze personen hebben bijgevolg de trein moeten verlaten. Er werd vervolgens vastgesteld dat zij mogelijk met apenpokken besmet zouden kunnen zijn. Deze personen werden naar het ziekenhuis gebracht. Het treinstel waar ze zich eerder in bevonden, is bij de terugrit in Gent-Sint-Pieters uit voorzorg uit dienst genomen”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Drie reizigers getest in ziekenhuis, geen maatregelen voor andere passagiers

De drie reizigers die mogelijk met apenpokken besmet zijn en van de trein in Gent-Sint-Pieters gehaald werden, worden getest op het virus in het UZ Gent, maar de resultaten zijn nog niet bekend. “Voor de andere passagiers zijn er op zich geen maatregelen nodig, gelet op de zeer beperkte kans op besmetting, maar wie symptomen zou krijgen kan zich laten testen”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De drie personen werden naar het UZ Gent gebracht. Ze werden getest op het apenpokkenvirus, maar de resultaten zijn nog niet bekend. De andere reizigers werden geëvacueerd en ze kregen een korte medische screening en advies. De trein werd daarna leeg terug naar Welkenraedt gereden, waar het toestel gereinigd zal worden. Het incident zorgde voor een half uur hinder voor het treinverkeer in Gent-Sint-Pieters, maar alles verloopt nu opnieuw normaal.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.