Gezocht: zwembuddy (met humor) voor Vladimir

Vladimir Plesivac zoekt een zwembuddy. "Bij voorkeur is dat iemand met droge humor", zegt Stephanie Van Asten van vzw Het Anker. © Davy Coghe
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Iemand die net als hij graag baantjes trekt en ook al eens van een grapje houdt: dat is de ideale zwempartner die Vladimir, een jongeman van 41 jaar met autisme, voor ogen heeft. “Hij kan zelfstandig baantjes trekken, maar met twee is leuker dan alleen”, zegt zijn begeleidster van Het Anker.

In het woonhuis van vzw Het Anker in de Oude Dorpsweg wonen tien volwassenen met autisme, en één van hen is de 41-jarige Vladimir Plesivac. Behalve een grote muziekfanaat – hij speelt zelf gitaar en mondharmonica – is Vladimir sportief ingesteld: hij houdt van lopen, fietsen en zwemmen.

Ook een vaste gitaarvrijwilliger

Voor dat laatste is Vladimir dus op zoek naar een vaste buddy die wekelijks mee baantjes wil gaan trekken in Lago Olympia in Sint-Andries. “Voor onze overkoepelende vrijwilligerswerking van vzw De Kade, zoeken we permanent vrijwilligers om onze bewoners te begeleiden in hun hobby’s. Mensen met heel uiteenlopende interesses. Er zijn bijvoorbeeld buddy’s die hier wekelijks langskomen om te schaken of scrabbelen, anderen vergezellen onze bewoners mee naar concertjes of op de koffieklets. Vladimir heeft ook een vaste gitaarvrijwilliger met wie hij samen muziek maakt”, zegt coördinator Stephanie Van Asten.

Leuker met twee

Vladimir trok met zijn gitaarbuddy zelfs al op uitstap naar Londen. “Dat vond hij heel leuk”, zegt Stephanie. “Maar Vladimir vindt het ook belangrijk om er goed te blijven uitzien. Hij werkt graag aan zijn conditie.”

Stephanie Van Asten.
Stephanie Van Asten.© Davy Coghe

En zwemmen kan Vladimir als de beste. “Zwemmen is leuk en verfrissend; ik heb het destijds geleerd van meester Ivan. Daardoor heb ik ook zo’n goeie herinneringen aan het Olympiabad van vroeger”, vertelt Vladimir. “Baantjes trekken kan hij zelfstandig, maar het is goed dat er iemand bij is. En zwemmen is natuurlijk altijd nog leuker met twee”, aldus nog Stephanie.

Stiptheid

Vanwege zijn autismespectrumstoornis, legt Vladimir zelf niet zo gemakkelijk contact. “En er zijn bij mensen met autisme ook een aantal zaken die gevoelig liggen. Vladimir hecht bijvoorbeeld veel belang aan stiptheid”, zegt Stephanie. Los daarvan, zijn er geen specifieke vereisten. “Maar we zoeken samen met onze bewoners wel graag naar de juiste match”, klinkt het nog.

Man of vrouw, jong of minder jong: dat maakt voor Vladimir weinig uit. “Zolang het maar iemand is die zelf ook graag zwemt”, zegt hij.

En voorts zou Vladimir het wel leuk vinden als zijn zwempartner tegen een grapje kan. “Zelf is hij fan van Philippe Geubels en droge humor”, besluit Stephanie Van Asten.


Lijkt het jou wel wat om samen met Vladimir baantjes te trekken en ben je vrij ofwel op maandagnamiddag, ofwel op dinsdag, woensdag of donderdag telkens na 17 uur? Graag een seintje naar oude.dorpsweg@de-kade.be of op het telefoonnummer 050 30 08 31

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier