Gezocht: mensen die thuis een camera willen hangen in strijd tegen zwaar verkeer

Dankzij de telramen beschikt de gemeente eindelijk over concrete cijfers, die tonen hoeveel verkeer er passeert.
Dankzij de telramen beschikt de gemeente eindelijk over concrete cijfers, die tonen hoeveel verkeer er passeert.
Redactie KW

De klachten over te veel, te snel en te zwaar verkeer bestaan al jaren in Zonnebeke, maar nu wordt dit voor het eerst grondig gemeten. Daarvoor rekent het gemeentebestuur ook op de inwoners om slimme camera’s te installeren op cruciale punten. Zonnebeke zal de resultaten en aanbevelingen rond tolheffingen voorleggen aan de minister van Mobiliteit om de gewestwegen in de dorpen te ontlasten.

Had ik negen jaar geleden geweten dat er hier zoveel zwaar verkeer passeert, dan was ik hier nooit komen wonen ”, klinkt het bij Marijn Dewulf (36). Hij is het gedaver van het vele zwaar verkeer in het Zonnebeekse dorp Beselare grondig beu. Om mee te werken aan een oplossing, hing Marijn vorig najaar een telraam van de gemeente op de eerste verdieping van zijn woning aan de N303. “De cijfers zijn indrukwekkend”, aldus Marijn. Ook andere burgers boden zich aan, waardoor nu acht slimme camera’s hangen langs gewestwegen in vier dorpskernen van Zonnebeke.

Acht extra telramen

“Onze gemeente heeft nog acht dergelijke ‘telramen’ bijgekocht om de blinde vlekken in de gemeente op te vullen. Hiervoor zoeken we inwoners aan de Langemark-, Roeselare-, Ieper-, Passendale- en Statiestraat, die de camera’s in bruikleen krijgen ”, zegt de Zonnebeekse schepen van Mobiliteit Koen Meersseman (#TEAM8980).

Ook gemeenteraadslid Jan Desmet (52) stelde zich vorig jaar kandidaat om een telraam in zijn woning te hangen aan de N303 in de dorpskern van Passendale. “We moesten dit ophangen op de eerste verdieping, dichtbij de straat. Het werd dus onze slaapkamer, maar we hebben er geen last van”, vertelt Jan. “ De camera moet alleen verbonden zijn met wifi en het elektriciteitsnet. Ik ben al jaren vragende en zagende partij over het zwaar verkeer in de mobiliteitscommissie van de gemeente. Nu hebben we eindelijk cijfers, die tonen hoeveel verkeer er daadwerkelijk passeert en hoe snel.”

Duidelijk beeld

Iedereen kan de cijfers altijd raadplegen op de website www.telraam.net . “Alle verkeersbewegingen worden anoniem geregistreerd: voetgangers, fietsers, auto’s en grote voertuigen”, aldus Meersseman. “Uit de eerste resultaten blijkt dat er vooral problemen zijn in de Ieperstraat in Zonnebeke en de N303 in Passendale en Beselare. Het drukste punt in de regio is de dorpskern van Beselare. Daar worden tussen de 20.000 en 30.000 vervoersbewegingen per maand geregistreerd.”

“In alle dorpskernen noteren we een stijging van ongeveer 30 procent over vier jaar. En dat verkeer rijdt vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat te snel. In combinatie met anonieme gps-data uit wagens via een aangekocht softwareprogramma, bieden de telramen voor het eerst een duidelijk beeld van de mobiliteitsproblemen in de gemeente. We bereiden met de mobiliteitscommissie een nota voor die op de gemeenteraad komt om dan te bezorgen aan de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters, want de betrokken gewestwegen zijn haar bevoegdheid.”

Tolheffing

“Ik zal wel enkele aanbevelingen formuleren”, zegt Meersseman. “Het is duidelijk dat zwaar verkeer nu door onze dorpskernen rijden om tolwegen te mijden. Daarom zou een nieuwe tolheffing op de gewestwegen dat doorgaand verkeer permanent uit onze schoolomgevingen moeten houden. Intussen hebben wel al heel wat initiatieven genomen, waaronder snelheidsborden in bebouwde kommen en investeringen in schoolomgevingen. Het enige wat wij nu nog kunnen doen, is de politie vragen om geregeld te controleren op snelheid .”

Wil je zelf een telraam ophangen, mail dan naar mobiliteit@zonnebeke.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier